Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Semne ale deficientei de iod

Semne ale deficientei de iod

Iodul este un oligoelement de care are nevoie corpul pentru producerea hormonilor tiroidieni. Glanda tiroida combina iodul cu tirozina, un aminoacid, pentru a produce hormonii tiroidieni. Acesti hormoni sunt necesari pentru mentinerea metabolismului

Iodul este un oligoelement de care are nevoie corpul pentru producerea hormonilor tiroidieni. Glanda tiroida combina iodul cu tirozina, un aminoacid, pentru a produce hormonii tiroidieni. Acesti hormoni sunt necesari pentru mentinerea metabolismului normal si sanatos in toate celulele corpului. In consecinta, o lipsa de iod in aportul alimentar ar putea avea ca rezultat numeroase afectiuni si simptome legate de tiroida.

Iodul ar mai putea avea alte importante roluri in corp, roluri necorelate cu tiroida – de exemplu, acesta joaca un rol in modularea efectului estrogenilor asupra tesutului mamar – desi este nevoie de mai multe cercetari in aceste domenii.

Simptome ale deficientei de iodiod

Este nevoie de un aport alimentar suficient pentru o functionare adecvata a tiroidei si o buna sanatate a acestei glande. Iar deficienta de iod este deosebit de vatamatoare la femeile insarcinate si copiii nou-nascuti.

Cateva grave simptome ale deficientei de iod includ:

• Dezvoltare fizica afectata, retard de crestere
• Dezvoltarea mentala afectata, dizabilitati intelectuale
• Risc ridicat de avort
• Hipotiroidism neonatal
• Hipertirotropinemie neonatala
• Risc inalt de mortalitate infantila

Atunci cand este prezenta deficienta de iod, hipotiroidismul (o tiroida sub-activa) si/sau gusa (largirea glandei tiroide) ar putea si ele sa apara ca rezultate. Nivelul scazut de iod din sange face ca celulele glandei tiroide sa se mareasca in volum, in cele din urma ducand la umflarea intregii glande sub gat.

Hipotiroidismul este caracterizat in mod tipic prin oboseala si letargie, toleranta redusa la frig, constipatie, crestere in greutate, pierderea parului, piele uscata, raguseala si chiar depresie. O persoana suferinda de una sau toate aceste simptome ar putea la fel de bine sa aiba intr-un anume grad deficienta de iod.

Surse de hrana cu iod

Hrana din mare contine mari cantitati de iod. Aceasta hrana include algele precum kelp. wakame, dulse si altele mai cunoscute precum spirulina sau chlorella.
Legumele, carnurile si ouale contin si ele iod, desi in cantitati mai reduse.
Unele alimente contin compusi cunoscuti ca goitrogeni (produc hipotiroidismul), care de fapt blocheaza utilizarea de catre corp a iodului. Astfel de alimente includ varza, mustarul, napii, arahidele, soia boabe, meiul, semintele de pin, radacina de cassava, broccoli si kale. Totusi, intrucat aceste alimente sunt nutritive in modurile lor proprii, ele nu ar trebui probabil evitate complet.

Atentie sa nu ingerezi prea mult iod

Ar trebui notat ca un consum excesiv de iod se poate intoarce impotriva ta si poate afecta negativ sanatatea tiroidei – poate de fapt inhiba sinteza hormonului tiroidian. Aportul excesiv de iod mai poate cauza eruptii de acnee. Michael Murray, doctor in naturopatie, sugereaza un aport zilnic la 500 mcg – asta include consumul si din alimente, si din suplimente.

Concluzie

Daca sunt prezente semne ale deficientei de iod, incluzand cele usoare care caracterizeaza hipotiroidismul, precum oboseala, lentoarea, constipatia, cresterea in greutate, pielea uscata, ar fi prudent sa consulti un nutritionist sau un profesionist in domeniul sanatatii, calificat, pentru a-ti fi evaluat nivelul de iod.

Sursele pentru acest articol includ

Murray, Michael T., ND. Encyclopedia of Nutritional Supplements: The Essential Guide for Improving Your Health Naturally. New York, NY: Three Rivers Press, 1996. Print.

Murray, Michael, ND. The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamins, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs, And Other Natural Products. New York, NY: Bantam Books, 2002. Print.

Gaby, Alan R., MD. The Natural Pharmacy: Complete A-Z Reference to Natural Treatments for Common Health Conditions. 3rd ed. New York, NY: Three Rivers Press, 2006. Print.

Murray, Michael, ND., Pizzorno, Joseph, ND., and Pizzorno, Lara, MA, LMT. The Encyclopedia of Healing Foods. New York, NY: Atria Books, 2005. Print.

#deficienta #deficienta iod #tiroida

Ce au mai parcurs alti cititori...

Deficienta de fier: 12 semne importante
Trei deficiente care-ti pot afecta calitatea vietii si remediile lor
Suferi de deficienta de zinc? Verifica aceste semne
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101