Pentru parinti poate fi foarte greu sa-si priveasca copiii trecand prin emotii puternice. Cand ii vad cuprinsi de sentimente intense precum tristete, dezamagire si furie se simt obligati sa "rezolve" situatia, sau sa previna pe viitor experientele de genul celor care au provocat respectivele sentimente.
Oricat de iubitor si sigur ar fi mediul in care cresc copiii nostri, ca parinti trebuie sa constientizam faptul ca la un moment dat ei vor avea de infruntat si niste suferinte pe care noi nu le vom putea controla. Dar sunt alte lucruri pe care le putem face in astfel de situatii ...
Iata opt moduri in care iti poti ajuta copilul sa-si gestioneze constructiv sentimentele ca sa devina un adult sanatos din punct de vedere emotional:
- Accepta-i sentimentele.
Pentru multi dintre noi este dificil sa ne auzim copiii plangand sau facand crize de furie. Le simtim durerea, dar este si foarte incomod si nu vrem decat sa-i facem sa se opreasca. Este o reactie lesne de inteles.
Cu toate acestea, copiii nostri trebuie sa-si exprime sentimentele toate si in toata profunzimea lor. Trebuie sa invete ca sentimentele lor sunt perfect normale si ca sunt importante.
Sentimentele exprimate nu se transforma in frustrari si acesta este un lucru extrem de important pe care copiii trebuie sa-l invete cat mai devreme in viata. O alta lectie importanta pentru ei mai tarziu in viata este ca trebuie sa-si cunoasca sentimentele: astfel vor intelege mai clar ce vor, vor sti sa faca alegeri si vor sti sa stabileasca niste limite.
- Creaza limite sanatoase.
Multe explozii emotionale sunt doar un strigat dupa ajutor — si in special dupa limite sanatoase. Cei mai multi dintre noi stim ce suflete minunate sunt copiii nostri si ce intelepciune inerenta poseda; stim ca trebuie sa-si traiasca propria viata. Prin urmare, am putea fi tentati sa credem ca trebuie sa lasam copiilor libertate absoluta tot timpul.
Desi copiii nostri au o intelepciune a sufletului extraordinara, nu sunt independenti de noi si au nevoie de noi pentru siguranta lor. Limitele clare si sanatoase le ofera copiilor siguranta. Ele le arata ca noi suntem parintii cei calmi, stapani pe situatie si prezenti: suntem acolo pentru a ne asigura ca trec prin viata in siguranta. Cand nu avem limite clare si suntem prea permisivi sau nu avem constanta, atunci comportamentul copiilor nostri va reflecta acest lucru.
- Acorda-i atentia ta neconditionata.
Copiii au nevoie cam tot timpul de 100% din atentia noastra. De ce? Atentia este o nevoie primara pentru supravietuire pentru copii. De aceea, daca nu au parte de ea in mediul familial, copii dezvolta comportamente care sa le permita sa obtina atentie in orice mod pot.
Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa fii fizic langa copilul tau zi si noapte. Nevoia de atentie depinde mult de varsta copilului si poate fi diferita de la copil la copil. Daca banuiesti ca manifestarile de comportament ale copilului tau reflecta o nevoie de atentie din partea ta, fa tot posibilul sa-ti faci timp pentru el. Prezenta ta neconditionata si plina de dragoste iti va hrani copilul in nepretuite feluri.
- Incearca o vizualizare pentru curatarea energiilor.
Cand copilul tau este suparat, ajuta sa vizualizezi ca-i cureti campul energetic. Pentru a face acest lucru iti imaginezi o lumina stralucitoare cum intra in corpul copilului si curge cu blandete prin el, curatand si echilibrand toate energiile pe masura ce coboara prin corp. Iti poti indruma copilul prin vizualizare. Daca este suficient de mare ca sa inteleaga si ii place sa faca acest lucru, iti poti lasa copilul sa faca acest exercitiu ca pe un joc sau cu ajutorul unui cantec.
- Fa-ti timp de joaca in natura.
Copilul tau are nevoie sa exploreze si sa descopere lucruri noi. Este modul lui de a invata si de a-si exprima bucuria de a trai experienta vietii.
Copilul tau are nevoie de spatiu si de timp, fara sa fie distras de tine sau de alte dispozitive electronice, pentru a-si urma propria curiozitate. Copilul tau are nevoie de perioade de joaca fara intreruperi.
Joaca dupa placul inimii si alergatul in natura il ajuta pe copil sa-si dezvolte simtul de echilibru, sa ia contact cu propriul sau corp si sa-si elibereze surplusul de energii si sentimentele culese de la altii.
- Foloseste cel mai rapid truc pentru relaxare.
Indeamna-ti copilul sa faca un dus, o baie sau sa inoate. Apa este relaxanta si ne calmeaza. Mai mult decat atat, apa care curge pe corp il face pe copil sa se simta curatat de surplusul de energii sau de sentimentele negative. Imbraca-ti copilul in haine curate dupa dus, baie sau inot.
- Arata-i dragoste.
Toti avem nevoie de dragoste. Toti avem nevoie de atingere fizica. Atingerea fizica ii ajuta pe copii sa fie stapani pe ei, siguri si sa se simta confortabil cu propriul lor corp. Imbratisarile sunt vindecatoare. In functie de varsta sau preferintele personale ale copilului, poti incerca sa-i faci masaj, sa stati imbratisati cand cititi ceva sau o carte sau chiar sa va jucati de-a calul cu atingeri blande.
- Gaseste-ti echilibrul, fii stapana pe situatie si mentine contactul cu realitatea.
Daca suntem confuzi, nu suntem stapani pe noi sau suficient de echilibrati, copiii simt aceste lucruri si o vor reflecta in comportamentul lor. Cand copilul tau este suparat, respira adanc de cateva ori, intoarce-te catre sine, concentreaza-te pana iti simti inima, stomacul, esti in deplin contact cu interiorul tau.
Pastreaza doar energia ta si elibereaza-te de energiile care nu-ti apartin. Este mult mai usor sa interactionezi cu copilul tau cand o faci din propria ta fiinta interioara si echilibrata, iar el va raspunde bine acestei abordari.
Care este experienta ta in astfel de situatii?
Scrie-ne pararea ta in comentariile de mai jos. Aici invatatm impreuna!
Sursa utilizata:
http://www.mindbodygreen.com/0-16608/8-tips-to-help-your-child-cope-with-tough-emotions.html - copiii stari emotionale
Da..multumesc pentru aceste sfaturi pretioase..intradevar asa stau lucrurile..dar ma tem ca le-am scapat din mana..am 2 adolescent..care se pare ca ma lupt cu ei in ce tine INCREDEREA..le-am lipsit mult..dar vreau sa repar cat se poate in ce tine relatia mea cu ei..si eu vin cu un bagaj emotional labil din copilarie..cu un tata hiperautoritar..
O sa le depaseasca!
Emotiile,scuze.E o perioada de rebeliune generala pe care astept cu rabdare sa o depaseasca.
CAND ai un copil de 18 ani e mult mai greu sa-i gestionezi emoptiile si mai ales actiunile.Ce ziceti?