Tinerele mame primesc tot timpul sfaturi, fie ca vor sau nu, fie ca au nevoie sau nu. Toata lumea simte impulsul de a le spune cum sa-si adoarma copiii, cum sa-i hraneasca sau alte indemnuri pe care le considera utile. Dar, printre acestea, sunt si cateva perle de intelepciune care le pot fi cu adevarat de ajutor tinerelor mame – indiferent de stilul de parenting pe care il adopta.
Iar cele mai bune sfaturi vin – cum era de asteptat - de la alte mame, care vorbesc din proprie experienta.
1. Dormi odata cu bebelusul
Nu este un sfat nou si multe mame tinere l-au auzit in repetate randuri. Insa este un motiv pentru care este atat de popular: ne aduce aminte ca trebuie sa fim mai ingaduitoare cu noi insine cat timp invatam sa fim mame si ca este bine sa lasam toate celelalte griji pe planul doi.
“Sa dorm cand doarme si bebelusul – indiferent de zi sau de ora – a fost cel mai bun sfat pe care l-am primit ca viitoare mama.”, declara o proaspata mamica.
“Si nu-ti mai face atatea griji, ca vasele si rufele mai pot astepta”, este sfatul pe care o alta mama il da viitoarelor mame.
2. Fii flexibila
Desigur, chiar si cele mai bune sfaturi trebuie sa poata fi folosite. Mama unui bebelus cu colici sigur si-ar dori sa doarma odata cu bebelusul, dar ce faci cand bebelusul NU DOARME deloc?
Aici intervine flexibilitatea. (si ajutorul de la rude si prieteni, dar despre asta vom vorbi mai jos).
“Cel mai bun sfat primit cand am nascut a fost sa iau lucrurile pe rand”, relateaza Nicole, proaspata mama, de profesie agent de marketing. “Sa uit de ideile preconcepute de “ce e rau” si “ce e bine” si sa fac alegerile cele mai potrivite pentru familia mea, punand pe primul plan sanatatea, somnul si confortul. (Pentru noi acest lucru a insemnat sa renunt la ideea de a-mi educa copilul sa doarma singur si de a accepta ca singura modalitate prin care puteam toti dormi era sa impartim patul). Flexibilitatea te ajuta sa nu-ti pierzi cumpatul.”
3. Nu te sfii sa ceri ajutor
“Cel mai bun sfat primit a fost: in cultura noastra oamenii se concentreaza prea mult pe “programarea nasterii”, cand ar trebui sa ne concentram pe “programarea vietii noului nascut”.
“Cu alte cuvinte, fa-ti o lista de prieteni care sa te ajute cand vine bebelusul pe lume”, explica o alta mamica.
Daca trebuie – si iti permiti – angajeaza o persoana sa te ajute.
“Parerea mea este sa te gandesti foarte serios la angajarea unei doula (persoana care are grija de mama in prima perioada de dupa nastere- n.trad.) postpartum", recomanda Robin Elise Weiss, medic, doula si profesor. “ Credeam ca ma descurc si singura, dar conteaza enorm sa ai alaturi o persoana care nu te judeca, care te poate ajuta cu cateva treburi casnice si cu copilul, oferindu-ti timp sa faci un dus SINGURA si care iti mai pregateste si un sendvis cand ai mare nevoie de el.”
Nu te astepta ca mama sau prietena cea mai buna sa fie persoana cea mai potrivita. Ai putea avea surpriza sa descoperi ca o multime de oameni vor dori sa te ajute sa tina copilul in brate, dar niciunul nu va fi dispus sa gateasca sau sa curete baia. Fii foarte explicita cu privire la ajutorul de care ai nevoie, altfel ai putea simti ca toti musafirii, care se perinda prin fata patutului pentru a-l admira pe noul membru al familiei, iti devin brusc extrem de antipatici.
4. Nu uita ca fiecare bebelus este unic
“Fiecare bebelus e diferit,” spune Lynne Eldridge, medic obstetrician. “Ce functioneaza pentru unul nu are acelasi efect pentru altul si invers. Si pentru ca esti MAMA, tu stii mai bine ca oricine ce ajuta in cazul bebelusul tau!”
Mamele cu mai multi copii pot confirma ca fiecare bebelus este diferit.
Uneori, chiar si cel mai bun sfat se poate dovedi inutil in cazul bebelusului tau.
5. Nu te complica prea mult cu stabilirea unor programe stricte
In primele luni de viata ale bebelusului renunta sa iti impui un program prea strict.
“Tot ce-i trebuie unui bebelus este iubire, hrana si sa aiba scutecul curat si uscat. Nu incerca sa impui ore de somn sau alte orare stricte. Nu vei face decat sa-ti ingreunezi viata.”
6. Nu trebuie sa te simti vinovata
"Renunta la sentimentul de vinovatie”, afirma Nancy Basile, scriitoare. “Fa-ti timp si pentru tine; este perfect NORMAL. Angajeaza o babysitter daca este nevoie, pentru a avea timp sa te odihnesti”.
7. Ai incredere in instinctul tau matern
“Trebuie sa ai mare incredere in medicul tau obstetrician/moasa, pentru ca va fi alaturi de tine pana la capat si trebuie sa fii sigura ca va lua cele mai bune decizii daca apar schimbari pe parcurs”, spune Becca, scriitoare si manager de proiect. “Aveam impresia ca totul este bine pana cand am primit acest sfat de la cineva si atunci am realizat ca, de fapt, nu aveam incredere in moasa mea. Am schimbat-o in a cincea luna si ma bucur ca am facut aceasta alegere.”
Acelasi lucru este valabil si pentru medicul pediatru, bona sau babysitter etc – daca ai impresia ca ceva nu este in regula sau nu ai destula incredere in ei, asculta-ti instinctul.
8. Gandeste in perspectiva
“Cand te confrunti cu un aspect legat de copil care te exaspereaza, gandeste-te: voi avea aceasta problema si peste un an?” spune Sandra, scriitoare. “Aproape intotdeauna raspunsul este nu. Pe mine m-a ajutat sa privesc lucrurile din aceasta perspectiva.”
9. Iesi cat mai des din casa
“In primele luni este foarte bine sa iesi din casa cel putin o data pe zi, chiar daca e vorba de o simpla plimbare in jurul blocului.”
“Aerul curat mi-a fost de mare ajutor pentru a-mi pastra echilibrul mental!” a declarat Michelle, director operational.
10. Nu te lasa impresionata de imaginea de perfectiune promovata pe retelele de socializare
Cu ajutorul unui filtru potrivit, orice fotografie poate deveni demna de revista si te poti surprinde admirand imagini dintr-o viata care nu seamana deloc cu a ta. Exista o singura problema: fotografiile mint, sunt doar franturi dintr-o existenta despre care nu stim mai nimic dincolo de niste imagini care - in mod evident - vor reflecta ceva ce pare perfect.
“Gandeste-te ca fiecare persoana se straduieste sa traiasca asa cum stie ea mai bine. Iar daca cineva arata in poze ca si cum ar avea o viata perfecta, inseamna ca ceva, undeva, este fals”, este de parere Melissa, de profesie editor. “Cel mai sanatos este sa eviti – sau chiar sa renunti – la retelele de socializare.”