Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Dezvoltare personala
  4. 12 moduri prin care iti poti dezvolta respectul de sine

12 moduri prin care iti poti dezvolta respectul de sine

Sa clarificam un lucru de la bun inceput: respectul de sine nu te face sa devii narcisist sau ingamfat sau egocentrist...de fapt are chiar efectul opus. Respectul de sine reprezinta dezvoltarea unei profunde constientizari a valorii de sine si a iub

Sa clarificam un lucru de la bun inceput: respectul de sine nu te face sa devii narcisist sau ingamfat sau egocentrist...de fapt are chiar efectul opus.

Respectul de sine reprezinta dezvoltarea unei profunde constientizari a valorii de sine si a iubirii de sine pentru a arata ca esti demn de a primi si de a oferi iubire.

Problema pentru cei mai multi dintre noi este ca intelegem gresit acest lucru. Ne cladim propria valoare in functie de cate like-uri primim pe Facebook sau de ce masina avem, cand adevarul este ca factorii externi nu ne vor cladi niciodata respectul de sine pe care ni-l dorim.

Iata 12 moduri in care demonstrezi respect de sine:

  1. Trebuie sa-ti dai seama ce anume iti cladeste respectul de sine.

Pentru unii este important sa-si tina promisiunile. Daca spun ca fac ceva sau ca vor fi undeva, cu exceptia unor situatii de urgenta, se simt cel mai bine cand reusesc sa faca ce au promis. Implicarea in lucruri utile pentru comunitate, miscare fizica regulata, un suc proaspat stors dimineata, sau un somn odihnitor pot fi moduri in care o persoana arata ca se respecta.

  1. Fii tu insuti si nu pretinde a fi ceva ce nu esti.

Odata ce intelegi ce anume te face sa te simti bine (vezi la punctul 1) trebuie sa fii sincer - atat cu tine cat si cu ceilalti. Sa fii sincer nu numai ca este mai simplu, dar este si mai placut.

Daca stii ca esti facut sa muncesti la o rezervatie naturala, atunci nu te angaja vanzator la magazin. Arati o lipsa de respect fata de propriile tale talente si pasiuni si fata de firma care ar putea angaja pe postul ocupat de tine pe cineva care chiar s-ar pricepe.

Stii ca nu arati in niciun fel respect de sine daca mergi la petreceri trei seri la rand in timpul saptamanii, dupa ce iesi de la munca, pentru ca stii ca vei fi epuizat in acest ritm. Cel mai bine este sa recunosti acest lucru fata de tine, dar si fata de prietenii tai.

  1. Arata-ti respect luand initiativa in privinta lucrurilor care te pasioneaza.

Da, sa iei initiativa poate fi un lucru inspaimantator. Nu iti garanteaza nimeni ca vei reusi si acest lucru te poate face sa dai inapoi. Dar cei mai de succes oameni au avut curaj sa incerce ceva nou si nu au dat inapoi. Mark Zuckerberg a renuntat la Harvard iar restul..se stie. Steve Jobs si Steve Wozniak au construit primele computere Apple in garaj. Alicia Keys s-a folosit de talentul si renumele sau pentru a crea o miscare cu totul noua, Ajuta un copil sa traiasca. Prin clinici, educatie, medicina, organizatia nonprofit a pop starului trateaza si previne raspandirea virusului HIV in Kenya, Ruanda, si Uganda.

  1. Nu te mai chinui sa fii "normal!”

Singurul mod in care poti iesi in evidenta este sa fii tu insuti, oricat de neobisnuit, real si ciudat esti. Da, este mai usor de spus decat de facut, insa gandeste-te: toti acei oameni pe care-i admiri si-au asumat raspunderea pentru ceea ce-i face diferiti de restul si au folosit acest lucru in avantajul lor. In plus, daca nu esti tu insuti, te vei pierde printre altii. Ce este asa de interesant in asta?

respectul de sine

Sursa foto : https://goo.gl/LvbyUl

  1. Nu-i lasa pe altii sa-ti traseze propriile limite.

Multi oameni au cele mai bune intentii, insa sfaturile lor sunt deseori umbrite de propriile bagaje emotionale. Astfel ca atunci cand cineva iti spune ca “nu vei putea face niciodata acest lucru” sau “nu trebuie sa faci asta” sau “nu poti sa faci asta,” nu-i asculta pana nu te convingi singur ca asa este.

  1. Invata sa spui nu.

Sa le spui altora ca ceva nu este BINE nu te transforma intr-o persoana rea - te transforma intr-o persoana puternica si respectabila. Cand vei renunta sa mai spui da la lucrurile pe care nu vrei sa le faci, iti creezi mai mult timp si energie pentru acele activitati si acei oameni care te fac fericit.

  1. Accepta sa iesi la o intalnire cu o persoana care este SIGURA ca vrea sa iasa cu tine.

Stii care e momentul in care renuntam foarte usor la respectul de sine? Cand vine vorba de intalniri. Ar trebui sa existe o regula in privinta intalnirilor: daca partenerul nu spune "sigur ca vreau" inseamna ca spune, de fapt, "sigur ca nu vreau"!

Acest punct se adreseaza in special acelor persoane care au atatea de oferit unui partener potrivit, insa raman blocati intr-o relatie in care asteapta ca partenerul sa decida care va fi urmatorul pas. Sigur, ai nevoie de timp ca sa faci o relatie sa creasca, insa sunt persoane care au depasit stadiul de compromis si au atins deja starea de sacrificiu de sine.

Trebuie sa-ti trezesti respectul de sine si sa mergi mai departe! Chiar daca pare dureros, e mai putin dureros decat sa fii cu cineva care nu vrea sau nu poate sa-ti ofere ce ai nevoie.

  1. Fii multumit cu ceea ce ai facut azi.

Respectul de sine inseamna sa renunti sa fii prea dur cu tine insuti, prea critic sau prea restrictiv. Este usor sa ne legam la maini cu o agenda incarcata si sa ne laudam cu propria valoare pentru ca am reusit sa bifam tot ce aveam pe ea. Dar ce spui daca ai fii mai amabil cu tine? Daca, in loc sa termini o sarcina si sa te apuci de urmatoarea, ti-ai spune: As putea sa fac si asta, sau nu. Daca aleg sa ma opresc acum, voi considera ca am facut suficient pe ziua de azi si nu ma voi mai forta. Nu suna mai aproape de respect de sine?

  1. Parintii si familia nu te definesc pe tine ca persoana.

Am putea petrece o vesnicie justificand greselile facute de familia noastra in trecut, dar, la un moment dat, trebuie sa intelegem ca ele nu ne mai apartin. Ele apartin parintilor, bunicilor si parintilor bunicilor. Mostenirea genetica este complicata si lunga si este trecuta cu usurinta de la generatie la alta. Putem alege sa reflectam asupra influentelor primite in copilarie si sa declaram: “Aceasta nu este povestea mea. Eu sunt o persoana distincta de mostenirea mea genetica. Eu sunt responsabil de propria mea viata de viitorul meu”

  1. Cand iti ceri iertare, fa-o cu respect de sine.

Sa-ti ceri iertare nu este foarte placut si nici usor, asa ca, atunci cand o faci, fa-o sa conteze! Cand iti ceri iertare, nu-ti cauta scuze. (pentru ca arata lipa de respect fata de persoana respectiva si fata de integritatea ta.)

Asa ca, data viitoare cand trebuie sa-ti ceri iertare, fii sincer si asculta-ti vocea interioara. Daca este cazul sa-ti ceri iertare, fa-o (dar lasa deoparte scuzele).

  1. Fii dispus sa accepti realitatea.

Trebuie sa fii dispus sa accepti lucrurile si oamenii asa cum sunt. Este dificil sa recunoastem ca avem o problema, sau ca altii au o problema, sau ca o situatie nu este tocmai cum ar trebui sa fie. Dar daca nu adopti o atitudine deschisa, nu faci decat sa perpetuezi problema, ceea ce nu demonstreaza respect fata de tine sau de timpul tau.

  1. Complimenteaza-ti corpul.

Avem o relatie cu sanatatea, la fel ca si cu orice alt aspect al vietii. Cu cat acordam mai multa atentie sanatatii si o cultivam, cu atat corpul nostru se va dezvolta. Deseori cand ne gandim ca trebuie sa fim mai sanatosi, nu facem decat sa ne uitam in oglinda si sa ne intrebam ce ar mai trebui sa "corectam".

In loc sa ne facem din subaprecierea de sine un adevarat ritual, mai bine ne uitam in oglinda si repetam trei lucruri care ne plac la noi insine. Le putem chiar scrie pe niste post-it-uri. Le putem pune pe oglinda de la baie, in portmoneu, pe telecomanda de la TV si le putem citi in zilele in care nu ne simtim chiar mandri de cum aratam.

In incheiere, nu uita sa te tratezi pe tine insuti asa cum ti-ai dori sa te trateze altii. Concentrandu-te doar asupra defectelor si greselilor, nu facem decat sa atragem atentia si celor din jur asupra lor.

Sursa utilizata:

http://www.mindbodygreen.com/0-20165/12-ways-to-show-yourself-respect-and-teach-others-to-do-the-same.html- respectul de sine

#respect de sine

Ce spun cititorii despre "12 moduri prin care iti poti dezvolta respectul de sine"

Adrian B?nic?04 August 2015 01:41Raspunde

Sunt de acord cu toate aliniatele de mai sus .

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101