Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. 6 moduri prin care natura îi ajută pe copii să înveţe

6 moduri prin care natura îi ajută pe copii să înveţe

Natura este extrem de importantă nu doar pentru sănătatea copiilor, ci şi pentru performanţele şcolare. Află cum anume timpul petrecut în natură ajută copiii să înveţe mai bine la şcoală.

Cu ceva ani în urmă, Richard Louv afirma în cartea sa, Last Child in the Woods: Saving Our Children from Nature-Deficit Disorder, că unii copii petreceau atât de puțin timp în natură încât manifestau o "tulburare de deficit de natură". Simptomele de care sufereau erau: un grad ridicat de stres și anxietate, rată mare a obezităţii, ADHD și multe altele.

Mulţi părinţi recunosc că timpul petrecut afară, în natură, este benefic pentru sănătatea copiilor lor. Dar îl văd oarecum ca pe un compromis. Încurajând copilul să iasă din casă, la joacă, rezultă mai puţin timp pentru citit sau învăţat, iar acest lucru înseamnă performanţe şcolare mai scăzute, nu-i aşa?

Greşit. În mod remarcabil, este exact invers. Cercetării au descoperit că natura nu este benefică doar pentru sănătatea copiilor, ci îmbunătăţeşte capacitatea de a învăţa. Chiar şi perioadele scurte de timp petrecute în natură pot avea beneficii semnificative.

Dovezile provin din sutele de studii, inclusiv cercetarea experimentală. Într-un studiu experimental, elevii de clasa a cincea au frecventat în mod regulat clasele de ştiinţă, matematică şi scriere, care se desfăşurau în aer liber. La finalul studiului, elevilor le-au fost măsurate abilităţile de citire şi scriere cu ajutorul testelor standardizate, iar rezultatele au arătat performanţe mai bune în comparaţie cu elevii de la alte şcoli obişnuite. O altă concluzie a studiului a fost că elevii s-au simţit mai entuziaşti să meargă la şcoală, iar rata absenteismului şcolar a scăzut.

Alte studii nu fac decât să consolideze aceste constatări. În cadrul unei alte cercetări s-a dovedit că elevii din școli înconjurate de copaci aveau performanţe mai bune, chiar dacă proveneau din medii socio-economice inferioare. Un alt studiu comparativ a concluzionat că lecţiile de ştiinţă predate în aer liber au fost mai eficiente pentru procesul de învăţare, iar elevii au acumulat mai multe informaţii în acest mod.

Dar cum anume natura şi spaţiile verzi îi ajută pe copii? Într-o varietate surprinzătoare de moduri. Natura îmbunătățește bunăstarea psihologică și fizică a copiilor, şi, astfel, are un impact benefic asupra învățării. De asemenea, aceasta pare să influenţeze modul în care copiii participă la ore, cât de mult se pot concentra și cât de bine se înțeleg cu profesorii și colegii. Iată ce se cunoaşte până acum:

1. Natura îmbunătăţeşte atenţia 

Atenția este foarte importantă pentru învățare, dar mulți copii au dificultăți în a se concentra la ore, fie că sunt uşor de distrat, fie că este vorba de oboseală mentală sau ADHD. Din fericire, petrecerea timpului în natură - poate fi o simplă plimbare în parc - ajută la restaurarea atenției copiilor, permițându-le să se concentreze și să se comporte mai bine la testele cognitive.

2. Natura elimină stresul 

La fel ca adulții, copiii sunt mai puțin stresați atunci când au spații verzi unde se pot retrage ocazional. Studiile au constatat că o zi de şcoală ţinută în aer liber, o dată pe săptămână, poate îmbunătăți în mod semnificativ ratele zilnice de cortizol ale elevilor- reflectând un nivel mai scăzut de stres şi o capacitate mai bună de adaptare la stres -, în comparație cu copiii cărora li s-a predat doar în interiorul şcolii. De asemenea, într-un studiu privind copiii din mediul rural, deci care au mai mult acces la natură, s-a constatat că aceştia s-au recuperat mai bine în urma unor evenimente stresante din viaţă, în ceea ce privește încrederea în sine şi suferinţa.

3. Natura ajută la dezvoltarea auto-disciplinei copiilor

Mulți copii ai zilelor noastre, în special cei cu ADHD, au probleme cu controlul impulsurilor, ceea ce poate fi o piedică în procesul de învăţare. Psihologii am constatat că spațiul verde din apropierea casei ajută copiii să fie mai disciplinaţi și să se concentreze mai bine. De asemenea, părinții copiilor cu ADHD afirmă că, atunci când copiii lor participă la activități în aer liber, simptomele ADHD se reduc. Deoarece auto-disciplina și controlul impulsurilor sunt legate de performanţele şcolare, poate că nu e de mirare că …

4. Predarea în aer liber îi face pe elevi mai implicați și mai interesați

Copiilor pare să le placă cursurile în aer liber. Din nefericire, mulți profesori se tem să scoată copiii afară să învețe, îngrijorându-se că vor "sări pe pereți" după aceea și vor fi mai puțin implicați la lecția următoare (predată în interior). Cercetările afirmă că cei mici sunt mai implicați la cursuri, nu numai atunci când sunt ţinute în aer liber, ci și după revenirea în clasă - chiar dacă subiectul la care se întorc nu este legat de natură.

5. Timpul în aer liber poate crește performanţa fizică

Performanţa fizică este importantă pentru copii din mai multe motive, însă, unul care nu ţi-ar veni acum în minte este rolul pe care îl joacă în procesul de învățare. În special, rezistenţa cardio-respiratorie pare să susțină procesarea cognitivă eficientă, iar copiii cu niveluri mai ridicate ale acesteia au rezultate şcolare mai bune. Accesul la natură poate încuraja copiii să fie mai activi din punct de vedere fizic și să rămână în formă pentru mai mult timp, pe măsură ce cresc.

6. Activităţile în natură încurajează conectarea socială şi creativitatea

Mediul social și fizic în care copiii învață poate influenţa foarte mult performanţele lor şcolare. 

Participarea la activităţi desfăşurate în natură creează un mediu de învăţare mai calm, mai sigur din punct de vedere social şi mai distractiv. De asemenea, un astfel de mediu este benefic pentru relaţiile dintre colegi şi cele dintre elevi şi profesori - atât de importante pentru procesul de învăţare-, chiar şi în cazul copiilor marginalizaţi.

Unii specialişti susțin că natura oferă o multitudine de elemente libere - beţe, pietre, noroi - care încurajează jocul și explorarea, creativitatea și rezolvarea problemelor. Într-adevăr, observațiile cadrelor didactice și ale directorilor sugerează că jocul copiilor devine, în mod surprinzător, mai creativ şi mai activ din punct de vedere fizic și social în prezența elementelor libere. 

Este evident faptul că trebuie să aducem această resursă importantă şi în școlile noastre. Arhitecții și urbaniştii ar trebui să păstreze copacii și zonele verzi în și în apropierea curţii şcolilor. Și cadrele didactice și directorii ar trebui să includă lecții în aer liber în orarul elevilor.

Astfel, nu numai că vom beneficia de bunăstarea psihologică a copiilor noștri - deși acest motiv este suficient-, ci îi vom ajuta să aibă performanțe mai bune la școală. Și, din moment ce o legătură cu natura naşte mai multă grijă pentru natură, în viitor am putea fi, de asemenea, apărătorii planetei noastre.

Oamenii au evoluat pentru a creşte şi a se dezvolta în medii naturale, iar cercetările arată costurile imense ale copilăriei petrecute în spaţii închise. Este timpul să vindecăm "tulburarea deficitului de natură" a copiilor noștri, oferind timpului petrecut în natură - nu doar studiului şi activităţilor extraşcolare - importanța pe care o merită.

 

Adaptare după articolul scris de Ming Kuo, Ph.D.

Despre autor:

Ming Kuo, Ph.D., conduce Laboratorul de Peisagistică și Sănătate Umană de la Universitatea din Illinois. Cercetările ei au evidenţiat legătura directă dintre ecosistemele urbane sănătoase şi cartiere mai puternice şi mai sigure,  rate ale criminalităţii şi violenţei mai mici, simptome de ADHD mai reduse şi o serie de alți indicatori de sănătate mintală și fizică.

Activitatea doctorului Kuo a determinat creşterea eforturilor forestiere urbane în Țara Galilor, Germania, Olanda, Caraibe și Statele Unite, iar în 2018 a primit premiul Heinz pentru mediu.

SURSE

https://greatergood.berkeley.edu/article/item/six_ways_nature_helps_children_learn

#timp petrecut in natura #activitati in natura pentru copii

Ce au mai parcurs alti cititori...

Jocul și joaca – cheia unei copilării fericite
Cum să îți convingi copiii să mănânce sănătos. Trucuri care funcționează
Cum ne putem ajuta copiii in lupta anti-bullying
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101