Cand se confrunta cu anumiti alergeni sau raceli si virusi gripali, corpul poate produce histamina si mucus in exces. Aceasta inflamatie poate genera congestie la nivelul sinusurilor, blocand cavitatile cu flegma care poate pune presiune la nivelul capului. Flegma in exces poate declansa spasm bronhic, ducand la aparitia tusei si, drept urmare, a iritatiei. Este important sa nu suprimi aceste reactii ale corpului, care fac parte din procesul natural de vindecare. Trebuie sa urmaresti si sa conlucrezi cu aceste reactii, servindu-te de ele pentru a incuraja vindecarea. Cu ajutorul unor plante expectorante si emoliente se pot reduce semnificativ aceste reactii ale corpului, transformand mucusul in avantaj pe masura ce se vindeca congestia.
Reducerea inflamatiei
In primul rand corpul poate fi intr-o stare sistemica de inflamatie care determina aparitia mucusului si infecteaza cavitatile sinusurilor. Daca inflamatia din cavitatile sinusurilor si a membranelor mucoaselor nu este diminuata, infectia se poate agrava si poate congestiona sinusurile.
Pentru eliberarea cailor respiratorii si relaxarea tesuturilor, se pot folosi ierburi antiinflamatorii naturale pentru a stimula reactia naturala a corpului la infectii. Urmatoarea reteta poate ajuta la diminuarea inflamatiei la nivelul tesuturilor si previne agravarea infectiei. Ia cate o lingurita din urmatoarele: pudra de fructe schisandra, pudra de radacina de turmeric, pudra de radacina de brusture si pudra de frunze de urzica. Stimuleaza absorbtia acestor ierburi cu o lingurita de otet de cidru de mere in apa. Bea multa apa pentru a subtia mucusul. Cateva alimente de evitat in aceasta perioada sunt lactatele, carnea rosie si zaharurile rafinate, care produc inflamatii in corp. Iar alimente al carui consum trebuie suplimentat sunt usturoiul, ceapa si ardeiul.
Ameliorator histaminic natural - radacina de lemn dulce
In al doilea rand, vezi daca organismul are nevoie de o planta cu proprietati antihistaminice, cum ar fi radacina de lemn dulce. Pune o lingurita de radacina de lemn dulce, frunze de menta si de eucalipt intr-un recipient cu apa fierbinte. Lasa la infuzat cel putin 30 minute. Plantele nu trebuie sa fiarba in apa.
Fructe de soc, echinaceea si miere cruda pot fi adaugate in ceai pentru a le stimula proprietatile antibacteriene si antivirale. Este de asemenea important sa ajuti procesul de vindecare cu sucuri de citrice si de catina. Aportul de vitamina C va accelera reactia imunitara a corpului.
Daca infectia a ajuns pana la plamani...
Daca tusesti, aplica o tinctura de piper cayenne sub limba (mai putin de o picatura) sau intr-o cana cu apa calda in proportie de o picatura la 200 ml. Fructele de schisandra sunt foarte bune si pentru plamani. Atentie la planta pentru plamani Lobelia. Incepe cu un sfert de lingurita cand o infuzezi. Ea poate elibera caile respiratorii, dar in cantitati mari, induce stari de voma.
Ierburi expectorante
Pentru eliminarea mucusului, foloseste ierburi expectorante. Anasonul, voronicul, lumanarica, lemnul dulce, iarba inalta, ciresele salbatice si menta, toate ajuta corpul sa elimine eficient mucusul. Aceste plante pot fi combinate in ceai. O lingurita din fiecare planta va fi suficienta. Multe dintre aceste plante calmeaza si sistemul digestiv si imbunatatesc sistemul nervos. Astfel de plante au in comun o proprietate universala si foarte importanta: ajuta corpul sa elimine toxine si sa inlature diversele afectiuni si, in acelasi timp, intaresc sistemul nervos si mecanismele de aparare ale organismului.
Plante emoliente pentru calmarea membranelor mucoaselor
La fel de importanta este si ingrijirea membranelor mucoaselor pe parcursul procesului de vindecare. Ierburile emoliente pot avea un efect linistitor in corp, inmuind mucoasele si reducand iritatia. Asa cum s-a mentionat deja, aceste plante imbunatatesc sistemul digestiv si pe cel nervos, stimuland in cele din urma sistemul imunitar. Ceaiurile din radacina de nalba, lumanarica si scoarta de ulm alunecos sunt extrem de eficiente pentru procesul de vindecare. Fierbe apa la temperatura constanta. Adauga ierburile si lasa-le la infuzat 30 de minute.
Rezerva proprie de plante medicinale este cea mai sigura asigurare de sanatate
Utilizarea combinata a diverselor plante le mareste eficienta. Ceaiurile pot fi consumate de doua sau trei ori pe zi, dupa caz. Cu cat actionezi mai repede, cu atat mai usor va fi sa rezolvi congestia si sa te vindeci. Combinarea plantelor mentionate mai sus nu prezinta niciun risc. Ele ajuta corpul si colaboreaza cu acesta intr-o armonioasa sinergie. Daca obisnuiesti sa ai in casa aceste plante, radacini, scoarte si fructe, ele reprezinta cea mai buna asigurare de sanatate pentru orice boala sau alergie neprevazuta.
Tu ce folosesti in astfel de situatii! Scrie-ne parerea ta. Aici invatam impreuna!