Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Spirit
  4. Cele patru virtuti principale ale lui Lao Tzu

Cele patru virtuti principale ale lui Lao Tzu

Cum SA TRAIESTI o VIATA LINISTITA SI PLINA de INSPIRATIE Cu multe secole in urma, Lao Tzu a vorbit despre cele patru virtuti cardinale, si ne-a invatat ca, atunci cand practica acestora devine un stil de viata, putem ajunge sa cunoastem adevarul univ

Cu multe secole in urma, Lao Tzu a vorbit despre cele patru virtuti cardinale si ne-a invatat ca, atunci cand practica acestora devine un stil de viata, ajungem sa cunoastem adevarul universului. Maestrul chinez spunea ca viata traita dupa aceste principii ne ajuta sa obtinem mai multa intelepciune si fericire, pentru ca ne ajuta sa ne aliniem la ceea ce el numea Sursa si la toate puterile pe care aceasta sursa de energie ni le poate oferi.

Cand reusesti sa-ti conectezi energia la divin printr-o constientizare mai mare si prin practica unei virtuti pure, neindoilenic vei ajunge sa primesti adevarurile subtile absolute.”  Lao Tzu

Lao Tzu inseamna ‘Batranul Invatator’ si era considerat de unii o fiinta venita de la Dumnezeu. Cele Patru Virtuti Cardinale sunt prezente in Tao Te Ching, o colectie de invataturi care exprima principalele invataturile Taoiste. Opera contine 81 versuri scurte poetice, pline de intelepciune universala cu privire la viata politica, sociala si personala si are ca scop promovarea armoniei personale printr-o viziune corecta si o buna intelegere a existentei.

Tao (denumita si Calea sau Dao) si-a surprins cititorii sute de ani cu contradictiile sale criptice si intentionate, insa cautatorii gasesc in ea profunde contemplatii, care duc la diverse interpretari si introspectii.

Tao care se poate povesti nu este Tao cel etern. Numele care se poate denumi nu este numele etern. Tao este denumit si, in acelasi timp, nu are nume. Asa cum fara nume este originea tuturor lucrurilor; si este numit asa cum este numita Mama celor 10 000 de lucruri. Vesnic lipsit de orice dorinta, poti descoperi misterul; vesnic doritor, poti vedea numai manifestatiile. Iar misterul in sine este poarta catre deplina intelegere.” ¯ Wayne W. Dyer, "Schimba-ti gandurile - schimba-ti viata: traind intelepciunea lui Tao" ("Change Your Thoughts – Change Your Life: Living the Wisdom of the Tao")

Tao Te Ching este cartea de baza a Taoismului, dar a influentat si Confucianismul si Budismul chinez si este una dintre cele mai traduse lucrari literare din intreaga lume. Aceasta opera puternica denumita "Drumul" sau "Calea vietii", reflecta forta universului si insusi universul. Desi multi au incercat sa-i descifreze misterul, un om s-a cufundat in scrierile sale, traind efectiv dupa intelepciunea ei si a rafinat esenta acestor invataturi moderne vechi pentru audienta moderna.

In 2006, regretatul Wayne Dyer a fost inspirat sa-si petreaca cel de-al 65-lea an din viata citind, cercetand si meditand asupra scrierilor lui Lao Tzu, izolandu-se pentru a le pune in practica si, in cele din urma, scriind mesajele pe care a considerat ca Lao Ttzu a vrut sa ni le transmita. Dr Dyer a analizat zece traduceri respectabile ale textului, iar rezultatul acelui an care i-a schimbat viata a fost bestsellerul sau "Schimba-ti gandurile - schimba-ti viata: Traind intelepciunea lui Tao".

Supranumit tatal motivatiei, dr Dyer spune ca cele patru virtuti cardinale ale lui Lao Tzu reprezinta calea cea mai sigura prin care poti renunta la obiceiuri si scuze si te poti reconecta la propria ta natura.

Cu cat viata se armonizeaza mai bine cu cele patru virtuti, cu atat vei fi mai putin controlat de un ego care nu face compromisuri.”

Tao ne incurajeaza sa ne conectam cu sinele nostru, mai ales la nivel profund, pentru ca atunci cand stim cine suntem cu adevarat putem descoperi pacea eterna. Lui Lao Tzu ii placea sa compare diferite elemente ale naturii cu virtuti. “Cei mai buni oameni sunt ca apa, care este benefica pentru toti si nu concureaza cu nimeni. Sta in locurile umile, pe care altii le resping. De aceea este similara cu Calea (Dao).”   

Fiecare parte din natura ne poate reaminti de o calitate pe care o admiram si pe care ar trebui sa o cultivam in noi insine - taria muntilor, rezistenta copacilor, veselia florilor.

Cand intram in viata, avem in fata noastra un drum curat, fascinant, plin de potential si de alegeri. Pentru a naviga prin viata si a profita la maximum de provocarile si darurile pe care care viata ni le arunca in cale, ne-ar fi utila o busola, pentru a evita sa naufragiem sau sa ne pierdem pe mare.

Pentru multi aceasta sarcina este indeplinita de religie, moralitate, convingerile mostenite din familie, care le confera un sentiment de putere si de directie. Indiferent de ce se intampla in viata lor, vor sti intotdeauna catre ce se sa indrepte pentru calauzire, indiferent ca este vorba, de exemplu, de alegerea de a fi bun sau de a-si asculta inima.

“A intelege constanta si perseverenta din viata ta inseamna a intelege natura profunda a universului. Aceasta realizare nu depinde de vreo conditie interna sau externa tranzitorie, ci este ceva ce tine de natura neschimbata a naturii umane. Singura cale de a dobandi Drumul Universal este prin mentinerea virtutilor integrale ale constantei, perseverentei si simplitatii in viata de zi cu zi.” – Lao Tzu

Cele patru virtuti cardinale, sau reguli de viata, pot oferi un cadru pentru o viata plina de pace interioara si sens.

1. RESPECT pentru toate formele de VIATA

Aceasta virtute implica o iubire neconditionata si pozitiva pentru toate creaturile din univers, incepand de la iubirea de sine, care, apoi, se va raspandi in mod natural si catre ceilalti. Aceasta reverenta este pentru orice forma de viata. Inseamna sa respecti toate formele de existenta si se bazeaza pe o intelegere profunda spirituala a felului in care universul functioneaza - si anume ca toate sunt scantei care provin din acelasi foc.

Cand traim cu respect pentru toate formele de existenta, renuntam la nevoia de a controla si domina. Ne umplem de recunostinta si apreciere fata de viata, sub toate formele sale. Aceasta prima virtute este esentiala  pentru a diminua egoul.

Exprima aceasta ori de cate ori poti, pentru ca atunci cand te vezi pe tine intr-un mod plin de iubire, nu vei avea decat iubire pentru cei din jur. Si, cu cat ii vei iubi mai mult pe ceilalti, cu atat vei simti mai putin nevoia de a apela la tipare de scuze vechi, in special cele legate de sentimentul de vinovatie.” Wayne Dyer

#dezvoltare personala #intelepciune chineza #iubire #pace interioara #respect #sinceritate #suflet #Lao Tzu #Wayne Dyer #virtuti cardinale

Ce au mai parcurs alti cititori...

16 indicii mai putin placute ca esti pe drumul cel bun in viata
6 semne ca treci printr-un proces de transformare spirituala 
3 schimbări pozitive pe care le observi când nu te mai laşi condus de ceilalţi

Ce spun cititorii despre "Cele patru virtuti principale ale lui Lao Tzu"

Cezae13 December 2016 13:50Raspunde

Si celelalte 3? :)

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101