Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. Cum ne putem ajuta copiii in lupta anti-bullying

Cum ne putem ajuta copiii in lupta anti-bullying

Bullying inseamna hartuirea intentionata a cuiva prin mijloace fizice, verbale sau psihologice. Afla cum iti poti ajuta copiii sa previna sau sa tina piept unor astfel de situatii!

In fiecare zi, David, un baietel de 10 ani, ii cerea mamei tot mai multi bani pentru masa de pranz de la scoala. Cu toate acestea, el parea mai slab ca niciodata si se intoarcea acasa infometat. S-a dovedit ca David ii dadea toti banii de buzunar unui alt elev de clasa a cincea, care il ameninta ca il va bate daca refuza sa faca acest lucru.

Carla, in varsta de 13 ani, s-a mutat la o noua scoala, unde credea ca s-a integrat perfect pentru ca toate colegele se purtau foarte frumos cu ea. Mai tarziu a aflat ca noile ei colege raspandisera in scoala tot felul de zvonuri neadevarate si compromitatoare despre ea. Carla adormea plangand in fiecare noapte si inventa tot felul de probleme de sanatate pentru a lipsi de la scoala.

Din nefericire, genul de agresiune pe care David si Carla l-au experimentat este larg raspandit. In studiile realizate, majoritatea copiilor si adolescentilor spun ca agresiunea este prezenta in scoli.

Un copil bataus poate transforma drumul spre scoala intr-un adevarat cosmar. Bullyingul poate lasa cicatrici emotionale profunde, iar in situatii extreme, poate implica amenintari violente, pagube materiale sau chiar rani fizice grave.

Exista modalitati de a-ti ajuta copilul sa faca fata tachinarii, hartuirii sau barfei si sa diminueze impactul acestora pe termen lung. Chiar daca bullyingul nu este o problema cu care te confrunti in familie in momentul de fata, este important sa o discuti cu copilul tau,  astfel incat acesta sa fie pregatit in cazul in care va trece vreodata prin aceasta situatie.

Identificarea bullyingului

Majoritatea copiilor au fost tachinati de un frate sau de un prieten la un moment dat. De obicei, nu este ceva daunator atunci cand este facut intr-o maniera jucausa, prietenoasa si reciproca, iar ambii copii considera ca este amuzant. Dar atunci cand tachinarea devine dureroasa, neplacuta si constanta, aceasta devine agresiune si trebuie sa fie oprita.

Bullying inseamna hartuirea intentionata a cuiva prin mijloace fizice, verbale sau psihologice. Se poate manifesta prin lovire, impingere, poreclire, jigniri, amenintari si chiar deposedarea de bunuri sau bani. Unii copii evita anumiti colegi, raspandind zvonuri neadevarate despre ei, altii folosesc retelele social media sau mesajele electronice pentru a-si marginaliza colegii si a-i face sa sufere.

Este important sa iei bullyingul in serios si sa nu il tratezi ca pe o experienta prin care copilul tau trebuie sa treaca la un moment dat. Efectele acestuia pot fi grave si afecteaza sentimentul de siguranta si incredere in sine. In cazuri grave, bullyingul a contribuit la tragedii, precum sinucideri sau atacuri cu arma in scoli.

Cauzele bullyingului - De ce copiii devin agresori?

Copiii pot fi agresivi din foarte multe motive. Uneori, pentru a se simti mai importanti, mai populari, sau pentru a arata ca ei detin controlul, isi aleg ca victima un coleg care pare mai slab din punct de vedere fizic sau emotional sau care este mai „diferit” decat restul clasei. Desi, de obicei agresorii sunt mai mari si mai puternici decat victima, nu este obligatoriu sa fie asa de fiecare data.

Exista situatii in care copiii ii chinuiesc pe altii, pentru ca asa au fost tratati si ei. Cred ca acest comportament este unul normal deoarece provin din familii in care toata lumea se infurie in mod regulat si striga sau jigneste. Unele emisiuni populare par chiar sa promoveze rautatea - oamenii sunt „votati", evitati sau ridiculizati pentru aparitia lor sau lipsa de talent.

Weekend Inedit cu Transport Gratuit - Comandă minimă 50 lei! - blogPână la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogSare celtică blogComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blog
 

Semnele bullyingului

Cu exceptia cazurilor in care copilul spune parintilor despre ce i se intampla sau se constata leziuni sau vanatai pe corp, bullyingul poate fi destul de greu de sesizat. Exista totusi cateva semne de avertizare. Parintii ar putea observa ca cel mic se poarta diferit, este ingrijorat, nu mai are pofta de mancare, nu doarme bine sau nu mai face cu placere lucrurile de care se bucura de obicei. Atunci cand copilul este mereu prost dispus sau se supara din orice, evita anumite situatii (cum ar fi mersul la scoala sau la alte activitati), este posibil sa se confrunte cu bullyingul.

Daca banuiesti ca cel mic este agresat, dar nu doreste sa vorbeasca sau evita subiectul, incearca sa gasesti alte metode de a discuta despre acest lucru, intr-un mod mai putin evident. De exemplu, este posibil sa vezi impreuna cu cel mic o situatie asemanatoare intr-o emisiune TV, pe care o poti  utiliza pentru a deschide conversatia intreband: "Ce parere ai despre asta?" sau "Ce crezi ca ar fi trebuit sa faca aceasta persoana?" Acest tip de intrebari pot duce la alte intrebari precum: "Ai vazut vreodata acest lucru?" sau "Ti s-a intamplat vreodata asa ceva?" Ai putea sa-i vorbesti copilului despre experientele tale sau ale unui alt membru al familiei la aceeasi varsta.

De asemenea, ii poti spune ca, in cazul in care este hartuit sau agresat sau daca este martorul unor astfel de situatii, este important sa vorbeasca despre acest lucru cu tine sau cu un alt adult din preajma lui (invatator, profesor, consilier scolar, frate, ruda, prieten de familie).

Cum iti poti ajuta copilul?

Daca cel mic iti spune ca a fost hartuit, asculta-l cu calm si ofera-i confort si sprijin. Adesea, copiii sunt reticenti in a povesti adultilor despre agresiune, deoarece se simt jenati, le e rusine sau se tem ca parintii vor fi dezamagiti sau suparati.

Uneori, copiii cred ca este vina lor, considerand ca, daca ar arata sau ar actiona diferit, nu li s-ar mai intampla acel lucru. Alteori, se sperie la gandul ca, daca batausul va afla ca le-a spus parintilor, situatia se va inrautati. Alti copii sunt ingrijorati ca parintii lor nu ii vor crede sau nu vor face nimic pentru a-i sprijini.

Lauda-ti copilul, spunandu-i ca face un lucru bun vorbind despre ce i se intampla. Aminteste-i copilului ca nu este singur si ca multi oameni sunt agresati la un moment dat. Subliniaza faptul ca agresorul este cel care are un comportament negativ, ci nu el. Asigura-l ca veti gasi impreuna o solutie pentru aceasta problema.

Semnaleaza problema directorului scolii, profesorului sau consilierului scolar.

Acestia sunt in masura sa monitorizeze si sa previna situatiile de genul acesta.

Deoarece termenul de “bullying” este folosit pentru a descrie o gama larga de agresiuni, nu exista un mod unic de actiune pentru astfel de situatii. Ceea ce este recomandabil intr-o situatie poate sa nu fie adecvat in alta. Trebuie sa fie analizati mai multi factori pentru a determina cea mai buna abordare a situatiei (de exemplu: varsta copiilor implicati, gravitatea situatiei, tipul specific de agresiune).

In situatiile de bullying, poti sa incerci sa te apropii si sa discutii cu parintii agresorului, insa cel mai indicat ar fi sa semnalezi problema profesorului sau consilierului scolar. Acestea sunt persoanele cele mai in masura sa actioneze in astfel de situatii.

Majoritatea scolilor au regulamente si programe anti-bullying, afla care sunt reglementarile din scoala in care invata copilul tau. Daca ai ingrijorari serioase cu privire la siguranta copilului tau, poate ar fi necesar sa sesizezi autoritatile legale.

Sfaturi pentru copii

Parintii isi pot ajuta copiii sa invete cum pot face fata bullyingului. Unii parintii ar fi tentati sa-si sfatuiasca copiii sa riposteze. La urma urmei, orice parinte ar fi suparat si furios daca cel mic ar fi agresat de un alt coleg sau, poate, asa a fost si el invatat de parinti in copilarie. Poate se gandesc ca cel mic va suferi in tacere agresiunile si ca lupta este singurul mod de a-l pune la punct pe colegul agresor.

Este important sa ne sfatuim copiii sa nu raspunda la hartuire prin lupta. Se poate ajunge la violenta fizica si cineva poate fi ranit. Cel mai indicat este ca cel mic sa iasa din situatia respectiva, sa isi petreaca timpul cu alti colegi si sa povesteasca despre cele intamplate unui adult.

Iata cateva strategii care pot ajuta la imbunatatirea situatiei. 

- Evita colegul agresor si foloseste-te de prietenii din scoala. Foloseste alta baie daca batausul este in apropiere. Asigura-te ca ai mereu pe cineva prin preajma, astfel incat sa nu ramai singur cu colegul agresor.

- Stapaneste-ti furia. Este normal sa te simti suparat si furios, dar exact aceste tipuri de reactii isi doresc sa provoace agresorii. Asta ii face sa se simta mai puternici. Exerseaza-ti reactiile, incearca sa nu plangi sau sa te arati suparat. Este greu, este nevoie de multa practica, dar este o abilitate utila pentru a tine piept agresorului. Unii copiii practica tot felul de strategii de calmare a furiei, precum: numaratul pana la 10, scrierea unor cuvinte care exprima mania, respiratia profunda sau abandonul, plecarea. Uneori, ai putea sa-ti inveti copiii sa poarte o “poker face” (fata jucatorului de poker) pana vor fi in siguranta (zambetul sau rasetul poate provoca agresorul).

- Fii curajos, mergi mai departe si ignora agresorul. Spune-i agresorului intr-un mod clar si ferm sa inceteze si apoi pleaca. Incearca atat cat poti de mult sa ignori jignirile, comporta-te ca si cum nu te intereseaza sau prefa-te ca scrii cuiva un mesaj pe telefon. Ignorand agresorul, ii arati ca nu iti pasa. Cel mai probabil, batausul se va plictisi in curand sa te mai tachineze.

- Spune-i unui adult. Semnaleaza problema directorului, profesorilor sau consilierului scolar, ei sunt capabili sa opreasca bullyingul.

- Vorbeste despre problema ta. Povesteste ce ti se intampla unei persoane in care ai incredere, cum ar fi consilierul scolar, un profesor, un frate sau un prieten. Acestia iti pot oferi sugestii utile si, chiar daca nu vor putea remedia situatia, macar nu te vei mai simti singur.

Recastigarea increderii in sine

Atunci cand se confrunta cu bullyingul, increderea in sine a copilului poate avea de suferit. Pentru a-l ajuta pe copil sa-si recastige increderea in sine, incurajeaza-l sa petreaca timp cu prieteni care au o influenta pozitiva asupra lui. Participarea la cluburi, sporturi sau alte activitati placute creeaza relatii de prietenie si-l ajuta sa-si consolideze sentimentul de incredere in propriile forte.

Arata-ti disponibilitatea in a afla despre situatiile dificile prin care trece, incurajeaza-l sa povesteasca despre ceea ce i-a placut in ziua respectiva si asculta-l cu atentie. Arata-i ca ai incredere in el si ca vei face tot ce poti sa opresti bullyingul, in cazul in care se va confrunta cu acesta la un moment dat.

Ce carti despre bullying putem citi?

In Fenomenul bullying, Signe Whitson reuseste sa atraga atentia asupra agresiunii petrecute in scoli, la joaca, pe internet, precum si asupra faptului ca schimbarea atitudinii pe care martorii si victimele o au fata de agresiune poate combate eficient comportamentele agresive. Prin exercitii si exemple, Whitson demonstreaza ca adultii pot invata si implementa numeroase tehnici rapide si accesibile prin care pot usura enorm viata copiilor. Acest volum cuprinde 8 strategii de baza pentru parinti, cadre didactice, consilieri scolari si alti specialisti din domeniul educatiei. Aplicandu-le zi de zi, se poate crea un climat scolar pozitiv, se poate combate bullying-ul cibernetic si se sprijina cultivarea competentelor emotionale si sociale.

Articol scris de Alina Mihalache - Echipa Viaţa Verde Viu

 

 

SURSE

https://kidshealth.org/en/parents/bullies.html?WT.ac=ctg#catfeelings

https://childmind.org/article/how-to-arm-your-child-against-bullying/

https://www.ahaparenting.com/parenting-tools/safety/helping-bullied-child

#parenting #bullying #sfaturi pentru parinti

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cele 4 stiluri de parenting si sfaturi pentru parinti
Ține minte: hrănește-ți copilul corect!
Hai la raftul cu povești! Le citești și-nveți să crești!
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101