Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Secretiile mucoase nazale: prieteni sau dusmani?

Secretiile mucoase nazale: prieteni sau dusmani?

Este interesant sa citesti tot felul de rapoarte medicale despre secretiile mucoase si sa gasesti raspunsuri diferite. In general, mucusul este considerat un aliat – cu exceptia cazului in care ne imbolnavim grav si secretia devine atat de abundenta

Este interesant sa citesti tot felul de rapoarte medicale despre secretiile mucoase si sa gasesti raspunsuri diferite. In general, mucusul este considerat un aliat – cu exceptia cazului in care ne imbolnavim grav si secretia devine atat de abundenta incat ne impiedica sa respiram.

Rapoartele indica tot felul de cantitati de mucus pe care le poate produce corpul pe zi, de la 1 litru, 1.4 litri, 2 litri pana la 3.8 litri. Putem spune cu certitudine ca producem in jur de 1 litru de secretii mucoase pe zi. Acestea acopera membranele mucoase ale nasului, sinusurilor si coboara pana in tractul digestiv.

Mucusul capteaza praful, resturile si patogenii pe care ii inhalam.  Cand inghitim, mucusul trece prin stomac, unde acidul gastric ucide patogenii ingerati. Sistemul functioneaza bine pana cand corpul este suprasolicitat de o bacterie sau un virus. Atunci mucusul, care, de regula, este aproape lichid, devine vascos si ajunge sa infunde nasul si sinusurile si sa congestioneze plamanii.

Culoarea mucusului

Cand ne imbolnavim, mucusul se ingroasa si isi schimba culoarea. La inceput devine, din transparent, alb. Poate deveni galben, verde, maro sau rosu. Din nou, raspunsurile variaza cu privire la semnificatia culorii. Cel mai bine este sa nu va grabiti sa trageti vreo concluzie cu privire la culoarea mucusului daca aceasta se poate datora unor particule precum polenul.

mucusul - prieten sau dusman

Multi sunt de parere ca mucusul galben sau verde indica o infectie, mai exact o infectie bacteriana in cazul mucusului verde. Multe site-uri medicale sustin, insa, ca nu conteaza atat de mult culoarea. Culoarea verde, de exemplu, se explica prin enzimele eliberate de nitrofile, celule albe din sange care combat patogenii – in principal bacterii si ciuperci. Ceea ce ne aduce inapoi la convingerea ca mucusul verde este un indiciu al unei infectii bacteriene. Centrul de Preventie si Control al Bolilor din SUA, insa, are o alta explicatie pentru culoarea verde.

Cand microbii care cauzeaza raceala infecteaza nasul si sinusurile, se produce un mucus transparent. Acesta are rolul de a spala nasul si de a curata sinusurile de microbi. Dupa doua sau trei zile, celulele imunitare ale corpului contraataca, modificand culoarea mucusului in alb sau galben. Daca bacteriile supravietuiesc si continua sa se inmulteasca, se regasesc si ele in mucus, care isi schimba culoarea intr-una verzuie.

Cum tratezi mucusul cand esti bolnav

Lichidele sunt esentiale in tratarea mucusului. Bea multe lichide. Consumul de lichide este esential pentru a impiedica ingrosarea si uscarea mucusului. Fa dusuri fierbinti, foloseste aburul (in chiuveta, intr-un castron cu prosopul deasupra capului sau cu un dispozitiv pentru sinusuri). Eucaliptul actioneaza ca expectorant, se pot pune cateva picaturi de eucalipt in apa, insa consulta un specialist inainte de utilizare sau asigura-te ca nu ai o sensibilitate la acest remediu destul de puternic.

Vasul neti

O alta optiune ar fi utilizarea unui vas neti pentru irigarea sinusurilor. Trebuie folosita apa distilata, pe cat posibil. Daca aceasta optiune nu este disponibila, atunci se fierbe si se raceste apa inainte de utilizare. Cu ajutorul unui vas neti poti trece apa sarata (deseori amestecata si cu bicarbonat de sodiu) prin nas si sinusuri, hidratand si curatand tesuturile in timp ce se inlatura mucusul. Este important sa iei masuri pentru o buna functionare a ficatului si pentru intarirea sistemului imunitar.

Sursa utilizata: http://www.organiclifestylemagazine.com/is-mucous-friend-or-foe

#culoare #mucus #raceala #tratare

Ce au mai parcurs alti cititori...

6 lucruri pe care prezenta mucusului in corp le poate indica despre sanatate
Cine ar fi crezut ca drojdia inactiva poate avea atatea beneficii? Intareste sistemul imunitar si previne racelile
Pe lângă tratarea răcelii, echinaceea mai poate reduce ridurile şi proteja împotriva efectelor radiaţiilor
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101