Nuca de cocos, dar și produsele pe care le putem obține din ea, sunt printre preferatele mele. Este atât de versatilă și poate fi folosită atât în preparate dulci, cât și în feluri principale de mâncare.
Pe lângă faptul că o putem consuma proaspăta (pulpa și apa), din nuca de cocos se poate face de la ulei, lapte de cocos, cremă de cocos, în funcție de procentajul de grăsime, lapte de cocos praf, făină de cocos, fulgi de cocos și zahăr de cocos din nectarul florilor de cocos.
Eu am ales să consum zahărul de cocos în locul celui alb pentru că nu este rafinat, dar în special pentru gustul lui deosebit, asemănător cu caramelul.
Și pe lângă gustul lui divin, zahărul de cocos este minim procesat, bogat în vitamine (C, B1, B2, B3, B6) şi minerale, având în compoziţie toate vitaminele din complexul B, deci este numai bun pentru un boost de energie.
Află De ce produsele din nucă de cocos sunt astăzi în trend? Top 10 beneficii
Ca să te conving cât de bun e, ți-am pregătit o rețetă de caramel din două ingrediente de bază care, evident, sunt din cocos. Și pentru că nu vreau să te las să îl mănânci gol, cu lingurița, îți las și câteva rețete în care poți folosi acest caramel delicios.
- Rețetă Caramel sărat
- Rețetă Waffles fără gluten
- Rețetă Cheesecake cu caramel
- Rețetă Tartă de vis cu banane și caramel
Rețetă Caramel sărat
Fără el, viața nu mai e la fel de dulce. Această rețetă de caramel poate fi ușor integrată în deserturile tale preferate.

Ingrediente necesare
- o cupă* lapte de cocos din conservă (doar partea solidă)
- o cupă zahăr de cocos
- 1 linguriță esență de vanilie
- un praf de sare
Mod de preparare
Punem ingredientele într-un vas la foc mic și amestecăm cu un tel. Din momentul în care începe să fiarbă, mai lăsăm între 8 și 15 minute în funcție de cât de gros vrem să fie.
*O cupă are 250ml. Aceasta este o metodă mai ușoară și mai rapidă de măsurare a ingredientelor. Îți recomand să folosești o cană sau orice alt recipient de 250ml.
Waffles fără gluten cu caramel
Dacă vrei să te răsfeți într-o dimineață de weekend , wafele cu sos de caramel sunt alegerea perfectă.

Ingrediente necesare
- o banană
- 125g iaurt de cocos
- 1 lingură ulei de cocos
- 3/4 cupe* făină fără gluten
- 1 linguriță oțet de mere
- 1/2 linguriță praf de copt
Mod de preparare
Pisăm banana într-un bol, apoi adăugăm și restul ingredientelor. Amestecăm bine, apoi turnăm din compoziție în aparatul de waffe.
Mie mi-au ieșit 4 wafe din această compoziție, dar depinde de ce formă ai tu.
Ca și sugestie de servire, eu le prefer cu banane și caramel, dar merg bine cu orice alt fruct.
*O cupă are 250ml. Aceasta este o metodă mai ușoară și mai rapidă de măsurare a ingredientelor. Îți recomand să folosești o cană sau orice alt recipient de 250ml.
"Cheesecake" vegan fără coacere cu cremă de caramel
Consider că nu ai nevoie de o ocazie specială ca să pregătești un desert, dar totodată trebuie să avem grijă să consumăm cu moderație orice tip de dulce.
Ingrediente pentru crustă
- o cupă* de migdale crude
- 1/4 cupă fulgi de cocos
- 1 1/4 cupe curmale fără sâmburi
- 1 lingură ulei de cocos
- 2 pătrățele de ciocolată topită

Mod de preparare
Punem migdalele într-un robot de bucătărie și le mărunțim. Adăugăm fulgii de cocos, curmale deshidratate, uleiul de cocos și ciocolata topită. Le măcinăm până când obținem o compoziție mai lipicioasă.
Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, adăugăm compoziția și presăm bine blatul.
Ingrediente pentru cremă
- o cupă* de caju hidratat( minimum două ore)
- o conservă de lapte de cocos (partea solidă)
- caramel după gust (pentru mine a fost suficient de dulce cu 4 linguri)
- o linguriță esență de vanilie
- 2 linguri ulei de cocos

Mod de preparare
Ne înarmăm cu răbdare și calm și punem nucile de caju scurse de apă într-un blender, împreună cu jumătate de conservă de lapte. Blenduim și mai amestecăm din când în când până când obținem o cremă fină. După ce am obținut crema fină, adăugăm și restul ingredientelor.
Turnăm compoziția peste crustă și lăsăm peste noapte la frigider.
Ornăm cu caramel și arahide coapte.
*O cupă are 250ml. Aceasta este o metodă mai ușoară și mai rapidă de măsurare a ingredientelor. Îți recomand să folosești o cană sau orice alt recipient de 250ml.
**Am folosit o tavă cu diametrul de 18cm.
Tartă de vis cu banane și caramel
Imaginează-ți gustul de banane pe un pat de migdale, învelite bine în caramel. Un dulce bine echilibrat , subtil, crocant de la arahidele prăjite ascunse, menite să te țină pe norișorul ăla pufos până la ultima îmbucătură.

Ingrediente pentru blat:
- o cupă* de migdale măcinate
- o cupă de curmale fără sâmburi
- două linguri de fulgi de cocos
- o lingură de ulei de cocos
- două pătrățele de ciocolată neagră topită
Mod de preparare
Măcinăm migdalele, apoi adăugăm în blender și curmalele, fulgii de cocos, uleiul de cocos și ciocolata neagră topită. Vei obține o compoziție lipicioasă, care se așează într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt.
Modelăm aluatul în tavă sub formă de tartă, cu pereții ridicați.
Ingrediente pentru umplutură:
- 3 banane proaspete
- 100g arahide
- o porție de caramel
Mod de preparare
Umplem tarta cu 3 straturi de banane feliate, iar între straturi se pun arahidele prăjite și măcinate. Se acoperă totul cu un strat de caramel și se lasă la frigider minimum o oră înainte de servire.

*O cupă are 250ml. Aceasta este o metodă mai ușoară și mai rapidă de măsurare a ingredientelor. Îți recomand să folosești o cană sau orice alt recipient de 250ml.
**Am folosit o tavă cu diametrul de 18cm.
Nu uita să împarți și cu prietenii atunci când faci ceva bun, asta ca să te asiguri că nu vei mânca tu tot, ci vei consuma cu moderație. :D
Iubești dulciurile sănătoase? Încearcă și aceste Rețete de prăjituri simple și delicioase cu Matcha
Articol scris de Iuliana Pascu - Comunitatea VVV
Eu sunt Iuliana, software engineer by day, experimental cook by night (also day) .
Dacă vrei să ne cunoaștem, dar și pentru mai multe idei de rețete de prăjituri rapide și delicioase, te aștept pe pagina mea de Instagram sau Facebook