Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 10 motive pentru care îţi amorţesc mâinile

10 motive pentru care îţi amorţesc mâinile

Mainile noastre contin cei mia sensibili receptori din intregul corp. Si toti acesti receptori tactili sunt conectati la creier printr-o retea complexa de nervi.  Daca unul dintre nervi – sau o sectiune a nervului – este presat sau afectat intr

Mainile noastre contin un numar foarte mare de receptori senzitivi. Si toti acesti receptori sunt conectati la creier printr-o retea complexa de nervi. 

Daca unul dintre nervi – sau o sectiune a nervului – este presat sau afectat intr-un fel sau altul, creierul nu va primi toate informatiile senzoriale pe care le transmit mainile. Acest lucru ar putea avea ca rezultat amorteala, explica dr. Rob Danoff, directorul sectiei de medicina a familiei din cadrul Sistemului de Sanatate din Aria Philadelphia.

Danoff spune ca una dintre cele mai frecvente cauze ale amortelii mainii este sindromul de tunel carpian – o afectiune in care nervul median, care se intinde de-a lungul bratului si pana in palma, este presat la nivelul incheieturii.

"Apare frecvent la persoanele care lucreaza mult timp la calculator," spune Danoff. Riscul este cu atat mai mare cu cat iti sprijini incheietura de o suprafata dura cand tastezi sau folosesti mouse-ul.

Pe langa amorteala, simptomele tunelului carpian cuprind si senzatia ca unul sau mai multe degete – in special degetul mare, aratatorul si degetul mijlociu – sunt umflate sau prezinta furnicaturi. Daca apar aceste simptome, este bine sa se consulte un medic, pentru ca, in caz contrar, va fi necesara o interventie chirurgicala pentru remedierea nervului afectat.

1.Cotul tenismenului

Jucatorii de tenis – sau persoanele implicate in activitati care implica o rasucire repetata a mainii, incheieturii sau a cotului – prezinta un risc marit de epicondilita laterala sau „cotul tenismenului”, spune Danoff. Aceasta afectiune isi are originea in uzarea sau slabirea tendoanelor care acopera cotul, conform Societatii Americane pentru Chirurgia Mainii (ASSH - acronimul denumirii in engleza).

de ce amortesc mainile

Desi epicondilita prezinta dureri la nivelul cotului sau al bratului, primele indicii sunt amorteala si senzatia de furnicaturi de la nivelul mainilor. Daca apar aceste simptome, trebuie intrerupt antrenamentul sau activitatea care le provoaca. Daca acestea revin la reluarea activitatii, trebuie consultat un medic.

2.Tulburari tiroidiene

"Chiar daca nu este primul lucru la care te-ai putea gandi, tulburarile tiroidiene duc la amorteala mainilor," spune Danoff.

Daca nu este depistat si tratat, hipotiroidismul poate duce la deteriorarea nervilor care transporta informatia intre creier, maduva spinarii si restul corpului. Este bine sa fie consultat medicul mai ales daca apar si alte simptome specifice hipotiroidismului – pierderea parului, luarea in greutate, senzatia constanta de frig.

3.Probleme cauzate de abuzul de alcool

Abuzul de alcool pe termen lung poate duce la polineuropatie alcoolica – o forma de degenerare a nervilor. Aproape jumatate dintre consumatorii cronici de alcool sufera de aceasta afectiune, sub o forma sau alta. Alte simptome includ amorteala bratelor si picioarelor, senzatia de „ace” in membre si slabiciune musculara sau spasme.

Problemele cu alcoolul sau consumul cronic de alcool – consumul cronic inseamna peste trei bauturi pe zi pentru femei sau peste patru pentru barbati –pot fi cauza amortelii mainilor.

4.Chisturi ganglionare

Chisturile ganglionare sau umflaturile sunt tumori necanceroase care se pot forma oriunde in corp – dar apar de regula in jurul incheieturilor. Conform ASSH, chisturile sunt foarte raspandite. Iar daca acestea apar la incheietura, pot face mana sa amorteasca.

Aceste chisturi dispar de regula de la sine. Daca nu dispar si provoaca amorteala, se pot inlatura prin interventie chirurgicala sau „aspiratie” – o procedura prin care se dreneaza chistul de lichidul din interior.

5.Sindromul Guillain-Barré

Sindromul Guillain-Barré este o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca din greseala proprii nervi ai corpului, ducand la deteriorari care pot favoriza amorteala mainilor. Un studiu din 2016, publicat in Lancet, a asociat sindromul Guillain-Barré cu infectiile cu Zika, desi cazurile sunt rare. Alte studii l-au asociat cu febra Dengue si alte infectii virale.

Daca ai suferit de vreo forma de infectie si prezinti simptome de slabiciune, amorteala sau furnicaturi in brate, picioare si maini, medicul poate lua in considerare si acest sindrom ca o posibila cauza.

6. Boala Lyme

In fazele incipiente ale bolii Lyme se manifesta simptome de oboseala accentuata, iritatie a pielii si simptome similare cu gripa, respectiv febra, frisoane sau dureri la nivelul intregului corp.

In fazele avansate, cand boala nu este tratata si progreseaza, apar si alte simptome, printre care dureri la incheieturi sau amorteala la nivelul membrelor.

Daca ai petrecut mult timp in padure sau ai fost muscat de o capusa, Lyme ar putea explica amorteala mainilor.

7. Scleroza multipla

Scleroza multipla este o boala in care sistemul imunitar ataca invelisul protector al nervilor creierului si maduvei spinarii, ceea ce poate produce amorteala la nivelul mainilor, spune Danoff.

Scleroza multipla poate aparea la orice varsta, insa este mai frecventa in jurul varstei de 20 sau 30 de ani si afecteaza femeile de doua ori mai mult decat barbatii.

Desi simptomele acestei afectiuni sunt foarte variate, slabiciunea de la nivelul membrelor si a muschilor, combinata cu vederea dubla sunt posibile indicii ale sclerozei multiple, mai ales daca apar concomitent cu amorteala mainilor.

8. Accidentul vascular

Danoff spune ca amorteala mainilor sau senzatia de furnicaturi pot fi indiciile unui accident vascular. Alte simptome includ zambetul stramb, vorbirea impleticita sau gandirea confuza, ameteala si vederea incetosata. In cazul manifestarii acestor simptome, trebuie contactat imediat serviciul de urgenta.

Accidentul vascular poate sa apara si la varste fragede. Aproape 10% dintre persoanele care au suferit un accident vascular au avut sub 45 de ani.

Iar conditia fizica foarte buna nu exclude riscul de accident vascular.

9. Diabetul

Urinarea frecventa, setea excesiva si glicemia ridicata sunt toate semne de prediabet – sau caracterizeaza o stare in care exita un risc maxim de dezvoltare a diabetului. Daca apar aceste simptome, trebuie consultat de urgenta un medic.

Multe persoane pot dezvolta diabet de tip 2 fara sa-si dea seama. Iar, daca nu se trateaza, amorteala mainii poate fi o consecinta a deteriorarii nervilor ca urmare a diabetului, spune Danoff.

Vederea incetosata, problemele renale si insuficienta cardiaca sunt riscuri asociate cu diabetul netratat.

Sursa utilizata: https://www.rodalesorganiclife.com/wellbeing/10-reasons-your-hands-are-going-numb/slide/9

#boala lyme #maini #amorteala #sindromul de tunel carpian

Ce au mai parcurs alti cititori...

Sase sunete care vindeca: primul sunet de vindecare al plamanilor
7 posibile cauze medicale pentru senzatiile de furnicaturi in brate si picioare
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101