Se spune ca sarea de Himalaya si sarea de mare sunt cele mai curate dintre toate tipurile de sare care exista. Pe langa gustul acestora si calitatile culinare, acestea prezinta proprietati nutritionale si terapeutice. Se pot folosi ca o alternativa mai sanatoasa la sarea de masa, ca o baza pentru o pasta exfolianta si ca sare de baie.
Asa cum arata studiile de cercetare, doza zilnica recomandata de sare este de 2300 mg, insa "dovezile care asociaza consumul de sare cu decesul sunt insuficiente si lipsite de consistenta."
Sarea potrivita in cantitatea potrivita este, de fapt, foarte buna pentru sanatate. Sarea roz de Himalaya contine peste 84 de oligo minerale, printre care calciu, magneziu, potasiu, cupru si fier, deci face mai mult decat sa dea gust mancarii. Insa si aici parerile sunt impartite existand unii care sustin ca sarea nu este deloc sanatoasa in alimentatie si ca ar trebui sa ne luam mineralele si binenteles sodiul direct din alimente.
De ce ar trebui inlocuita sarea de masa iodata cu sarea roz sau sarea de mare? In loc sa eliminam sarea din alimentatie, nu ar fi mai bine sa ii imbunatatim calitatea?
Ce este sarea roz de Himalaya?
Sarea roz este cu adevarat o sare unica. Se mai gaseste sub denumirea de sare gema sau sare cristal de Himalaya. Aceasta sare este clasificata ca sare gema sau halit si provine din regiunea Punjab din Pakistan situata la aproape 306 km de muntii Himalaya. Aceasta regiune are una dintre cele mai bogate campuri de sare din intreaga lume, acestea fiind foarte, foarte vechi.
Sarea gema de Himalaya provine din minele de sare aflate la o adancime de 1500 km in pamant, sub nivelul Muntilor Himalaya. Sarea din aceste mine a fost supusa unei foarte mari presiuni de-a lungul a milioane de ani si se spune ca este 99% pura. Culoarea roz a sarii de Himalaya, precum si variatiile de culoare stau marturie pentru continutul mineral al acesteia. Sarea gema de Himalaya poate fi roz, alba sau rosie. Ca sare, sarea roz de Himalaya are formula chimica a sarii, clorura de sodiu (NaCl), definita ca "o substanta minerala de importanta majora pentru sanatatea umana si animala.”
Sarea celtica, sarea de mina, precum si cea de mare sunt comparabile cu sarea gema de Himalaya prin compozitie si beneficii pentru sanatate, insa au o compozitie minerala diferita. Multe firme de sare Himalaya sustin ca sarea de Himalaya contine 84 oligo minerale, insa exista o controversa cu privire la faptul ca ambele ar contine 60 de minerale. Indiferent de adevar, ambele sunt foarte bogate in minerale.
In general, sarea este esentiala pentru mentinerea in stare optima de functionare a celulelor corpului, functionarea nervilor, digestie, precum si pentru absorbtia nutrientilor si eliminarea produselor reziduale.
De ce este sarea roz de Himalaya mai buna decat sarea de masa?
Sarea roz de Himalaya este mai echilibrata si mai sanatoasa in comparatie cu sarea de masa. Sarea adevarata de Himalaya, de buna calitate, este una dintre cele mai pure sari care exista. Se poate extrage chiar si manual, ceea ce difera foarte mult de sarea de masa care implica atatea interferente nenaturale.
Sarea de masa isi pierde prin procesare mineralele pe care le contine. Sarea de masa din comert contine in mod normal 99.9 % clorura de sodiu. In acelasi timp, sarea de mare de Himalaya, nefiltrata, contine doar 87% clorura de sodiu.
In cele mai multe tipuri de sare de masa, sodiul este singurul mineral care mai ramane, la care se adauga iod si, de multe ori, un agent anti aglomerant, daunator sanatatii, cum este prusiatul galben de soda. Sarea este deseori supusa si unui proces de inalbire, procedura care implica derivati de aluminiu si alte ingrediente nocive despre care se stie ca sunt foarte toxice pentru oameni.
Cele mai importante 5 beneficii ale sarii pure (de mina / Himalaya sau de mare)
1. Amelioreaza problemele respiratorii
Conform Institutului Lung, sarea este antibacteriana, antiinflamatorie, dilueaza mucusul in exces si accelereaza eliminarea de mucus, inlatura patogenii din aer ca polenul, reduce nivelul de IgE (hipersensibilitatea sistemului imunitar).
La o cautare pe internet vei vedea ca in prezent exista multe saline cu sare de Himalaya, facute pentru ca oamenii sa profite de beneficiile acesteia pentru sanatate, in special cand vine vorba de sistemul respirator.
Acest tip de tratament are si un nume. Se numeste haloterapie. Derivata din cuvantul grecesc "halos", care inseamna "sare", haloterapia sau terapia cu sare reprezinta inhalarea sarii uscate microionizate intr-o incapere care imita o salina. Studiile arata ca haloterapia este un tratament natural si care nu necesita medicamente, foarte eficient pentru bronsita cronica.
2. Echilibreaza pH-ul corpului
Continutul mineral al sarii roz de Himalaya poate echilibra pH-ul corpului. Chiar daca nu pare important, cand pH-ul este acid-alcalin intr-o proportie sanatoasa, are un efect imens asupra intregii sanatati. Un pH adecvat mareste imunitatea si imbunatateste digestia. Pentru ca sarea roz de Himalaya contine, pe langa sodiu, si alti electroliti, are un efect direct asupra pH-ului din sange.
3. Ajuta in mod natural digestia
Atat sarea roz de Himalaya cat si cea marina se pot folosi pentru o solutie salina, adica o solutie saturata care contine apa purificata si sare pura. Solutia salina are multe beneficii, practicienii de medicina naturala sunt de parere ca o doza din aceasta solutie consumata zilnic, preferabil dimineata, ajuta digestia.
Se crede ca stimuleaza peristaltismul organelor digestive, echilibreaza acidul gastric, mareste productia de lichide digestive din ficat si pancreas, regleaza metabolismul si regleaza echilibrul acid-alcalin.
4. Purifica aerul
Sarea de Himalaya, folosita pentru lampile de sare, poate curata aerul de acasa sau la locul de munca. Cum face acest lucru? Prin natura sarii din care este alcatuita, lampa atrage vaporii de apa precum si poluantii din aer. Vaporii de apa se evapora datorita caldurii eliberate de lampa, insa praful si alergenii raman in sare in loc sa patrunda in corp.
5. Imbunatateste calitatea somnului
Sarea pura se spune ca ajuta somnul datorita continutului bogat de minerale. Desi pare greu de crezut, consumul zilnic adecvat de sare este esential pentru calitatea somnului.
Un studiu care dateaza inca din 1989 arata ca alimentatiile sarace in sodiu pot afecta somnul si pot deregla tiparele de somn. Studiul a fost unul restrans, insa rezultatele au fost interesante. Participantii care au consumat putin sodiu (aproximativ 500 miligrame pe zi) s-au trezit in timpul noptii de doua ori mai des si au dormit cu 10% mai putin decat cei care au consumat o doza normala de sare (2000 miligrame de sodiu pe zi). O dieta bogata in sodiu (5.000 miligrame pe zi) a favorizat un somn mai lung decat o dieta normala si a dus la mai putine treziri pe timpul noptii.
Asa cum a aratat dr. Michael V. Vitiello, directorul Programului de Somn si Imbatranire al Universitatii Washington din Seattle, “nivelul scazut de sodiu din sange duce la scaderea volumului sangelui si sistemul nervos simpatic munceste mai mult pentru a compensa. Acest lucru ii face pe cei care dorm sa se trezeasca mai des si sa adoarma mai greu.”
Desigur, nu este in niciun caz indicat sa abuzam de sare, insa este bine de stiut ca eliminarea completa a sarii din alimentatie sau consumul insuficient poate dauna calitatii somnului.
Sarea de Himalaya mai are si alte beneficii pentru sanatate, printre care:
- Regleaza apa din corp, contribuind la buna functionare a acestuia
- Reduce semnele imbatranirii
- Promoveaza un nivel sanatos al zaharului in sange
- Ajuta la producerea de energie la nivel celular
- Reduce crampele (cum ar fi crampele de la picioare)
- Imbunatateste absorbtia nutrientilor din mancare
- Ajuta sanatatea vasculara
- Reduce incidenta problemelor sinusurilor si contribuie la sanatatea generala a sinusurilor
- Ajuta sistemul circulator
- Intareste oasele
- Mentine un libido sanatos
- Ajuta la sanatatea rinichilor, spre deosebire de sarea de masa tratata chimic
Aici poti sa gasesti sarea de Himalaya.
Avertizari cu privire la consumul de sare pura
Sarea trebuie depozitata intr-un recipient etans, intr-un loc uscat si racoros. Pentru a fi sigur ca sarea pe care o cumperi este sarea de Himalaya adevarata, trebuie sa fie originara din Pakistan. Un pret mic este un indiciu ca sarea poate sa nu fie autentica. Poate fi vorba de o sare extrasa din zone mai inalte si nu din minele adanci cu sare pura. Aceasta poate contine mai multe impuritati si nu este atat de benefica.
Sarea roz de Himalaya contine multe minerale si este mai benefica pentru corp decat sarea alba de masa, insa este tot sare si un consum excesiv poate dauna sanatatii. Un exces de sare in alimentatie (mai ales in lipsa potasiului care sa o echilibreze) poate duce la hipertensiune. De asemenea, poate contribui la acumularea de lichid la persoanele care sufera de insuficienta cardiaca congestiva, ciroza sau boli renale.
Sursa utilizata: https://draxe.com/pink-himalayan-salt/