Sosul de soia asiatic este de obicei facut cu la fel de mult grau ca si soia si poate contine si conservanti sau monoglutamat de sodiu. Iata de ce se recomanda tamari in locul acestui sos:
- Nu contine grau.
Tamari este o varianta de calitate a sosului de soia japonez si se face doar din boabe de soia fermentate. De aceea majoritatea tipurilor nu contin grau, fiind o alegere sigura pentru cei ce urmeaza o alimentatie fara gluten.
- Este mai gustos.
Datorita felului in care tamari este fermentat si facut (este de regula un produs secundar al fermentului miso), este mult mai cremos si are un gust mai intens decat sosul obisnuit de soia si este mai putin sarat.
- Este mai sanatos.
Majoritatea sosurilor tamari organice nu contin conservanti sau monoglutamat de sodiu, fiind un condiment fara aditivi.
- Contine mai multe proteine.
Fiind facut doar din boabe de soia, are cu 30% mai multe proteine decat sosul de soia obisnuit.
- Este mai bun pentru gatit.
Spre deosebire de sosurile de soia cu aditivi, tamari nu “iese in evidenta” si nici nu devine prea sarat la temperaturi ridicate, ci isi mentine aroma, fiind un condiment foarte bun pentru mancarurile gatite sau orice alt fel de mancare.
Iata cateva recomandari de utilizare pentru tamari :
In salate si cu legume amarui
Presara peste salata ca potentator de arome in salate si peste legumele amarui.
In mancarurile cu orez
O portie de mancare calda din orez brun cu tamari te face sa simti confortul unei mese ca la mama acasa. Poti adauga ceva legume si ai un fel de mancare deosebit.
Pentru felurile de mancare gatite la cuptor
Adauga cateva linguri de tamari la mancare inainte de a o baga in cuptor pentru a potenta gustul mancarii pe care o pregatesti.
Sursa utilizata:
http://www.mindbodygreen.com/0-16095/5-reasons-to-use-tamari-instead-of-soy-sauce.html - tamari