Bucataria este intr-adevar spatiul din casa care este de multe ori cel mai solicitat. Gatitul este pentru multi mai mult decat o necesitate si chiar o pasiune. Insa pentru a te asigura ca timpul petrecut in bucatarie este cu adevarat folositor, trebuie sa ai o bucatarie curata.
Fa din bucataria ta un loc sanatos pentru a crea mancaruri destinate familiei tale.
1.Foloseste cat mai putin plastic.
Plasticul este in general toxic de produs, toxic de utilizat si toxic de aruncat. Unele feluri de plastic utilizate in mod obisnuit in bucatarie si la obiecte de uz casnic elibereaza chimicale daunatoare in aerul, mancarurile si bauturile noastre. Putem cu toti sa facem alegeri mai bune. Alege materiale alternative mai sigure pentru depozitarea alimentelor si pentru ustensilele de bucatarie, precum sticla, ceramica sau otelul inox. Cauta articole de uz casnic fara plastic atunci cand ajungi la magazinul de specialitate sau la cel alimentar, sau cumpara en-gros (pentru a evita plasticul in exces folosit la ambalarea cantitatilor mai mici). Daca cumperi plastic, alege unul care poate fi reciclat.
2. Renunta la tigaile nonaderente (teflonate).
Tigaile teflonate sunt facute cu straturi chimice extrem de toxice si persistente in mediu. Acidul perfluorooctanic (PFOA) o chimicala utilizata pentru a face Teflon, este un foarte probabil cancerigen. Chimicale similare au fost puse in legatura cu vatamari produse ficatului si rinichilor, ca si cu tulburari ale aparatului reproducator. Desi producatorii vor spune ca este putin probabil ca sa fie eliberate chimicale, caldura puternica poate avea ca rezultat degajarea de PFOA din suprafata nonaderenta. Suprafetele zgariate sau deteriorate pot avea ca rezultat ajungerea chimicalelor in mancarea gatita.
Exista alternative mai sigure pentru vase de gatit sau copt. Sticla, ceramica, otelul inox, titatnul si fonta sunt toate optiuni mai bune. Afla mai multe despre non-stick alternatives/alternativele nonaderente citind articolul : Va omoara vesela de bucatarie?
3. Mananca hrana curata.
Mancatul hranei organice este cel mai usor mod de a te asigura ca obtii cele mai sanatoase fructe, legume, nuci sau seminte. Alimentele etichetate “100% organic” mai sunt si lipsite de materii de la OMG-uri (organisme modificate genetic), care sunt plante sau produse din carne care au suferit modificari ale ADN-ului in laborator prin gene de la alte plante, animale, virusuri sau bacterii. Mancarea organica costa mai mult, ceea ce ar putea limita capacitatea unei familii de a cumpara doar pur organic insa sunt mult mai bogate in nutrienti
4. Exclude complet pesticidele din casa ta.
Pesticidele sunt otravuri, si in majoritatea cazurilor, efectele lor negative contrabalanseaza cu mult pe cele pozitive, de a fi scapat de daunatori. Pesticidele au fost puse in legatura cu o multime de probleme de sanatate, inclusiv astm, hiperactivitate si probleme comportamentale, cancer, dizabilitati de invatare, tulburari de reproducere si compromiterea dezvoltarii creierului. Poti preveni aparitia daunatorilor in bucataria ta printr-o curatenie excelenta si bune obiceiuri de depozitare a alimentelor.
5. Practica o curatenie verde si sanatoasa.
Pentru a-ti pastra bucataria lucind de curatenie, dar non-toxica, utilizeaza solutii de curatat ecologice care nu lasa in urma chimicale rele pe vasele, podelele, tabliile meselor sau pe armaturile sanitare. Igienizarea bucatariei pentru a preveni contaminarea bacteriana ar putea cere nu mai mult de aplicarea unei solutii usor de facut in casa de peroxid de hidrogen (apa oxigenata) sau ulei de arbore de ceai. Pentru a gasi o solutie ecologica (verde) de curatat, verifica eticheta. Evita nonifenol etoxilatii, triclosanul, amoniacul, inalbitorul pe baza de clor, DEA, TEA (di- si trietanolamina), acidul clorhidric, hidroxidul de sodiu si acidul sulfuric.
Ce pasi ai facut pentru a-ti detoxifia bucataria? Care sunt ideile tale pentru a avea o bucatarie curata?
Surse pentru acest articol cuprind:
http://www.mindbodygreen.com/0-11867/5-ways-to-detoxify-your-kitchen.html - bucataria