Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Dezvoltare personala
  4. Se spune ca recunostinta iti face bine. Iata ce spune stiinta.

Se spune ca recunostinta iti face bine. Iata ce spune stiinta.

Tot mai multe lucrari stiintifice arata ca recunostinta si bunavointa sunt calitati ce contribuie la o viata mai fericita. Oamenii recunoscatori si buni sunt mai fericiti, mai putin deprimati, mai putin stresati si mai multumiti cu viata si relatiile

Tot mai multe lucrari stiintifice arata ca recunostinta si bunavointa sunt calitati ce contribuie la o viata mai fericita. Oamenii recunoscatori si buni sunt mai fericiti, mai putin deprimati, mai putin stresati si mai multumiti cu viata si relatiile lor sociale.

O astfel de lucrare, care include doua noi studii efectuate la Universitatea Utrecht din Olanda, demonstreaza ca exprimarea recunostintei duce si la crearea de emotii pozitive altora, entuziasm si inspiratie, pentru ca transmite mai departe trairea experientelor pozitive. Rezultatul final: recunostinta ii ajuta pe oameni sa optimizeze sentimentele de bucurie, indiferent de circumstantele vietii lor.

Imbunatatirea vietii prin puterea recunostintei a fost demonstrata de munca de cercetare a expertului in psihologie pozitiva Martin Seligman. Descris in detaliu intr-o lucrare publicata in 2005 in Psihologia americana, studiul a alocat participantilor in mod aleatoriu una din cele sase interventii destinate sa contribuie la imbunatatirea calitatii vietii. Dintre acestea, cea care a avut cele mai multe beneficii pe termen scurt a fost "vizita de recunostinta". Participantii au scris si au transmis personal o scrisoare de apreciere unei persoane din viata lor. Acest gest simplu a dus la o crestere semnificativa a punctajului folosit pentru evaluarea fericirii, iar efectele pozitive au durat o luna dupa vizita.

Alte studii au folosit "jurnale de recunostinta", in care participantii au scris trei motive pentru care se simt recunoscatori in fiecare zi. Acestea au avut efecte si mai lungi asupra punctajului fericirii. Cele mai multe beneficii au fost resimtite la sase luni de la inceperea jurnalului.

Cele doua studii recente efectuate la Universitatea din Utrecht au analizat potentialul unor interventii psihologice pozitive asupra emotiilor si comportamentului studentilor. Un test s-a axat pe "ganduri de recunostinta". Participantii au fost rugati sa se gandeasca la persoane pentru care au simtit recunostinta si in fiecare zi sa se concentreze pe anumite perioade din viata lor in care au simtit recunostinta. De exemplu, in prima zi si-au amintit de anii din scoala primara si s-au gandit la o persoana pentru care au simtit recunostinta in legatura cu un anumit eveniment din acea perioada, un prieten sau o ruda care i-a ajutat intr-un moment mai greu. Au fost rugati sa scrie un bilet persoanei respective, pentru a-si exprima recunostinta si a explica motivul pentru care o fac.

Cel de-al doilea studiu s-a concentrat pe "fapte bune." Participantii au fost rugati sa acorde mai multa atentie comportamentului fata de persoanele pe care le intalnesc la universitate. Au facut cel putin cinci fapte bune pe zi, pe care le-au raportat (precum si reactiile celor care au beneficiat de ele) in fiecare seara. Au tinut usa cuiva, au salutat straini pe holurile universitatii sau au ajutat studenti sa se pregateasca pentru examen.

recunostinta

Susra foto : http://goo.gl/XpSRTY

Cu ajutorul unor chestionare sofisticate, ambele studii au aratat ca interventia recunostintei are un efect pozitiv asupra emotiilor zilnice pozitive, si ca poate avea un efect cumulativ asupra cresterii acestor emotii. Insa, interesant de remarcat, rezultatele nu au avut acelasi impact ca cele obtinute de Seligman si alte studii anterioare. Un lucru a fost diferit: in studiile anterioare, exprimarea recunostintei se facea la un nivel mult mai profund. Participantii lui Seligman, de exemplu, nu numai ca au scris scrisoarea de recunostinta, dar au si transmis-o personal si au citit-o. Este posibil ca acest lucru sa fi avut o reactie pozitiva din partea persoanei care a primit scrisoare, ceea ce a declansat emotii pozitive pentru participanti.

Interventia faptelor bune a avut o influenta pozitiva atat asupra emotiilor pozitive cat si a comportamentului. Conform analizei efectuate de cercetatori, faptele bune au avut un efect mai puternic decat gandurile de recunostinta. O explicatie este ca interventia faptelor bune a fost mai consistenta (au fost cinci fapte bune pe zi fata de numai un gand de recunostinta). O alta explicatie posibila este ca faptele bune au o reactie pozitiva imediata. Reactiile pozitive ale oamenilor fata de participanti intareau efectele faptelor bune.

Concluzia este urmatoarea: cu cat mai puternic un act de apreciere sau bunatate, cu atat mai mare impactul asupra emotiilor pozitive si a angajamentului social. Desi multi sunt de parere ca iubirea este nevoia emotionala cea mai mare pe care o avem, este posibil ca aprecierea sa fie emotia de care avem cu adevarat nevoie.

Ciudat este ca lucrurile pe care ni le dorim cu adevarat in viata sunt cele pe care le obtinem atunci cand daruim mai mult. Cu alte cuvinte, daca vrei sa fii mai apreciat, trebuie si tu sa apreciezi mai mult la randul tau.

Sursa utilizata:

http://www.mindbodygreen.com/0-18054/youve-heard-gratitude-is-good-for-you-heres-what-science-says.html - recunostinta

#recunostinta #stare #studiu

Ce au mai parcurs alti cititori...

7 lucruri de apreciat in viata ta, chiar si atunci cand treci prin greutati
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101