AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Tabra detox toamna 2017 - 12-19octombrie | 9-16 noiembrie

Principalele beneficii ale consumului de sorg

Sorgul este a cincea cea mai cultivata cereala din intreaga lume, dupa grau, orez, porumb si orz. Insa aceasta cereala gustoasa si fara gluten este destul de putin cunoscuta si consumata la noi. Este folosit preponderent in preparate traditionale din Africa, Europa de Sud dar si in America Centrala si Asia

Exista peste 30 de specii diferite de sorg originare din regiunile cu clima tropicala si subtropicala. Majoritatea se folosesc ca hrana pentru animale sau sunt procesate pentru producerea de alcool sau sirop de sorg. Putine varietati sunt cultivate pentru consumul uman. In Romania exista relativ putine culturi de sorg, desi, alturi de amarant, acesta a constituit baza alimentatiei romanilor in anii 70.

Este o planta rezistenta la seceta si mult mai nutritiva decat porumbul, cu care se aseamana din multe puncte de vedere.

Valoarea nutritiva ridicata

Sorgul are o cantitate uimitoare de 22 de grame de proteine la o singura cana (192 grame) de cereale intregi, gatite. Doza zilnica recomandata de proteine pentru femei este de 46 grame, iar pentru barbati, de 56 grame. In medie, sorgul contine 43 % din necesarul zilnic de proteine.

O portie contine 47 % din necesarul de fier si 55 % din valoarea recomandata de fosfor. Este si o sursa buna de magneziu, cupru, calciu, zinc si potasiu.

O portie de sorg mai contine si aproximativ 30 % din cantitatea recomandata de niacina si tiamina. Aceste doua tipuri de vitamina B sunt necesare pentru metabolizarea corecta a carbohidratilor si a nutrientilor.

Bogat in antioxidanti

Sorgul contine o gama variata de fitochimicale care actioneaza ca antioxidanti in corp, asa cum sunt taninele, acizii fenolici, antocianinele, fitosterolii si policosanolii.

De fapt, invelisul bobului de sorg are o cantitate mai mare de antioxidanti decat afinele, capsunile si prunele.

Antioxidantii contribuie la incetinirea procesului de imbatranire, iar alimentele bogate in antioxidanti sunt asociate cu un risc redus de boala cardiaca, diabet, cancer, diabet de tip 2 si unele boli neurologice.

Multe studii confirma faptul ca un consum de cereale integrale reduce rata deceselor cauzate de o boala cardiovasculara, fitochimicalele fiind considerate a fi in mare parte responsabile de acest lucru. S-a dovedit ca reduc colesterolul si previn ingrosarea arterelor.

Imbunatateste sanatatea digestiva

Sorgul este unul dintre cele mai bune surse de fibre alimentare. O portie contine 48 % din doza zilnica recomandata de fibre.

Fibrele sunt vitale pentru functionarea optima a sistemului digestiv. Mentin tractul digestiv activ si previn constipatia. In acelasi timp regleaza nivelul zaharului din sange, reduc colesterolul si previn afectiuni precum diverticulita, hemoroizii, calculii biliari si pietrele la rinichi.

Sorg
Sorg

 

Inhiba dezvoltarea cancerului

Anumite fitochimicale din sorg s-au dovedit a avea proprietati de inhibare a cancerului, in special cancerul gastrointestinal si cel de piele.

Studiile arata ca exista o legatura intre consumul de sorg si incidenta scazuta de cancer la esofag, la nivel global, in zone din Africa, Rusia, India, China si Iran. Consumul de grau si porumb este asociat cu rate ridicate de cancer la esofag.

Cerealele integrale sunt corelate cu un risc redus de alte forme de cancer ale tractului digestiv, in special cancerul la colon.

Nu contine gluten

Sorgul poate fi consumat in siguranta de persoanele care sufera de boala celiaca. Studiile au confirmat faptul ca glutenul lipseste din toate speciile de sorg.

Cum se consuma ?

Sorgul este o cereala foarte versatila. Este cel mai bine sa fie consumata in forma sa integrala pentru a beneficia de continutul sau complet de nutrienti. Poate fi gatit la fel ca orezul.

Se inmoaie sorgul timp de 8 ore sau peste noapte pentru a descompune enzimele si a-l face mai usor digerabil. Apoi se fierbe intr-o cantitate de apa de trei ori mai mare timp de o ora sau pana cand este fiert. Se poate gati si intr-o oala de gatit orez sau o oala de gatit lent (slow cooker).

Faina de sorg este tot mai apreciata ca alternativa fara gluten pentru faina de grau. Faina de sorg trebuie sa fie obtinuta din bobul intreg macinat. Si faina de sorg rafinata este disponibila, insa ca orice produs rafinat are un continut redus de nutrienti.

Datorita versatilitatii si a proprietatilor sale nutritive, sorgul este o cereala care merita sa fie prezenta pe masa oricui.

Surse:

http://news.uga.edu/releases/article/study-finds-that-sorghum-bran-has-more-antioxidants-than-blueberries-p/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15184005

http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5732/2

Like Share Share Tweet18443 vizualizari

Postat in categoria Dieta

Etichete: cereale integrale, fara gluten,

Articole similare

Comentarii recente:
ciupi18 January 2016 14:45Raspunde

daca intr-un intr-un carrefour sau kaufland si intreb daca au sorg, ma vor privi va pe un extraterestru, si nu glumesc afirmand asa ceva.

Robert25 April 2016 18:35Raspunde

Unde se gaseste de cumparat?

catalin12 October 2016 11:26Raspunde

Am eu cam 8 tone

Corina03 November 2016 15:47Raspunde

M-ar interesa si pe mine. Parca este aurul dacic, nu se gaseste nicaieri. Insa nu stiu daca v-ar interesa sa vindeti in cantitati atat de mici pe cat am eu nevoie (5kg sa spunem..)

catalin12 October 2016 11:27Raspunde

0743515529

Li31 March 2017 00:41Raspunde

cautati prin piete la tarani

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

10 alimente bogate in colesterol si cum sa mentii un echilibru sanatos

10 alimente bogate in colesterol si cum sa mentii un echilibru sanatos

9 beneficii surprinzatoare ale nucsoarei

9 beneficii surprinzatoare ale nucsoarei

Legatura dintre avort si aparitia cancerului la sân

Legatura dintre avort si aparitia cancerului la sân

Etapele de dezvoltare ale embrionului uman, de la conceptie pana la nastere

Etapele de dezvoltare ale embrionului uman, de la conceptie pana la nastere

Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate

Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE