AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Detox Primavara 2017

Uleiul de masline:ce marci sa eviti si cum sa-i testezi calitatea

Uleiul de masline este unul dintre cele mai utilizate uleiuri din intreaga lume si este considerat si unul dintre cele mai sanatoase. Dar, din pacate, este si unul dintre cele mai contrafacute uleiuri.

O examinare a calitatii uleiului de masline din comert a scos la iveala faptul ca cele mai folosite sapte marci de ulei din occident erau diluate cu uleiuri mai ieftine, cum ar fi cel de floarea soarelui sau rapita, pentru a obtine profituri mai mari - dar cu pretul sanatatii noastre.   

Aceste uleiuri de mai proasta calitate pot avea mai multe efecte secundare si pot fi modificate genetic sau contaminate cu pesticide.

Uleiul de masline este un aliment sanatos si minunat ce poate fi folosit foarte bine si ca produs cosmetic pentru piele si par. Contine grasimi sanatoase, are un gust foarte bun si merge bine in multe retete. Dar este si o afacere foarte buna. Cateva cazuri au scos la iveala un cerc sofisticat de coruptie care afecteaza industria.

O industrie corupta 

De exemplu, in 2008 peste 400 de politisti italieni au participat la o operatiune de amploare denumita “Operatiunea Uleiul auriu". Acestia au inchis 85 de fabrici de ulei care adaugau clorofila in ulei de floarea soarelui si rapita si il vindeau ca "ulei de masline extra virgin". Uleiul era amestecat, parfumat, colorat si i se adaugau arome inainte de a fi vandut producatorului ca extra virgin.

Dupa acest caz, si Australia a investigat producatorii de ulei de masline si a descoperit ca niciunul dintre produsele lor nu erau pure. Nu au mai emis niciun certificat de producator in anul respectiv. Acestea, precum si alte cazuri de inselaciune au determinat Universitatea din California sa desfasoare studii asupra a 124 marci de ulei de masline extra virgin de import. Din pacate, au descoperit ca peste 70% dintre mostre au picat testul.

Cum putem testa daca uleiul de masline este de calitate

O metoda prin care ne putem proteja de uleiul de masline "fals" este evitarea uleiului "light". Uleiurile din California, Australia si Spania par sa fie mai putin contrafacute decat uleiurile italienesti, insa cele mai sigure sunt uleiurile certificate de Consiliul International al Uleiului de Masline. E bine sa ne informam inainte de a cumpara si, cand gasim o firma de incredere, sa achizitionam cantitati mici.

Puritatea uleiului de masline se poate verifica usor acasa. Se pune sticla in frigider aproximativ 30 de minute si se verifica daca uleiul incepe sa se solidifice. Daca se intampla acest lucru, inseamna ca uleiul contine exact ceea ce ar trebui sa contina, adica grasimi monosaturate. Daca ramane lichid, insa, inseamna ca este diluat cu uleiuri mai ieftine. Nu este un test perfect, insa poate ajuta cand nu esti sigur de calitatea uleiului ales.

Un alt test ar fi cel cu flacara. Uleiul natural de masline este capabil sa mentina o flacara aprinsa pentru ceva timp. Incercati cu o candela sau chiar o lampa.

Pretul este de asemenea un element care face diferenta dintre un ulei fals si unul autentic. O sticla de ulei presat la rece, necontrafacut nu ar putea sa coste mai putin de 40 de lei/500 ml

Ambalajul. Uleiul este extreme de sensibil la lumina, asa ca un ulei de calitate va veni intr-un ambalaj de sticla inchisa la culoare ori tabla.

Data de expirare. Pentru ca uleiul este practic un suc stors din fructele numite masline, cu cat data de expirare este mai mica , cu atat produsul este mai autentic.

Aciditatea. Urmariti pe eticheta aciditatea uleiul. Aceasta nu trebuie sa fie mai mare de 0,8.

Acreditari. Pentru uleiul din Italia, puteti verifica daca are acreditarile PDO (Protected Designation of Origin) sau PGI (Protected Geographical Indication). Acestea atesta calitatea uleiului.

Marci de ulei care au picat testul:

Pompeian

Bertolli

Colavita

Star

Sasso

Antica Badia

Primadonna

Carapelli

Mazola

Felippo Berio

Safeway

Whole Foods

Carapelli

Coricelli

Mezzetta

Marci de ulei care au trecut testul:

Corto Olive

Ottavio

Omaggio

Bariani Olive Oil

Lucini

Kirkland Organic

Lucero

Olea Estates

McEvoy Ranch Organic

Cobram Estate

California Olive Ranch

Alternative sanatoase

Daca poti, este indicat sa reduci consumul de uleiuri de orice fel. Dar chiar si atunci, e bine sa eviti uleiurile din lista de mai sus. Exista si vase de gatit care nu necesita utilizarea de ulei, iar legumele pot fi sotate cu putina apa. Iar in cazurile in care ai nevoie de ulei, este bine sa incerci unele alternative mai sanatoase.

Uleiul de cocos este foarte bun pentru gatit. Are un grad de ardere foarte ridicat si nu rancezeste la gatit, ca multe alte uleiuri de gatit. Iar daca nu vrei ca mancarea sa aiba aroma de cocos, poti folosi uleiul de cocos presat la rece, care nu are gust sau miros. Uleiul de cocos este solid la temperatura camerei si poate fi folosit pentru painea prajita, briose sau alte produse savuroase.

Este important de mentionat ca uleiul de masline este destul de controversat cand vine vorba de gatit. Multi sustin ca trebuie consumat crud, presat la rece, insa sunt si altii, chiar mai multi, mai ales in regiunea mediteraneana, care gatesc cu el de sute de ani. Care este motivul acestei dileme?

Dovezile arata ca uleiul de masline are un punct de ardere foarte scazut, ceea ce inseamna ca uleiul de masline rancezeste cand a trecut de un anumit punct. Acest lucru este considerat daunator pentru sanatate, desi nu toata lumea este de acord cu aceasta afirmatie. Cu siguranta este o decizie care trebuie luata de fiecare in parte, dupa o informare prealabila.

In concluzie, este important sa citesti cu atentie etichetele, pentru a nu fi pacalit cu un ulei de rapita care are doar o urma de ulei de masline in el. Pentru siguranta, foloseste uleiul de masline pentru salate sau stropeste putin mancarea dupa ce este deja gatita.

Voi ce ulei de masline folositi despre care credeti ca este intr-adevar autentic?

Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2017/01/05/poor-quality-olive-oil-companies-revealed-the-brands-to-avoid/

Like Share Share Tweet183129 vizualizari
Aboneaza-te la newsletter. Gratuit.
Comentarii recente:
Consuela12 January 2017 09:17Raspunde

Mazza olio Extra Vergine di oliva. Buna ziua, eu consum acest ulei dar abia acum m-am uitat pe eticheta. Este prelucrat in Italia si distribuit de srl Chisinau R-Moldova. Si nu este in tabelul de mai sus. Ce sa inteleg? Multumesc

Maria12 January 2017 22:22Raspunde

Uleiul monini clasico si c' osta di oro le- am folosit ca niste uleiuri bune. Intradevar le cumparam cateodata chiar gelatinate ...

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Workshop Hippocrate

Articole Recente

Imbatranesti mai frumos daca mananci mai putin? Iata ce spune stiintaImbatranesti mai frumos daca mananci mai putin? Iata ce spune stiintaCare este dieta naturala pentru specia umanaCare este dieta naturala pentru specia umanaCat de eficiente sunt, in realitate, medicamentele pentru colesterol?Cat de eficiente sunt, in realitate, medicamentele pentru colesterol?De ce e bine ca fecalele sa fie acideDe ce e bine ca fecalele sa fie acideCe se intampla cu carnea cand ajunge in colon?Ce se intampla cu carnea cand ajunge in colon?

Show / Evenimente

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie bunaLansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie bunaTabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintiiTabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintiiSummer Slim Detox: program de detoxifiere si pierdere in greutateSummer Slim Detox: program de detoxifiere si pierdere in greutateMimi Kirk vine in Romania la VEG FESTMimi Kirk vine in Romania la VEG FEST

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE