Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Remedii naturale si sfaturi pentru evitarea arsurilor solare

Remedii naturale si sfaturi pentru evitarea arsurilor solare

Arsurile de soare sunt principalele pericole ale sezonului estival, dejucand planurile unui bronz uniform si fortand oamenii sa-si acopere corpul. Te poti arde, insa, si in timpul anului, pentru ca expunerea la razele ultraviolete este, de fapt, cauz

Arsurile de soare sunt principalele pericole ale sezonului estival, dejucand planurile unui bronz uniform si fortand oamenii sa-si acopere corpul. Te poti arde, insa, si in timpul anului, pentru ca expunerea la razele ultraviolete este, de fapt, cauza. Cand esti bombardat cu lumina de la ultraviolete, pielea expusa isi mareste productia de melanina. Melanina este pigmentul inchis din stratul superior al pielii (epiderma) care ii da si culoare si care influenteaza intensitatea bronzului. Productia marita de melanina este modul in care corpul isi protejeaza straturile mai profunde ale pielii, iar bronzul actioneaza ca un scut contra luminii UV. Cantitatea de melanina produsa pentru a te proteja, insa, variaza in functie de factorii genetici (cei cu pielea mai deschisa, de exemplu, vor produce mai putina melanina si se vor arde mai usor) insa una peste alta poti ajunge la un scut natural echivalent cu un factor de protectie SPF 4. Cel mai bine este sa previi arsurile de soare, dar, chiar si când te protejezi, se poate intampla sa te arzi. Pentru a evita efectele neplacute de descuamare, inrosire a pielii si senzatie de usturime, iata câteva remedii si sfaturi practice pentru cazul in care te-ai ales cu arsuri, pe care le poti face acasa pentru ca sunt simple, rapide si functioneaza.

Stai cu ochii pe ceas

Daca nu stai in casa in miezul zilei, fii cu ochii pe ceas. Soarele are cea mai mare putere in jurul prânzului, când se afla in punctul sau cel mai inalt pe cer. Intre orele 11:00 - 15:00 este bine sa te protejezi cel mai mult si sa eviti pe cât posibil expunerea directa la razele soarelui.

Hidrateaza-te

Deseori ignoram faptul ca efectiv ne-am putea arde pielea si ca orice lucru care se arde sau se usuca foarte tare si corpul cu siguranta este deshidratat. Nu uita sa ai la îndemana mereu un pahar mare sau o sticla de apa pentru a te mentine permanent hidratat, lucru esential pentru vindecarea pielii.

Verifica prospectele medicamentelor pe care le iei

Anumite antibiotice, creme, medicamente si antifungice pot declansa o sensibilitate marita a pielii. Consulta medicul sau citeste instructiunile medicamentelor pe care le iei in special daca esti genul de persoana cu ten sensibil - daca te arzi mai usor sau mai frecvent decât normal. Va trebui sa te protejezi mai mult daca sensibilitatea la soare este provocata de medicamente.

Evita sapunul

Nu te cufunda in apa plina de spuma. Sapunul usuca si irita pielea si asa afectata. Daca vrei sa te cufunzi in apa, fa-o in apa calduta sau rece. Apoi usuca pielea tamponând-o usor cu un prosop moale de bumbac . Daca simti pielea uscata si crispata, aplica un gel cu aloe vera sau un alt hidratant pe baza de ulei de jojoba sau unt de cacao.

Daca te-ai ars, foloseste cartofi cruzi. Cartofii sunt bine cunoscuti pentru efectele lor de calmare, mai ales in cazul iritatiilor minore, a muscaturilor, arsurilor si uneori chiar in reducerea inflamatiilor. Unele persoane considera ca sucul de cartofi e mai bun, altele se multumesc cu feliile de cartof. Poti incerca ambele variante pentru a vedea care este mai buna pentru tine.

Ai nevoie de…
-2 cartofi
-O razatoare, blender, sau cutit
-Dischete demachiante, vata, servetele pentru fata sau comprese

Mod de utilizare
Spala si curata bine cartofii, apoi fie ii dai pe razatoare, fie ii tai si ii pui in blender. Nu este nevoie sa inlaturi coaja ramasa. Daca folosesti blenderul, mixeaza-i pana devin lichizi. Daca par seci, adauga putina apa. Strecoara amestecul, inmoaie dischetele/vata/ compresele in lichidul obtinut si aplica pe arsuri. Mai eficiente pot fi compresele, pe care le poti imbiba bine cu lichid si apoi acoperi zona arsa cu ele. Daca optezi pentru cartofii razuiti, aplica pulpa, incercând sa folosesti cât mai mult din zeama acesteia. Poti sa folosesti si cartofii taiati pur si simplu felii, pe care le aplici pe arsura.

Amidonul de porumb, cu textura sa racoritoare si fina, este o modalitate naturala de a calma arsura solara. Daca nu ai amidon de porumb, se poate folosi si bicarbonatul de sodiu. Ambele reduc durerea si roseata pielii.

Ai nevoie de…
-Amidon de porumb sau bicarbonat de sodiu
-Apa rece

Mod de utilizare
Cantitatea de amidon sau bicarbonat variaza in functie de zona care trebuie acoperita. Indiferent de substanta folosita, adauga peste ea apa rece - dar nu foarte rece - cate putin pâna devine ca o pasta. Intinde pe arsura si lasa pana când scade senzatia de caldura sau de usturime. Apoi clateste bine pielea si foloseste un unguent pe baza de unturi sau uleiuri naturale.

Menta racoreste in mod natural si calmeaza orice atinge, iar arsurile de soare nu sunt o exceptie. Acidul taninic si bromina din ceaiul verde ajuta, de asemenea, la inlaturarea durerii si la vindecarea pielii.

Ai nevoie de…
-250 ml apa fierbinte
-5 pliculete de ceai verde
-3 cani de frunze de menta proaspata
-Dischete demachiante sau o bucata de bumbac curata si moale

Mod de utilizare
Pune un vas cu apa la fiert. Desfa pliculetele de ceai in apa si pune-le cu cele 3 cani de frunze proaspete de menta intr-un castron. Adauga apa fiarta peste frunzele de ceai si de menta si acopera vasul cu un capac, lasand sa infuzeze cam o ora. Strecoara si lasa ceaiul sa se raceasca. Cand s-a racit, foloseste dischetele sau bucata de bumbac si inmoaie in lichid, apoi aplica usor pe arsura. Poti sa-l si torni peste corp daca doresti. Daca nu ai ceai verde, se poate folosi si ceaiul negru, care contine si el tanine.

Gelul de aloe vera este un remediu la care multi apeleaza atunci cand sufera arsuri solare. Este racoritor, calmant si pare sa absoarba ca un burete senzatia de caldura si roseata. Aloe este foarte utila pentru multe alte afectiuni (arsuri gastrice sau acnee), de aceea e bine sa ai planta in casa. Sunt usor de intretinut si nu trebuie sa alergi la magazin când ai nevoie de un remediu de indata ce creste suficient de mult. Daca nu ai planta de aloe vera in casa, atunci poti cumpara un gel pe baza de aloe vera de buna calitate si il poti folosi cu aceleasi rezultate - este si mai practic pentru acoperirea unor zone mai mari de piele.

Ai nevoie de…
-O planta de aloe cu frunze groase si suculente  sau
-Gel cumparat de la magazin, suficient ca sa acopere arsurile

Daca folosesti planta, atunci despica pe mijloc, pe lung, cateva frunze mari, fara sa le tai de tot. Aplica-le asa cum sunt, presate pe crestatura, direct pe arsura. Sau poti stoarce gelul din ele. Daca folosesti gelul, aplica atât cat ai nevoie pe arsura. Planta este mai practica pentru tratarea zonelor de piele mai mici, in timp ce gelul de la magazin este mai usor de intins pe zone mai mari. Daca îti e la indemâna poti folosi si o combinatie intre acestea doua.

Otetul face parte dintr-o mostenire de familie de sute de ani. Nu exista studii oficiale care sa arate cum anume ajuta otetul in cazul arsurilor, insa multe relatari stau marturie pentru eficacitatea cu care acesta calmeaza arsurile solare. Cidrul de otet din mere nefiltrat pare sa fie cel mai indicat, iar cei care sustin  metoda spun ca este mai eficient daca se aplica imediat dupa un dus rece sau cu apa calduta.

Ai nevoie de…
-1 cana de otet de cidru de mere
-o sticla cu vaporizator (optional)
-Dischete demachiante sau ceva similar pentru aplicare

Mod de utilizare
Incearca sa-l folosesti dupa un dus pe care sa-l faci, pe cate se poate, doar cu apa. Umple sticla cu vaporizator cu otetul din cidru de mere nefiltrat, apoi pulverizeaza pe arsuri, sau aplica cu ajutorul dischetelor demachiante. Lasa sa se usuce.

Hamamelisul este renumit ca remediu pentru multe afectiuni si boli. Hamamelis este o planta de la care se folosesc nu numai frunzele, ci si scoarta si ramurile in scop medicinal. Acestea contin substante chimice denumite "tanine" care, aplicate pe piele, reduc inflamatia, refac pielea afectata si inlatura bacteriile nocive. Hamamelis se gaseste mai ales sub forma lichida distilata, obtinut prin distilarea frunzelor uscate, a scoartei si a crengilor plantei. Se poate folosi si termenul de apa de hamamelis.

Ai nevoie de…
-3 linguri de hamamelis, cu aproximatie
-Dischete demachiante sau o bucata de bumbac moale si curata

Mod de utilizare
Cantitatea de hamamelis utilizata depinde de zona arsa pe care doresti sa o acoperi. Toarna cantitatea necesara intr-un bol, imbiba dischetele demachiante sau bumbacul in lichid, apoi tapeaza usor pe zona afectata - nu trebuie sa pui foarte mult lichid. Repeta aplicarea pana cand se reduce durerea.

 

Polizaharidele din ovaz vor imbraca si vindeca pielea, in timp ce apa racoreste si mentine pielea hidratata si umeda. Apa din cada trebuie sa fie calduta, spre rece. Apa rece va inchide porii, iar corpul va tinde sa mentina caldura. Arsura e suficient de fierbinte pentru a fi calmata de apa calduta.

Ai nevoie de…
-aproximativ 2 cani de fulgi de ovaz
-o soseta lunga curata

Mod de utilizare
Umple o soseta lunga si curata cu ovaz si leag-o la capat foarte bine, pentru a nu lasa ovazul sa se scurga. Umple cada cu apa calduta, apoi introdu soseta cu ovaz in apa si las-o in apa cateva minute. Stoarce soseta de cateva ori inainte de a intra in apa pentru a elibera cat mai mult din componentele ovazului in apa. Apa va deveni mai tulbure, iar pe piele se va simti putin lipicioasa, dar asa si trebuie. Lasa pielea sa se usuce dupa ce iesi din baie sau usuc-o usor cu un prosop curat si moale. Nu sta in baie ore in sir, altfel risti sa-ti usuci pielea si mai mult.

O crema pentru arsuri solare este cel mai practic remediu, daca va contine ingredientele potrivite. Deloc surprinzator, crema contine apa, hamamelis, gel de aloe vera, frunze de menta si bicarbonat de sodiu, toate având proprietati specifice pentru tratarea arsurilor solare. Poti amesteca oricare dintre aceste ingrediente, pentru a vedea care este combinatia optima pentru tine.

Ai nevoie de…
-1 lingura de hamamelis
-1 lingurita de gel de Aloe Vera
-2-4 lingurite bicarbonat de sodiu sau amidon de porumb
-1-2 cani frunze proaspete de menta sau 1 lingurita ulei esential pur de menta
-2 linguri apa curata, proaspata

Mod de utilizare
Amesteca 2 linguri de apa proaspata, 1 lingura de hamamelis si 1 lingurita de gel de aloe vera intr-un castron. Amesteca si acopera, lasand ingredientele sa se intrepatrunda si sa infuzeze pentru 2 ore. Dupa 2 ore adauga 2-4 lingurite de bicarbonat de sodiu sau amidon de porumb si 1-2 cani de frunze proaspete de menta. Daca amestecul e prea lichid, se mai ingroasa cu amidon de porumb sau bicarbonat de sodiu, iar daca este prea gros, se dilueaza cu putina apa pâna se atinge consistenta dorita. Transfera amestecul intr-un borcan sau un recipient cu capac etans si lasa intr-un loc racoros 24 de ore. Apoi se poate folosi dupa caz. Crema se poate face in avans si se poate pastra la frigider pentru a putea fi folosita in lunile fierbinti ale verii.

Calmare instanta - iata ce ofera castravetele pielii ranite. Nu numai ca un castravete rece calmeaza pielea arsa, însa proprietatile sale analgezice si antioxidante vindeca si reduc senzatia de disconfort. Poti aplica castravetele in mai multe feluri, insa, oricum ai face-o, inflamatia, roseata si durerea pielii vor trece rapid.

Ai nevoie de…
-1 - 2 castraveti proaspeti, reci
-Un blender sau un cutit

Mod de utilizare
Daca doresti metode rapide de calmare a durerii, taie un castravete de la frigider si pune cateva felii pe pielea arsa. Intoarce feliile pe partea opusa când se incalzesc. Pentru un efect mai de durata, pune 1-2 castraveti la frigider, apoi paseaza-i intr-un blender pentru a crea o pasta. Pentru a da consistenta pastei, adauga gel de aloe vera sau amidon de porumb si aplica direct pe zonele afectate.

Iaurtul cu culturi vii contine probiotice din abundenta si enzime care vindeca pielea. Iaurtul trebuie sa fie simplu, fara adaos de arome sau fructe si sa contina probiotice din plin.

Ai nevoie de…
-1/2 cana sau mai mult de iaurt cu culturi vii

Jumatate de cana de iaurt este suficient pentru a acoperi fata, cel putin, insa se poate folosi la discretie pentru a acoperi intreaga zona afectata de pe restul corpului. Aplica iaurtul dupa ce te-ai spalat pe mâini in prealabil si lasa-l sa stea pe piele cel putin 5 minute. Cand simti ca durerea s-a mai diminuat, spala incet pielea cu apa calduta.

Arsurile de soare sunt situatiile pentru care se aplica foarte bine zicala "mai bine sa previi decat sa tratezi”. Cu toate acestea, cu totii ne mai ardem, indiferent de cât de atenti suntem. Dar este o afectiune ce poate fi tratata cu usurinta acasa, fara sa necesite creme speciale. In plus, remediile pentru arsurile usoare se fac usor acasa si nu costa aproape nimic. De asemenea, nu uita ca pentru bronzul rapid pretul platit poate fi prea mare. Ai rabdare; protejeaza-te de efectele nocive la razelor pentru a radia de sanatate pe masura ce imbatranesti, indiferent de culoarea pielii. Totusi, daca simptomele de arsura, roseata si pielea "care strânge" nu scad în intensitate în primele ore dupa ce a aparut, nu ezita sa mergi la doctor, pentru ca e posibil ca arsura sa fie mult mai profunda.

Surse:
http://www.parents.com/kids/safety/outdoor/sunburn-remedies/
http://www.ehow.com/how_2325636_soothe-sunburn-apple-cider-vinegar.html
https://goo.gl/kHvVGi
http://everydayroots.com/sunburn-remedies

#castraveti #menta #moldova #natural #practici #remedii #sfaturi

Ce au mai parcurs alti cititori...

Sfaturi importante pentru un par frumos si rezistent
5 uleiuri naturale cu proprietati de protectie contra razelor UV
Sfaturi pentru reducerea celulitei
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101