Gândul ca te pot napadi regretele chiar inainte de moarte este infricosator.
Bronnie Ware, autoare, conferentiar si fosta asistenta medicala, a observat in munca sa cu bolnavi vârstnici, aflati in ultimele luni de viata, ca acestia manifesta o limpezime extraordinara de gandire cand se apropie de sfarsitul vietii. Cu alte cuvinte, când nimic altceva nu mai conteaza, ies la suprafata adevaratele lucruri importante.
Deseori si-a intrebat pacientii daca aveau regrete. Cele mai frecvente raspunsuri nu au avut nicio legatura cu banii, succesul sau statutul social. In schimb, toate raspunsurile exprimau, intr-un fel sau altul, urmatoarea idee: "Mi-as fi dorit sa am curajul de a-mi fi trait viata asa cum mi-am dorit, nu asa cum se asteptau altii sa o traiesc."
"Cand oamenii inteleg ca viata li se apropie de sfarsit si privesc inapoi, isi pot vedea foarte clar visele neimplinite," a scris Ware pe blogul ei. "Majoritatea n-au reusit sa-si implineasca nici jumatate din visele pe care le au si mor cu gandul ca acest lucru s-a intamplat din cauza alegerilor pe care le-au facut sau pe care nu le-au facut."
Problema cu regretul este ca nu este o emotie evidenta. In loc sa apara ca reactie la ceva ce s-a intamplat, regretul ni se cuibareste treptat in suflet fara sa ne dam seama.
Iata trei intrebari care te pot ajuta sa-ti traiesti viata asa cum iti doresti, fara niciun regret:
1. Ce iti doresti in viata?
Deseori confundam ceea ce vrem cu adevarat cu ceea ce credem ca vrem. Cu alte cuvinte, amestecam ceea ce unii numesc "teluri finale" cu "teluri intermediare".
Telurile finale descriu ceva ce ne dorim cu adevarat pentru noi insine: sa ne vedem copiii crescand, sa fim fericiti, sa calatorim prin lume. Telurile intermediare, pe de alta parte, sunt acele teluri despre care societatea ne spune ca avem nevoie pentru a obtine ceea ce ne dorim. Sa intri la o universitate de prestigiu, sa muncesti pentru o firma de renume, sau sa castigi atatia bani, toate sunt teluri intermediare. Acestea au scopul de a ne ajuta sa ne obtinem telurile finale. Insa, deseori, ne concentram atentia pe telurile intermediare si le pierdem din vedere pe cele finale. Telurile intermediare nu ne dau satisfactie pe termen lung, asa cum fac telurile finale.
Fa o lista cu toate telurile finale pe care le ai. Acestea, de regula, se incadreaza in trei categorii: experienta, dezvoltare si contributie personala. Cand ti le notezi, pune-ti urmatoarele intrebari:
- Ce experiente iti doresti de la viata? (Calatorii, sanatate, vacante etc.)
- Ce anume ti-ar placea sa dezvolti la tine? (Abilitati, trasaturi de caracter, limbi straine invatate etc.)
- Cu ce ti-ai dori sa contribui la viata ta de familie, la cea a prietenilor si in societate?
2. De ce iti doresti acest lucru?
Cand suntem constienti de motivatia care o avem, acest lucru ne da un sens in viata. Copiii stiu acest lucru in mod instinctiv — de aceea intreaba atat de des "de ce?". Vor sa stie motivul din spatele fiecarei actiuni. Ar trebui sa invatam din aceasta curiozitate a copiilor si sa ne investigam si noi propriile motivatii cand ne urmam telurile finale.
De exemplu, cunoasterea limbii franceze poate fi unul din telurile finale, pentru ca iubesti Parisul si iti doresti sa te simti mai aproape, in acest fel, de oras si de cetatenii lui.
3. Ce ai de facut pentru a-ti atinge scopul?
Cand iti analizezi lista de teluri finale, gandeste-te care sunt telurile intermediare care te vor ajuta sa le atingi. Aici este momentul sa intri in detalii si sa fii foarte clar si specific in definirea telurilor tale finale. Asa apar si pasii pe care trebuie sa-i faci.
Daca unul dintre telurile tale finale este sa devii o persoana curajoasa, telurile intermediare pot include sa initiezi o conversatie cu persoane necunoscute, sa incerci un sport extrem, sau sa tii un discurs in fata unei audiente. Nu uita ca daca o strategie nu da rezultate, poti oricand incerca alta. Asa ca fii deschis la oportunitati si nu scapa din vedere telul final.
Sa-ti traiesti viata asa cum iti doresti nu este o chestiune de sansa - ci de alegere. Asa ca urmeaza pasii de mai sus pentru a afla ce-ti doresti cu adevarat de la viata si a face eforturi in acest sens.
In loc sa-ti fie teama de ce s-ar putea intampla daca iei initiativa, mai bine gandeste-te la ce s-ar putea intampla daca nu o faci.
Sursa utilizata: http://www.mindbodygreen.com/0-25917/the-most-common-regret-people-have-at-the-end-of-life-how-to-avoid-it.html