Multi oameni cresc si adopta principii si valori din familiile si comunitatile in care au trait. Se intampla ca aceste principii si valori sa ii ajute in viata si sa ii intareasca in incercarea lor de a trai cat mai fericiti. In multe cazuri insa, aceasta mostenire este legata de sentimente ce ii impiedica pe indivizi sa se dezvolte si sa traiasca liberi, multi ajungand sa pretuiasca si sa se identifice cu sentimente de vina sau de rusine.
Aceste sentimente te fac sa te simti si sa te consideri neinsemnat, fara sens. Te fac sa te ascunzi mereu. Darurile si talentele tale innascute, raman astfel ascunse in adancuri si nu ajung niciodata sa fie admirate, folosite si chiar sarbatorite. Momentele de mandrie sunt rare iar cele de victimizare sunt dese.
Vestea cea buna este ca poti schimba toate acestea. Tot ce trebuie sa faci este sa iti reamintesti zilnic cine esti cu adevarat si astfel poti pasi cu usurinta inapoi in rolul de a fi cel mai bun sine al tau. Pentru asta ai nevoie de un plan, ai nevoie sa implementezi anumite obiceiuri care sa nu te lase sa aluneci iara inapoi catre vechile modalitati, obiceiuri si convingeri – toate cele care ti-au permis sa continui sabotarea darurilor, talentelor si abilitatilor tale.
Aici sunt sapte obiceiuri zilnice care probabil te mentin in situatia de a te subestima si de a juca in liga celor neinsemnati...
1. Nu ai nici o practica zilnica, de nici un fel.
A avea o practica zilnica, o rutina care te aduce in sincronizare cu tine insati – cu mintea si/sau cu corpul tau – si te aliniaza cu intentiile tale, este cheia pentru a ajunge la rezervoarele tale de putere si tarie. Iti reaminteste ca esti aici si pregateste scena pentru calm in mijlocul haosului zilnic.
O astfel de practica ar putea fi rugaciunea, meditatia calauzita si recunostinta. Cititul, Tehnica Eliberarii Emotionale (EFT- Emotional Freedom Technique) si chiar si goblenitul sunt practici foarte bune.
Orice merge pentru a te simti bine si centrat poate fi transformat intr-un obicei. De ce sa nu incepi ziua cu o perspectiva pozitiva?
2. Te compari constant cu altii.
Cu retelele si dispozitivele media, acum avem practic acces instant la viata oricui altcuiva. Ca rezultat, este greu sa nu te compari cu altii in mod constant. Dar lucrul important de reamintit este ca nu vezi niciodata intreaga poveste: nimeni pe Facebook nu face parada de problemele pe care le are, de zilele grele si de temerile lui. Tot ce vezi este partea buna a vietii.
Deci ce este de facut? Concentreaza-te asupra povestii si calatoriei tale. Niciodata sa nu iti compari inceputul cu mijlocul vietii altcuiva. Cu totii avem ceva de oferit. Nu conteaza cati oameni fac ceea ce si tu faci, doar tu o poti face asa ca tine.
3. Consideri in mod exagerat de prioritare opiniile parintilor tai (si nevoia ta de a le face pe plac).
Atat de multi oameni se lupta cu aceasta nevoie de a face pe placul parintilor. Majoritatea acestora provin din camine iubitoare. Camine care le-au oferit tot ce au avut nevoie, cu exceptia libertatii de exprimare. Gandurile si convingerile nu au fost astfel ale lor si acestia au simtit o imensa vina de fiecare data cand nu au fost de acord cu parintii lor. In final acesti oameni ajung sa acorde atat de multa importanta opiniilor si asteptarilor parintilor, incat le abandoneaza pe cele proprii.
Da, parintii tai ti-au dat viata si te-au crescut si au facut tot ce-au putut pe cat de bine posibil, dar tu acum esti un adult. Este timpul sa incepi sa gandesti pentru tine insuti. Este timpul sa iti asezi propriile nevoi in primul rand. Unica persoana care trebuie sa iti traiasca viata esti tu insuti. S-ar cuveni ca tu sa fii fericit cu ea.
4. Multimea de prieteni de care te-ai atasat nu este cea buna.
Este crucial sa te inconjori cu oameni de valoare, care sa te eleveze si sa te sprijine. Nimeni nu isi poate petrece tot timpul cu oameni negativi si sa aiba un stil de viata pozitiv. Gaseste oameni care sa te accepte, creeaza un "trib" si afunda-te in dragostea si entuziasmul lor. Nu esti sigur unde sa incepi? Verifica grupurile de intalniri locale sau cele Facebook, alatura-te unui club de literatura sau de sport. Nu te lasa pacalit sa crezi ca trebuie sa mentii in viata ta anumiti oameni datorita vreunui sentiment de obligatie sau vinovatie. Ai dreptul sa alegi cui sa ii acorzi timpul si energia ta.
5. Nu iti hranesti corpul cum trebuie.
Multi oameni au tot felul de scuze de ce nu pot manca sanatos sau nu pot sa isi faca liber o ora pentru exercitii fizice. Astfel ajung sa se simta vinovati, deprimati si sa urasca felul in care arata.
Asta inseamna auto-sabotare. Daca tie nu iti place felul in care arati sau nu te simti confortabil in propria-ti piele, nu iti mai vine nici sa iesi din casa. Si cercul vicios te prinde intr-un vartej ce greu se poate opri.
Trebuie sa intelegi ca a deveni sanatos si a te simti bine dinlauntru spre inafara sunt cheile expansiunii si cresterii. Inceteaza sa iti mai gasesti scuze. Iesi afara si fa miscare. Elimina alimentele care iti dau disconfort si despre care stii ca nu sunt sanatoase. Trateaza-ti corpul cu dragoste si blandete, ofera-i tot ce este mai bun si el te va rasplati.
6. Uiti despre diferitele modalitati de auto-ingrijire.
Adesea uitam sa ne ingrijim. Suntem invatati sa ii tratam frumos si cu respect pe ceilalti, dar nu facem asta pentru noi insine. Cum ne putem noi astepta vreodata ca altcineva sa ne trateze bine, daca noi nu putem face asta pentru noi? Ingrijirea personala poate include o gama de lucruri, incluzand exercitiile fizice si sanatatea, o detoxifiere digitala, programarea timpului „tu” pentru a nu face absolut nimic, bai cu spuma si ingrijiri cosmetice. Sa te asezi pe tine insuti pe primul loc nu este o crima, este o necesitate. Ai grija de tine insuti, astfel incat sa poti avea grija de cei din jurul tau. (Nu uita sa iti programezi asta).
7. Nu crezi in tine insuti.
Exista putini oameni care sa te iubeasca neconditionat. Intotdeauna ar trebui sa te straduiesti sa fii unul dintre ei. Ai auzit bine: iubeste-te pe tine insuti neconditionat. Esti compasul pentru ca oricine din jurul tau sa te priveasca si sa te trateze ca atare.
Daca nu crezi ca meriti, de ce ar face-o altcineva? Stabileste standardul pentru cum vrei sa arati, cum vrei sa te simti si cum vrei sa traiesti. Sa stii asta. Crede in asta cu fiecare fibra a fiintei tale. Crede in tine si in darurile uimitoare pe care le ai de impartasit cu lumea. Lasa-ti lumina sa straluceasca si sa nu fi niciodata rusinata de ea.
Sursa utilizata:
http://www.mindbodygreen.com/0-16481/7-signs-youre-underestimating-yourself.html