Mierea de Manuka, câte nu se spun despre acest sortiment exotic de miere? Că ar fi singura miere medicinală din lume, că ar vindeca infecţii foarte puternice, precum cele cu Helicobacter pylori sau Stafilococ auriu, că ar ajuta copiii să stea departe de răceală şi gripă. Haide să aflăm împreună adevărul despre mierea de Manuka!
Mierea provenită din florile arbustului de Manuka din Noua Zeelandă a fost folosită în medicina tradiţională a indigenilor din triburile Maori timp de secole întregi, pentru a trata febra şi a dezinfecta rănile. Astăzi, mierea de Manuka este studiată în marile universităţi ale lumii şi este utilizată în scop medicinal în ameliorarea şi chiar vindecarea multor afecţiuni. De la dureri în gât, răceli, parodontoză, gastrită, arsuri şi răni sau infecţii bacteriene puternice, mierea de Manuka pare a fi un panaceu, gata să rezolve orice problemă de sănătate.
Aşadar, ce e adevărat şi ce nu din tot ce auzi sau citeşti despre mierea de Manuka? Noi ne-am informat, am studiat temeinic acest subiect, şi răspundem concret cu adevărat sau fals la cele mai frecvente afirmaţii vehiculate.
Cuprins
- Mierea de Manuka este diferită de toate celelalte sortimente de miere
- Doar mierea de Manuka din Noua Zeelandă este 100% originală
- Mierea de Manuka activă nu este originală
- Este important să luăm în considerare factorul MGO când cumpărăm miere de Manuka
- Mierea de Manuka este bună pentru întărirea sistemului imunitar
- Mierea de Manuka este un antibiotic natural eficient
- Mierea de Manuka este eficientă în combaterea bacteriei Helicobacter pylori
- Poţi scăpa de Stafilococul auriu consumând miere de Manuka
- Consumul de miere de Manuka susţine sănătatea orală
- Trebuie să iei miere de Manuka doar atunci când îţi este rău sau eşti răcit
- Mierea de Manuka nu este recomandată copiilor
- Mierea de Manuka nu este indicată persoanelor cu alergie la polen
- Persoanele cu diabet nu au voie să consume miere de Manuka
- Câteva sfaturi finale
Mierea de Manuka este diferită de toate celelalte sortimente de miere
Adevărat. Spre deosebire de toate celelalte tipuri de miere, Manuka posedă proprietăţi antibacteriene foarte puternice. Activitatea antibacteriană a acesteia este dată de conţinutul crescut de metilglioxal (MGO), substanţa activă a mierii de Manuka. În plus, aceasta are proprietăţi imunostimulatoare nemaiîntâlnite la niciun alt tip de miere, contribuind la producţia citokinelor (molecule care transmit informaţiile între celulele sistemului imunitar).
Doar mierea de Manuka din Noua Zeelandă este 100% originală
Adevărat. Pentru a fi sigur că mierea de Manuka pe care o cumperi este 100% originală trebuie să verifici pe etichetă dacă aceasta provine din Noua Zeelandă.
Mierea de Manuka produsă în Noua Zeelandă trebuie să îndeplinească o definiție științifică stabilită de Ministerul Industriilor Primare din Noua Zeelandă (MIP). Această reglementare impune nişte testări obligatorii foarte stricte pentru a se verifica dacă mierea este autentică și dacă îndeplineşte toate cerințele legale pentru etichetarea corectă. Verificarea include teste chimice și de ADN și este importantă pentru a oferi consumatorilor încrederea că primesc o miere de Manuka autentică.
Mierea de Manuka MGO™, produsă de compania Manuka Health din Noua Zeelandă, este certificată doar după ce a fost supusă în prealabil unui program de testare în trei etape, care verifică:
- Autenticitatea, pe baza definiției științifice din Noua Zeelandă (conform M.I.P.)
- Activitatea antibacterienă - se face clasificarea factorului MGO™ în funcţie de concentraţia de metilglioxal)
- Puritatea, calitatea şi siguranţa alimentară - pentru fiecare lot se eliberează un certificat de analiză, care confirmă că produsul respectă cerințele.
Prelucrarea, testarea și depozitarea se fac cu cea mai mare atenție, pentru ca mierea de Manuka să își păstreze toate proprietățile naturale.
Mierea de Manuka activă nu este originală
Adevărat şi Fals. Denumirea de miere de Manuka activă se referă cel mai adesea la proprietățile non-peroxidice ale mierii de Manuka. Această denumire nu este însă permisă pentru mierea de Manuka produsă și ambalată în Noua Zeelandă. Dacă un produs este etichetat cu această mențiune, vei ști că acesta nu a fost produs și ambalat în Noua Zeelandă.
Este important să luăm în considerare factorul MGO când cumpărăm miere de Manuka
Adevărat. MGO™ este prescurtarea pentru Metilglioxal, substanţa activă a mierii de Manuka, care se formează în mod natural în nectarul florilor de Manuka, din care albinele prepară mierea. Factorul MGO™ măsoară nivelul de metilglioxal din miere (mg/kg) şi are rolul de a indica puterea antibacteriană a mierii de Manuka. Cu cât nivelul MGO™ este mai mare, cu atât proprietățile antibacteriene ale mierii sunt mai puternice.
MGO™ este marcă înregistrată Manuka Health New Zeeland Ltd. și doar mierea testată în mod independent de către laboratoarele certificate și autorizate din Noua Zeelandă poate purta această etichetă.
Când vrei să cumperi miere de Manuka, dacă nu ai o recomandare din partea medicului, trebuie să ţii cont de mai mulţi factori pentru a alege factorul MGO™ potrivit nevoilor tale: motivul pentru care vrei să o consumi, tipul şi istoricul afecţiunii pe care vrei să o tratezi, dacă ai administrat sau nu antibiotice pentru respectiva problemă de sănătate. Iată care sunt recomandările producătorilor în alegerea factorului MGO™:
- Factorul MGO™ 100+ - pentru întărirea sistemului imunitar.
- Factorul MGO™ 250+ - pentru tratarea unor afecțiuni minore (dureri în gât, tuse, răceli ușoare etc.)
- Factorul MGO™ 400+ - recomandat în cazul infecțiilor, al inflamațiilor, al acidității sau refluxului gastric.
- Factorul MGO™ 550+ - indicat în cazul infecțiilor rezistente la acțiunea antibioticelor, precum cele cu stafilococ auriu, helicobacter pylori, candida etc.
Mierea de Manuka este bună pentru întărirea sistemului imunitar
Adevărat. Mierea de Manuka ajută la creşterea imunităţii organismului. Aceasta are o compoziţie nutriţională bogată în substanţe benefice sistemului nostru imunitar, dar, totodată, posedă proprietăţi imunostimulatoare nemaiîntâlnite la niciun alt tip de miere.
Un studiu realizat de Universitatea Cardiff şi publicat în "Journal of Leukocyte Biology" în 2007, a arătat că mierea de Manuka stimulează producţia de citokine. Citokinele sunt molecule de natură proteică care au rolul de a transmite informații între celulele sistemului imunitar - leucocitele. Citokinele intervin și în cazul inflamației și al infecţiilor, în apărarea antitumorală şi în șocul septic.
Un alt studiu similar a arătat că mierea de Manuka, consumată cu regularitate, are ca efect creșterea producţiei de limfocite și neutrofile. Acestea sunt tipuri de celule cu rol de protecţie împotiva agenților patogeni.
S-a demonstrat, de asemenea, că mierea de Manuka are proprietăţi antivirale şi antiinflamatoare şi că este benefică în prevenirea şi tratarea virozelor.
Mierea de Manuka este un antibiotic natural eficient
Adevărat. Aşa cum spuneam mai sus, mierea de Manuka are calităţi antibacteriene uimitoare. Studiile clinice au demonstrat că această miere este capabilă să distrugă un spectru foarte larg de microorganisme bacteriene și fungice (peste 80 de specii de agenţi patogeni), precum: E.coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus faecalis, Helicobacter Pylori etc, având o eficienţă chiar mai mare decât a antibioticelor clasice din farmacii. În plus, spre deosebire de acestea, mierea de Manuka distruge doar bacteriile nocive din organism, nu şi pe cele benefice, care ajută în digestia alimentelor şi susţin sistemul imunitar.
Mierea de Manuka luptă cu succes împotriva infecţiilor digestive, respiratorii sau ale pielii, având capacitatea de a distruge bacteriile şi de a opri multiplicarea şi răspândirea acestora în corp. Pentru infecţii puternice, care au fost tratate anterior cu antibiotice, este recomandat factorul MGO™ 550+.
Citeşte şi Mierea de Manuka combate infecţiile rezistente la antibiotice
Mierea de Manuka este eficientă în combaterea bacteriei Helicobacter pylori
Adevărat. Helicobacter pylori este o bacterie rezistentă la antibiotice ce infectează mucoasa stomacului și a duodenului. Aceasta se poate atașa de celulele din stomac, provocând o inflamație a stomacului (gastrită). Netratată, infecția cu H. pylori poate crește riscul de ulcer gastric și duodenal.
Consumul de miere de Manuka are atât rol preventiv, cât şi de tratare a infecţiei cu H. pylori. Textura văscoasă a mierii formează un strat în jurul bacteriilor, împiedicând atașarea acestora de mucoasa stomacului. Studiile clinice au demonstrat că mierea de Manuka are proprietăţi bactericide şi bacteriostatice. Ce înseamnă acest lucru? Datorită substanțelor fitochimice și factorilor antibacterieni din compoziţia sa (peroxid de hidrogen, metilglioxal şi defensin-1), mierea de Manuka inhibă creşterea şi stopează multiplicarea bacteriilor de H.pylori, dar, în acelaşi timp, are şi capacitatea de a le distruge.
Pentru infecţia cu H.pylori este recomandat factorul MGO™ 550+.
Poţi scăpa de Stafilococul auriu consumând miere de Manuka
Adevărat. Staphylococcus aureus, numit şi “superbacteria”, datorită faptului că este foarte rezistentă la antibiotice, este o bacterie patogenă ce provoacă infecţii în diferite zone ale corpului: acnee, infecţii ale rănilor sau arsurilor, impetigo, infecţii respiratorii etc.
Studiile medicale realizate în ultimii 15 ani în Departamentul de cercetare a mierii din cadrul Universităţii Waikato din Noua Zeelandă au arătat că mierea de Manuka poate combate un spectru larg de bacterii, printre care şi stafilococul auriu. Rezultatele testelor de laborator au dovedit că mierea de Manuka are capacitatea de a distruge chiar şi bacteriile de stafilococ auriu cu rezistenţă foarte crescută la antibiotice (MRSA - stafilococ auriu meticilinorezistent). Mai mult, spre deosebire de medicamentele de sinteză, mierea de Manuka nu provoacă reacții adverse.
Pentru infecţia cu Stafilococ auriu este recomandat factorul MGO™ 550+.
Consumul de miere de Manuka îmbunătăţeşte sănătatea orală
Adevărat. Datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi antimicrobiene, mierea de Manuka împiedică formarea plăcii bacteriene în cavitatea bucală, prevenind, astfel, apariţia cariilor, a gingivitei sau a parodontozei.
Un studiu realizat pe un grup de 30 de voluntari care a durat 21 de zile a arătat că administrarea prin supt sau mestecat a produselor cu miere de Manuka nu doar că a redus cu 35% placa bacteriană, ci a condus și la o îmbunătăţire semnificativă a sănătăţii gingiilor, în cazul persoanelor care sufereau de gingivită. Concluzia cercetărilor a fost că mierea de Manuka poate avea potenţial terapeutic în tratarea gingivitei şi a parodontozei.
Trebuie să iei miere de Manuka doar atunci când îţi este rău sau eşti răcit
Fals. Mierea de Manuka poate fi consumată pe toată perioada anului, ca îndulcitor sau ca imunizant natural. Trebuie, totuşi, să ai grijă la factorul MGO™ pe care îl alegi. Pentru prevenţie se recomandă factorul MGO™ 100+ sau MGO™250+. Folosirea unui nivel de activitate prea puternic, atunci când nu este necesar, poate duce, în anumite cazuri, la sensibilitate din partea organismului.
Mierea de Manuka nu este recomandată copiilor
Fals. Ca oricare alt sortiment, mierea de Manuka este foarte indicată copiilor, dar doar după vârsta de un an.
Mierea de Manuka nu este indicată persoanelor cu alergie la polen
Fals. Mierea de Manuka nu cauzează probleme persoanelor alergice la polen, deoarece conţinutul foarte mic de polen din miere este ingerat, nu este inhalat. În plus, consumul regulat de miere de Manuka poate produce o desensibilizare prin administrarea zilnică a unei cantităţi foarte mici de polen.
Persoanele cu diabet nu au voie să consume miere de Manuka
Fals. Mierea de Manuka are un indice glicemic moderat 54-59. Persoanele cu diabet pot consuma această miere cu monitorizarea atentă a nivelului de zahăr din sânge şi cu acordul prealabil al medicului curant.
Câteva sfaturi finale
Atunci când cumperi miere de Manuka, citeşte cu atenţie eticheta şi verifică următoarele aspecte esenţiale:
- cine este compania producătoare (date de identificare)
- dacă mierea respectivă este produsă în Noua Zeelandă
- dacă este menţionat pe etichetă factorul MGO™ al mierii
- dacă există un site unde se pot consulta certificările mierii respective
Articol scris de Alina Mihalache - Echipa Viaţa Verde Viu
*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului.
Bună ziua, cât timp trebuie luată mierea de Manuka 550+pentru bacteria Helicobacter pylori? Mulțumesc!
Cura este de minimum 30 de zile si trebuiesc repetate analizele. Sanatate multa!
Asa dar.....toata lumea trebuie sa consume mierea Manuka! Daca s-ar putea ... numai miere Manuka!!
Cea mai buna
Mulțumim pentru încredere :)