Integrarea in UE a deschis poarta "alimentelor mutant"
Sorin Mierlea, presdintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor, atrage atentia ca in proportie de 90% mesajele de pe etichete, de genul "cu gust de..." nu contravin legislatiei nationale si europene. De exemplu, un parizer cu carne de curcan care contine doar 50% carne de curcan si in rest sorici si slanina este in regula daca in apelativ nu apare prepozitia "de" ci "cu". Adica nu "sunca de curcan" ci "sunca cu carne de curcan". Modul in care este realizat designul etichetei, inghesuind cuvintele unele in altele, creeaza insa confuzie in ochii cumparatorilor.
Totusi, potrtivit Codului Consumatorului, daca un mesaj de pe eticheta unui produs poate da nastere la interpretari, acesta poate fi considerat ilegal.
"Consumatorul roman trebuie sa inceapa sa aiba aceasta educatie de a citi etichetele atunci cand isi alege un produs. Cei din industria alimentara si-au dat seama ca intr-o proportie destul de mare consumatorul nu citeste ceea ce e notat pe eticheta din punctul de vedere al continutului si atunci prin mijloace publicitare induce un anumit mesaj, fara a fi in conformitate cu ceea ce se gaseste in acel produs", a declarat Mierlea.
Vid legislativ: fiecare face cum il taie capul
El aminteste de acele STAS-uri nationale care existau inainte de Revolutie. "Pentru a face un produs care se numeste crenvursti, existau inainte de 1989 anumite standarde de firma care explicau procentual cantitatea si tipul de carne folosite pentru a iesi produsul din reteta respectiva. Odata cu integrarea Romaniei in UE, a aparut acel standard de firma prin care companiile isi pot produce un anumit produs. S-a creat o bulversare pe piata, retetele din 2011 nu coincid cu cele din 1987. Asta nu insemana ca producatorii comit o ilegalitate, ci ca omul care cumpara nu este informat foarte corect", a mai declarat seful ANPC.
Tiberiu Lelescu, seful Directiei Agricole Timis, sintetizeaza deruta din relatia producatori-consumatori: "Traim intr-un vid legislativ: nimeni nu verifica daca un parizer contine piept de pui sau sorici. Pe oricine intrebi, DSV, OPC, DSP, toti spun ca nu e de competenta lor. Comerciantii stiu ca nu se castiga daca pun in ele carne macra, asa ca o combina cu resturi, sorici, slanina. Am ajuns sa nu mai mananc mezeluri pentru ca am inteles ca ma intoxic".
Locul 1: Parizer de porc
Parizer de porc: carne de porc 50% si emulsie de soric fierte si vopsite cu carmin
Ingrediente:
- carne de porc 50%
- emulsie de soric
- apa
- proteina vegetala din soia
- amidon
- sare
- condimente
- stabilizator: difosfat
- potentiator de aroma: glutamat de sodiu
- antioxidant: acid ascorbic
- colorant natural: carmin
- dextroza
- conservant: azotit de sodiu
Mod de fabricare:
Macinata fin, carnea de porc se amesteca impreuna cu emulsia de soric, apa, soia si amidon, plus ceilalti aditivi, pentru a rezulta in final o pasta roz, colorata cu carmin. Totul se fierbe, in membrana necomestibila si ajunge apoi in galantare.
Parerea specialistului:
Nu este, categoric, cel mai sanatos parizer, insa, spre deosebire de alti "confrati" nu contine slanina si poate trece drept aliment dietetic. Orine mezelar stie inca ca acest parizer este si foarte departe de reteta originala, inventata de nemti si care continea carne vita si slanina tocate fin, afumate la cald si apoi fierte.
Locul 2: Sunca romaneasca
Sunca romaneasca: carne de pasare si organe de porc
Ingrediente:
- Carne de porc
- Slanina
- Carne de pasare separata mecanic
- Organe porc
- Apa
- Amidon de cartofi
- Proteina animala d eporc
- Proteina vegetala de soia
- Antioxidanti (izoascorbat de sodiu, lactat de sodiu)
- Sare
- Zahar
- Condimente
- Arome
- Stabilizatori (polifosfati, caragenan)
- Potentiator de aroma (glutamat monosodic)
- Conservant (nitrit de sodiu)
- Colorant (acid carminic)
Mod de fabricare:
Sunca de fata este de fapt un fel de mezel macinat si tratat termic. Este si ratiunea pentru care contine carne de pasare separata mecanic. Potrivit unui ordin al Ministerului Agriculturii din 2002, aceasta se comercializeaza numai pentru utilizarea in fabricarea produselor din carne tratate termic. Ca atare, desi se numeste sunca, e un amestec de carne de pui, porc, si slanina, plus organe de porc si diversi aditivi care la final este colorat cu carmin si fiert.
Parerea specialistului:
Specialistii in alimentatie atrag atentia ca ar trebui categoric evitata de bolnavii de guta. "Organele animale sunt foarte bogate in colesterol, de aceea trebuiesc categoric evitate alimentele in care se regasesc, pentru ca pot genera atacuri de guta", a explicat Gheorghe Mencinicopschi.
Văd că sunt doar două bombe,nu zece.Unde sunt celelalte opt?
Bună, Sara, Trebuie sa dai pe pagina 2 si pe pagina 3. Găsești asta în josul paginii.
Mancatorul ala de urzici care traieste in pestera vad ca are acces la internet.
Tu care mananci urzici de la tara si esti piele si os probabil esti mult mai sanatos si probabil o sa traiesti mai mult decat unu de la oras care e imbuibat cu mezeluri.Spune-ti nu mezelurilor in acest fel ve-ti fi mai sanatosi si ve-ti da si o palma usturatoare multinationalelor straine care si-au facut un obicei de a ne baga pe gat cele mai nocive ''alimente''
TR?IESC INTR- UN SAT UNDE NU AM NICI APA CURENTA ,NICI CANALIZARE ,NICI LUMINA! Eu DACA as mânca un cremvusti ,as zice ca am apucat pe DUMNEZEU de un picior ,dar m?nânc urzici ,de- mi ghiorae ma?ele de foame si voi VORBITI de UE si compozi?ia la salam !
Si ne mai miram de ce atata lume este bolnava...o tara in care nimeni nu este protejat...o jungla a foamei si a disperarii!!
Nu cred ca în anul 1990 tara noastr? era în UE, înc? de pe atunci totul era plin de "E" -uri. Deci asa zisa integrare în UE de fapt nu este nicio integrare. Si altceva, domnu Sorin, cu mult înainte de revolu?ie foarte multe fructe, legume ?i cereale au fost modificate genetic f?r? a fi testate efectele benefice sau nocive pe termen lung. Rau este ca totul e manipulat si modificat, singurul lucru pozitiv este ca organismul se adapteaza in timp.
Bine punctat!