Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 8 alegeri alimentare care ti-ar putea afecta negativ tiroida

8 alegeri alimentare care ti-ar putea afecta negativ tiroida

Un metabolism sanatos, energie, echilibru hormonal si putere de concentrare sunt beneficiile pe care le poti avea de la o tiroida sanatoasa – si care te ajuta sa functionezi la cel mai bun nivel. De altfel, tiroida – un organ in forma de

Un metabolism sanatos, energie, echilibru hormonal si putere de concentrare sunt cateva dintre beneficiile principale pe care ti le pot oferi o tiroida sanatoasa – si care te ajuta sa functionezi la capacitate maxima. De altfel, tiroida – un organ in forma de fluture situat in zona anterioara a gatului – are o mare influenta asupra tuturor aspectelor de sanatate, de la greutate corporala, fertilitate si dispozitie pana la concentratie mentala si memorie.

Alimentele pe care le consumi – sau pe care nu le consumi – pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii tiroidei. Indiferent ca iti doresti sa previi sau sa tratezi o afectiuna tiroidiana, in special tiroida lui Hashimoto, forma cea mai frecventa a bolii tiroidiene, urmatoarele opt “greseli alimentare” iti pot ingreuna misiunea.

1. Nerespectarea meselor principale si renuntarea la carbohidrati

Sarcina tiroidei este de a regla consumul de energie – sau de a stoca energie. Acest lucru este obtinut ca urmare a mesajelor transmise de creier, care tine o evidenta a energiei obtinute din alimente si o compara cu cea necesara si cu cea consumata. Cand “rezervele” scad, fie din cauza unei diete sarace in carbohidrati sau a lipsei de carbohidrati, fie ca urmare a nerespectarii meselor din lipsa de timp sau din dorinta de a slabi, creierul ii transmite tiroidei sa-si incetineasca functia, pentru a economisi energie. Corpul se supune si, ca urmare, apare oboseala si cresterea in greutate, pentru ca energia necesara este stocata sub orice forma, inclusiv forme nesanatoase de colesterol.

Solutie: Mananca regulat alimente neprocesate si invata sa incluzi in mod corect carbohidrati sanatosi in alimentatie.

2. Rezistenta la gluten

Desi nu toata lumea sufera de intoleranta la gluten, femeile care sufera de boala celiaca sunt mai predispuse la dezvoltarea bolii lui Hashimoto pentru ca aceiasi anticorpi care produc boala celiaca pot ataca in mod accidental si glanda tiroida. Boala celiaca trece de multe ori neobservata si poate cauza multe probleme, de la anemie pana la depresie si manifestari cutanate.

Solutie: Daca suferi de o boala autoimuna a bolii tiroide, elimina complet glutenul din alimentatie pentru ca testarea celiaca nu este una definitiva si chiar si intoleranta non-celiaca la gluten, cand este suficient de grava, poate afecta tiroida. Cum afli daca glutenul este o problema? Simptomele se amelioreaza si anticorpii de tiroida incep sa scada dupa cateva saptamani fara gluten.

3. Obsesia pentru kale cruda

Cei care exagereaza cu sucul verde pot ajunge sa sufere de hipotiroidism! Frunzele de kale cruda, precum si alte legume din aceeasi familie, precum broccoli, varza Napa, varza rosie si alba, varza  bok choy, conopida si varza de Bruxelles sunt "goitrogene," adica pot incetini functia tiroidei si pot cauza marirea glandei tiroide si umflarea gatului.

Solutie: Gatite, compusul chimic din aceste legume nu cauzeaza probleme, insa salatele si sucurile verzi din legumele crude trebuie consumate o data sau cel mult de doua ori pe saptamana pentru a preveni problemele legate de glanda tiroida sau pentru a vindeca o tiroida lenesa.

4. Neglijarea iodului

Iodul este unul dintre principalii nutrienti de care tiroida depinde pentru a produce hormonul tiroidian – acel element activ cu functia pentru care tiroida este atat de faimoasa. Din pacate, dietele tipic occidentale sunt sarace in multi nutrienti, inclusiv iodul.

Solutie: Se poate include o lingura de fulgi de alge dulse in alimentatia zilnica sau suplimente cu iod. Atentie – unele persoane care sufera de boala lui Hashimoto au raportat "atacuri” dupa suplimentarea cu iod, asa ca este bine sa se inceapa cu doze mici, progresive sau sa se consume numai fulgii de alge dulse daca iodul nu este bine tolerat. Se pot face analize medicale pentru a afla care este nivelul de iod si daca este cazul de a apela la suplimente.

5. Consum regulat de ton si alte tipuri de peste cu continut ridicat de mercur.

Oricat de mult iubim pestele, este bine sa evitam unele specii bogate in mercur, pentru ca acest mineral este periculos pentru sanatate. O zona a corpului pe care o afecteaza in mod special este tiroida, de care se poate lega si impiedica producerea de hormoni tiroidieni.

Solutie: A se evita complet orice tip de peste ce poate fi contaminat cu mercur, tonul, mai ales din speciile Bluefin si Bigeye, pestele spada, rechinul. Tonul albacore, halibutul, mahi mahi, trebuie consumati in cantitati cat mai mici.

6. Haloizi accidentali: pizza, produse de patiserie, alte produse tratate cu brom, apa tratata cu fluor.

Un haloid este un atom incarcat negativ. Bromul si fluorul sunt elemente (da, exact, din tabelul periodic de elemente, pe care il foloseam la ora de chimice) care se intampla sa faca parte din aceeasi familie ca iodul, elementul de care tiroida are mare nevoie pentru a produce hormonii sai specifici. Dar aceste elemente impiedica productia acestor hormoni tiroidieni si se gasesc in tot felul de produse de consum pe care e posibil sa le utilizam zilnic. Fluorul este prezent in pasta de dinti si apa de la robinet (si orice contine apa de la robinet, cum ar fi sapun, cereale gatite cu apa, sau produse conservate in apa), iar bromul este prezent in produse pe baza de faina, cum ar fi blatul de pizza sau aluaturile pentru placinte si briose.

Solutie: Verifica etichetele, pune intrebari si evita produsele care contin faina tratata cu brom; bea apa pura de izvor sau filtrata ori de cate ori se poate si evita pasta de dinti cu fluor.

7. Indulcitori artificiali

Indulcitorii artificiali, despre se stie deja ca nu sunt deloc o optiune sanatoasa, pot afecta si glanda tiroida. Un studiu recent a aratat ca utilizarea regulata de indulcitori artificiali, ca aspartamul sau sucraloza, este asociata cu tiroida lui Hashimoto.

Solutie: Daca simti nevoia de dulce, opteaza pentru un indulcitor natural – zahar nerafinat, zahar de cocos sau de curmale, miere. Renunta la indulcitorii artificiali.

8. Dependenta de anumite alimente.

Daca stii ca ai o  sensibilitate la anumite alimente sau ca anumite produse iti declanseaza simptome specifice (balonare, iritatii, mancarimi, arsuri, constipatie, stare de letargie etc) dupa ce le consumi, este posibil ca acestea sa declanseze o stare de inflamatie si reactii autoimune care transmit un semnal de alarma si glandei tiroide. Pe langa gluten, alte alimente ce pot cauza probleme sunt lactatele, cerealele, fasolea (mai ales cea rosie) si nucile.

Solutie: Elimina alimentele care iti fac probleme si trateaza cauzele care pot declansa simptomele. Cea mai buna cale de a identifica alimentele care cauzeaza probleme este o dieta de eliminare de 30 de zile. Sunt persoane care pot avea anumite sensibilitati la unele alimente, insa, de cele mai multe ori, problemele sunt cauzate de un dezechilibru de la nivelul florei intestinale si, odata vindecat, alimentele eliminate pot fi savurate din nou.

Sursa utilizata: http://www.mindbodygreen.com/0-28967/8-common-food-mistakes-that-could-be-harming-your-thyroid-a-doctor-explains.html

#glanda tiroida #alegeri alimentare #tiroida lui Hashimoto

Ce au mai parcurs alti cititori...

Remedii naturale pentru tinerea sub control a tiroiditei Hashimoto
Ce este o boala a tiroidei si cum se poate trata
5 trucuri prin care inveti corpul sa arda grasimi, in loc sa le depoziteze

Ce spun cititorii despre "8 alegeri alimentare care ti-ar putea afecta negativ tiroida"

gheorghe hofer04 February 2018 16:29Raspunde

pt tiroida treb un regim alimentar echilibrat si trece de la sine eu asa am facut acu 30 ani cind aveam probl am citit mult ca degeaba miam scos amigdalele am devenit si mai sansibil dupa 1 luna 2

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101