Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Abordarea holistică în tratarea rozaceei

Abordarea holistică în tratarea rozaceei

Rozaceea este o conditie a pielii care afecteaza intre 0.5 si 10% din intreaga populatie. Apare, de obicei, in adolescenta sau in jurul anilor 20 si se poate accentua in jurul nailor 30 sau 40. Medicina moderna considera ca nu exista un remediu pentr

Rozaceea este o afectiune a pielii care afecteaza intre 0.5 si 10% din intreaga populatie. Apare, de obicei, in adolescenta sau in jurul varstei de 20 de ani si se poate accentua in jurul varstei de 30 sau 40 de ani. Medicina moderna considera ca nu exista un remediu pentru rozacee si ca, odata aparuta, afectiunea se manifesta episodic, pentru tot restul vietii.

Desi multi oameni fac eforturi de a impiedica revenirea simptomelor rozaceii, sunt multi care reusesc sa o elimine de pe piele definitiv prin cateva modificari aduse stilului de viata – si, uneori, in paralel cu administrarea de medicamente. Asa cum se va vedea, chiar daca cei afectati de rozacee au incercat mai multe creme sau lotiuni fara niciun efect, este nevoie de mai multi pasi si o abordare holistica pentru un rezultat eficient.

In ceea ce priveste eruptiile – fie ca este vorba de rozacee, acnee, eczema, mancarimi sau alte afectiuni – de regula exista mereu anumiti factori care declanseaza aceste simptome pe piele. Nu este intotdeauna posibil sa elimini complet rozaceea, insa sugestiile de tratament de mai jos vor limita expunerea la factorii care maresc inflamatia. In acest fel iritatiile pot fi prevenite in mod natural sau, in cel mai rau caz, se va preveni agravarea lor.

tratament holistic rozacee

Simptomele rozaceei

Rozaceea este asimilata de obicei cu o fata rosie, congestionata, insa, in functie de tipul afectiunii, pot fi mai multe simptome, precum:

Rozaceea poate sa apara initial ca o iritatie sau o zona presarata cu proeminente sau de culoare rosie, inainte de a se raspandi si a deveni mai intensa. Rozaceea nu este contagioasa si deseori, simptomele apar si dispar, in functie de nivelul de stres, de expunerea la soare si de factorii declansatori din dieta, ce pot provoca reactii autoimune.  Nu este o regula ca rozaceea sa se agraveze cu timpul si, daca nu se iau masuri, simptomele vor ramane relativ constante.

Cele 4 tipuri de rozacee

Rozaceea este un tip de inflamatie care se manifesta ca o iritatie, la fel ca reactiile provocate de alte eruptii cutanate si care fac pielea rosie, iritata si sensibila. Iritatiile sunt cauzate de alergii, infectii, diverse boli si defecte structurale ale pielii, cum ar fi pori inchisi sau glande sebacee care nu functioneaza cum trebuie. Rozaceea este o afectiune similara cu alte tipuri de iritatii ale pielii, ca acneea, dermatita, eczema, urticaria, pitiriaza si psoriazis.

Exista mai multe subtipuri de rozacee, insa unii oameni pot prezenta, in acelasi timp, simptome specifice mai multor subtipuri. Exista patru tipuri de rozacee:

Daca apar aceste simptome, trebuie contactat un dermatolog, care va identifica subtipul de rozacee si daca este vorba de rozacee sau o alta afectiune a pielii. Medicul va examina atat pielea cat si ochii, va verifica istoricul medical, factorii genetici si stilul de viata, respectiv alimentatia si stresul.

Nu toti cei care sufera de rozacee prezinta simptome evidente. Tratamentele difera si ele, in functie de subtip, de aceea medicul va verifica si conditia pielii si a ochilor pentru a recomanda metoda cea mai buna de tratare. In cazul in care rozaceea afecteaza ochii, se poate consulta un oftalmolog, care va recomanda un tratament potrivit pentru zona din jurul ochilor, pentru a preveni agravarea problemelor de vedere.

Printre remediile administrate de dermatologi se numara:

Cauzele aparitiei rozaceei

Rozaceea este o forma de inflamatie a pielii. Specialistii inca nu stiu cauzele exacte ale rozaceei, insa aceasta pare sa fie declansata, intr-o oarecare masura, de un nivel ridicat de inflamatie in corp si de un sistem imunitar hiperactiv, iar o dieta antiinflamatorie (posibil si un tratament specific afectiunilor autoimune) poate tine simptomele sub control.

Ce poate produce aceasta stare de inflamatie, cauza de baza a rozaceei? Sunt mai multi factori, printre care:

O analiza din 2009 desfasurata de Clinica Dermatologica a Scolii de Medicina de la Universitatea Jagiellonian din Cracovia a descoperit ca, dintre 43 de femei si 26 de barbati care sufereau de rozacee, factorii care au declansat modificari la nivelul pielii au fost: stresul (58 %), expunerea la soare (56.5 %), alcoolul (33.3 %), sportul (29 %), cafeaua (21.7 %) si mancarurile condimentate (20.3 %).

6 metode naturale de tratare a rozaceei

1. Identificarea factorilor declansatori din alimentatie

Avand in vedere ca rozaceea deja sensibilizeaza pielea, multe persoane au descoperit ca tratarea simptomelor vizibile – cum ar fi utilizarea unor creme chimice dure, a unor unguente eliberate pe reteta, terapie cu lumini si diverse lotiuni – nu face decat sa le accentueze si mai mult. In unele cazuri, tratamentele pentru rozaceea poate reduce simptomele, cel putin temporar, insa nu se adreseaza cauzei de la radacina problemei.

Multi specialisti recomanda abordarea unei atitudini holistice, care sa aiba in vedere tratarea intregului corp, nu doar a pielii. Inflamatia care apare in urma problemelor intestinale pare sa produca multe tulburari care se manifesta la nivelul pielii. Pielea este, in cele din urma, o reflectie a starii de sanatate: cat de bine se digera nutrientii, daca exista sau nu sensibilitati sau alergii la nivelul pielii, cat de echilibrati sunt hormonii, daca odihna este suficienta etc.

Multe studii au descoperit o legatura intre tulburarile pielii - rozaceea, acneea, dermatita si psoriazisul — si tulburarile inflamatorii ale tractului gastrointestinal. Un sistem imunitar hiperactiv produce reactii autoimune care contribuie in mare masura la tulburarile digestive si ale pielii, inclusiv sindromul intestinului permeabil, colita ulceroasa, simptomele de SIBO, boala Crohn si boala celiaca. Persoanele care sufera in urma acestor tulburari prezinta un nivel ridicat de neuroni imuno reactivi in tesuturi si vase de sange, care duc la progresia inflamatiei. Aceasta inflamatie are capacitatea de a modifica structura populatiilor microbiene care colonizeaza in mod normal pielea si o protejeaza de deteriorare, roseata si iritatii.

Avand in vedere ca problemele care se manifesta pe piele pot fi un indiciu al unei stari de inflamatie a intestinelor, este important sa se identifice factorii din alimentatie care declanseaza aceasta inflamatie. Cea mai buna metoda de tratare a rozaceei este printr-o abordare diferita a dietei; accentul pus pe alimentele antiinflamatorii si eliminarea alergenilor comuni (cel putin temporar, pentru a urmari reactiile) poate avea un impact semnificativ asupra tulburarilor de piele, influentand pozitiv sanatatea intestinala si eliminand ciupercile si bacteriile nocive.

Cele mai bune alimente pentru vindecarea rozaceei:

Alimentele care pot cauza rozaceea includ:

2. Crema de protectie solara

Oricine prezinta simptome de rozacee sau orice alta forma de inrosire a pielii ar trebui sa foloseasca in mod regulat crema de protectie solara in zonele sensibile (mai ales pe fata). Lumina ultravioleta pare sa accentueze gravitatea simptomelor si poate cauza inflamatia care alimenteaza boala.

Studiile arata ca tratamentele de ingrijire zilnica a pielii, inclusiv utilizarea cremei de protectie solara, ofera beneficii semnificative contra eruptiilor. Expunerea la soare este importanta pentru productia de vitamina D, insa fata trebuie bine protejata. Soarele este considerat unul dintre cei mai puternici factori agravanti ai rozaceei, conform unor studii. Atentie, insa, la crema solara folosita, pentru ca studiile arata ca multe sunt toxice si pot accentua simptomele.

3. Hidratarea pielii cu produse cosmetice si naturale

Evaluarile clinice sugereaza ca hidratarea corespunzatoare a pielii predispuse la rozacee poate reface bariera pielii. Cand pacientii si-au curatat si hidratat in mod regulat pielea uscata, aspra si patata, au observat imbunatatiri semnificative ale simptomelor, nivelului de disconfort si ale sensibilitatii de la nivelul pielii.

Tendinta, in cazul tenului gras, cu pete sensibile sau rosii, este de a nu folosi crema, insa un hidratant natural si antibacterian, ca uleiul de cocos, poate furniza acizi grasi esentiali pentru piele, fara a cauza eruptii sau alte iritatii. Plantele medicinale bogate in uleiuri naturale (cum este cocosul, aloe si multe altele folosite pentru extragerea uleiurilor esentiale) sunt frecvent folosite pentru a trata boli de piele in intreaga lume si au fost remedii naturale eficiente secole de-a randul. Produsele naturale sunt mai delicate, mai ieftine, mai sigure si mai accesibile decat medicamentele.

Acoperirea rozaceei cu produse cosmetice este, de asemenea, riscanta, pentru ca produsele cosmetice contin ingrediente care pot agrava simptomele. O alternativa ar fi cosmeticele organice, delicate, care nu contin chimicale dure pentru piele. O idee buna ar fi consultarea unui dermatolog pentru a primi sfaturi cu privire la cosmeticele care pot fi folosite.

4. Gestionarea stresului

Pe langa simptomele fizice, persoanele care sufera de rozacee se confrunta si cu probleme de natura mentala si emotionala. Foarte multi dintre cei afectati de rozaceea declara ca sufera de lipsa de incredere cu privire la propriul lor aspect. Fata mereu patata, eritemul si leziunile inestetice pot fi greu de suportat din punct de vedere emotional (ca si acneea), insa, din pacate, stresul cauzat de aceste sentimente nu face decat sa inrautateasca situatia.

Ca si in cazul eruptiilor, stresul este un factor declansator care produce eruptii. Gestionarea stresului trebuie facuta din doua motive: in primul rand pentru ca stresul declanseaza reactii autoimune si agraveaza inflamatia, iar in al doilea rand, pentru ca o persoana care sufera de rozaceea este deja suficient de stresata. Trebuie acceptata ideea ca eruptiile nu pot fi tot timpul controlate, dar trebuie eliminat sentimentul de vinovatie si jena care e posibil sa le insoteasca. In acelasi timp, exista o doza suficient de mare de control asupra intensitatii simptomelor, de aceea atentia trebuie indreptata asupra acestui lucru si nu asupra stresului pe care conditia il cauzeaza.

Alte cai prin care se reduce stresul sunt o mai buna cunoastere a afectiunii, o mai temeinica informare cu privire la tratamentele disponibile si adoptarea unei atitudini mai deschise fata de noi abordari a bolii. Se pot folosi tehnici de reducere a stresului ca sportul, meditatia, rugaciunile vindecatoare si completarea unui jurnal zilnic. In ciuda unor pareri preconcepute, rozaceea nu are legatura cu igiena si este cauzata de factori interni, de aceea o atitudine sincera si deschisa este de mare ajutor.

5. Consultarea medicului cu privire la optiunile de tratament

Multe persoane apeleaza la tratamente pentru rozaceea, printre care creme, lotiuni si geluri eliberate pe reteta, daca remediile naturale nu dau rezultate. In ultima perioada, ca urmare a unei cunoasteri mai profunde a patofiziologiei afectiunii, s-au dezvoltat cateva tratamente eficiente, care pot controla simptomele.

Cu toate acestea, desi utile, este important de inteles ca aceste medicamente nu “vindeca” rozaceea si sunt folosite doar pentru a controla simptomele. Rozaceea este, in primul rand, o conditie inflamatorie, insa nu este cauzata de anumite tulpini sau bacterii, de aceea antibioticele, care sunt printre cele mai preferate medicamente, nu vor face altceva decat sa diminueze inflamatia de la suprafata pielii.

Tratamentele pentru rozaceea contin, de obicei, un ingredient activ numit acid azelaic sau un antibiotic, ca metronidazol. Antibioticele tetraciclina si metronidazolul sunt cele mai frecvente optiuni, folosite de ani de zile, in combinatie cu cremele azlaice, eritromicina si sulfacetamida. Insa apar si optiuni noi de tratament, ca antagonisti de receptor de vitamina D.

Forma active a vitaminei D (1,25-Dihidroxivitamina D3) este un element de reglare naturala a peptidei antimicrobiene din piele, numita catelicidina. Desi inca avem multe de invatat despre rolul catelicidinei in tulburarile cutanate, se stie ca nivelurile anormale sunt asociate cu vindecarea ranilor si bolile de piele ca psoriazis, rozaceea si dermatita atopica.

In cazul rozaceei, unele studii initiale arata ca pacientii ar putea avea un nivel ridicat de catelicidina in piele, astfel incat antagonistii care blocheaza productia de catelicidina ar putea reduce simptomele si intensitatea reactiilor. In viitor, am putea fi martorii utilizarii catelcidinei ca forma eficienta in interventiile dermatologice, inclusiv pentru rozaceea.

Efectele secundare ale medicamentelor pentru rozacee:

In cazul in care se opteaza pentru tratamente prescrise sau antibiotice, este mai bine sa se foloseasca cele cu aplicare cutanata, in locul capsulelor interne, pentru ca acestea au un efect negativ asupra florei intestinale. Antibioticele reduc bacteriile care ar putea agrava problema, insa ucid si bacteriile bune din corp, necesare pentru o buna digestie, o buna absorbtie a nutrientilor, apararea imunitara si multe altele.

Pentru ca deteriorarea pielii din cauza rozaceei poate avea loc in mod progresiv, unii dermatologi prefer ca medicamentele sa fie continuate cu un antibiotic timp de peste un an. Acest lucru presupune, insa, asumarea unor riscuri. Utilizarea pe termen lung a antibioticelor maresc rezistenta, ceea ce inseamna ca acestea nu vor mai avea efect la un moment dat. Depozitarea pigmentara este o alta problema, care apare cand pielea adopta un pigment anormal (foarte deschis, de regula) cu caracter permanent.

6. Suplimente si uleiuri esentiale

Multe suplimente si uleiuri esentiale pot combate inflamatia care sta la baza rozaceei. Remediile din plante sunt mai sigure si mai eficiente, chiar si in cazul pielii sensibile, de aceea sunt folosite de mii de ani in locuri ca India, Asia si Australia. Chiar si in ziua de azi, peste 80% dintre oamenii din India se bazeaza pe tratamente pe baza de plante medicinale pentru vindecarea multor probleme de piele!

Multe extracte din plante, condimente si plante medicinale nu sunt utile doar pentru a reduce roseata si inflamatia cauzate de eruptiile cutanate; ele sunt eficiente si in combaterea bacteriilor, a ciupercilor, a imbatranirii, a vergeturilor si a pigmentarii. Par sa accelereze circulatia sangelui si, prin urmare, accelereaza vindecarea in zona afectata, reducand prezenta bacteriilor care afecteaza pielea si previn moartea celulelor sanatoase.

Iata cateva dintre cele mai bune suplimente si uleiuri esentiale care pot fi folosite pentru tratarea rozaceii:

Sursa utilizata: https://draxe.com/rozaceea-treatment/

#inflamatie #rozaceea #abordare holistica

Ce au mai parcurs alti cititori...

7 lucruri care iti pot transforma fata rosie, inflamata si plina de pete intr-un ten curat, sanatos si frumos – in mod natural
Legumele sunt mai bune decat medicamentele in tratarea rinichilor
Biorezonanța, medicina viitorului
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101