Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Marirea prostatei - cauze si tratamente naturale

Marirea prostatei - cauze si tratamente naturale

Este normal ca prostata sa se mareasca pe parcursul vietii. La unii barbati acest lucru nu implica niciun simptom grav, insa, pentru altii, prostata marita poate implica probleme care nu afecteaza doar sanatatea prostatei, ci si calitatea vietii.

O prostata marita afecteaza unul din cinci barbati cu varste intre 50 si 60 de ani si este si mai frecventa la barbatii mai varstnici. Simptomele sunt problematice si pot crea dificultati in viata personala si la munca pentru ca priveaza persoana afectata de somn. Administrarea de medicamente sau interventia chirurgicala pot agrava situatia in unele cazuri, mai ales in cazurile in care acestea nu sunt imperios necesare, insa sunt cateva modificari in stilul de viata care pot face o diferenta cand vine vorba de prostata marita.

Citeste si articolul: Probleme cu prostata: cauze, remedii naturale si dieta

Ce este prostata marita?

Prostata, o glanda din sistemul reproducator barbatesc, este localizata sub vezica, intre rect si baza penisului. Din cauza ca prostata inveleste partial uretra, cand urina traverseaza uretra, prostata marita poate ingreuna urinarea.

Cand prostata se mareste, poate apasa asupra vezicii si a uretrei, creand senzatia de urinare chiar si atunci cand vezica nu este plina, impiedicand urina sa curga in mod natural. Acest sentiment devine mai puternic cand muschii de la baza vezicii incep sa se contracte, chiar si in cazul unei cantitati mici de urina. Cu timpul, aceasta presiune constanta poate slabi muschii vezicii si, in consecinta, vezica nu se mai poate goli corespunzator, lasand intotdeauna ceva urina in urma. 

Termenul medical pentru prostata marita este hiperplazie prostatica benigna (HPB). Cuvantul benign insemna ca aceasta crestere nu este de natura canceroasa, cuvantul hiperplazie inseamna crestere sau o inmultire anormala a celulelor. HPB este cea mai cunoscuta forma necanceroasa de crestere a celulelor la barbati si nu cauzeaza cancer de prostata.

Simptome

Cand prostata este marita, impinge asupra vezicii si a tractului urinar. Acest lucru poate crea probleme, precum:

Nu exista intotdeauna o relatie directa intre dimensiunea prostatei si simptome. Unii barbati cu prostata marita este posibil sa nu manifeste simptome, iar altii care nu au prostata marita este posibil sa intampine tot felul de probleme.

Aproximativ o treime dintre barbatii cu prostata marita au simptome ale tractului urinar inferior care pot afecta calitatea vietii. Printre simptomele tractului urinar inferior se numara simptomele de prea plin, precum urinarea frecventa, mai ales in timpul noptii si simptomele de golire, cum ar fi un jet prea slab, urinare incompleta si “scaparea” de stropi dupa urinare. La unii barbati, simptomele pot ceda in timp, in timp ce la altii  acestea raman neschimbate sau se agraveaza in timp, aparand necesitatea interventiei chirurgicale.

Ocazional, barbatii care sufera de prostata marita pot simti brusc o dificultate la urinare sau nu pot urina deloc. Aceasta conditie se numeste retentie urinara acuta si necesita atentie medicala imediata pentru a inlatura disconfortul creat. Retentia urinara acuta este o afectiune neplacuta si cu potential periculos. Apare de regula la barbatii cu hiperplazie benigna de prostata si este declansata deseori de anumiti factori, cum ar fi vremea rece, un medicament care nu permite vezicii sa se contracte sau consumul excesiv de alcool. Alti factori care pot cauza retentia urinara acuta sunt unele proceduri invazive pentru tratarea hiperplaziei benigne de prostata, prostatita bacteriana acuta si infectiile virale. 

Comandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blogSare celtică blog
 

Cauzele

Este perfect normal ca prostata sa creasca in perioada pubertatii, pana cand ajunge de dimensiunea unei nuci. In jurul varstei de 25 de ani incepe iar sa creasca lent. Cresterea prostatei nu se manifesta la fel pentru toti barbatii; la unii creste mai mult decat la altii.

Modificarile care apar in hormonii sexuali masculini in urma procesului de imbatranire influenteaza cresterea prostatei. Androgenii, cum este testosteronul, afecteaza cresterea prostatei. Prostata converteste testosteronul in dihidrotestosteron (DHT), un alt androgen puternic, iar DHT stimuleaza cresterea celulara in tesutul care formeaza glanda prostatei. Aceasta este cauza majora a prostatei marite si apare de obicei intre pubertate si inceputul varstei adulte. Estrogenul prezent la barbati poate juca si el un rol in marirea prostatei. Pe masura ce barbatii imbatranesc si testosteronul scade, proportia de estrogen se mareste si poate declansa cresterea prostatei.

Factorii de risc

Varsta este un factor de risc major pentru prostata marita. Conform unei analize a hiperplaziei benigne de prostata, publicata in “Recenzii despre urologie”, cresterea glandei de prostata este un fenomen strict legat de varsta si se manifesta la aproape toti barbatii, incepand in jurul varstei de 40 de ani. Informatiile obtinute in urma studiilor efectuate pe autopsii in intreaga lume arata ca prevalenta hiperplaziei benigne de prostata este de aproximativ 10% la barbatii aflati in jurul varstei de 30 de ani, 20% la barbatii de 40 de ani, ajunge la 50-60% in jurul varstei de 60 de ani si de 80-90% la barbatii cu varste cuprinse intre 70-80 de ani. Studiile arata ca nu este nicio indoiala ca barbatii longevivi vor manifesta anumite trasaturi ale hiperplaziei benigne de prostata.

Un studiu efectuat de Fundatia si Clinica Mayo a descoperit ca dintre cei 2 119 barbati implicati in studiu, 440 (21 %) au raportat cazuri de prostata marita in familie. Sansele de a avea simptome urinare moderate sau grave au fost mai mari la cei care au avut cazuri de prostata marita in familie, comparativ cu cei care nu au avut. Aceste rezultate arata ca barbatii cu istoric de prostata marita in familie prezinta un risc marit de dezvoltare a simptomelor si a semnelor de hiperplazie benigna de prostata, iar riscul este si mai mare la barbatii care au rude diagnosticate la varste tinere.

Un studiu alarmant, publicat in “Revista internationala de cardiologie” sugereaza ca bolnavii de hiperplazie benigna de prostata si cei ce sufera de simptome ale tractului urinar prezinta si o prevalenta mai ridicata in ceea ce priveste bolile cardiovasculare, comparativ cu populatia generala de varsta inaintata. Motivele care stau la baza acestei corelatii nu sunt inca destul de clare, insa cercetatorii speculeaza ca tulburarile de somn, fluctuatiile de tensiune si cortizolul marit fac din prostata marita un factor de risc al bolilor cardiovasculare. 

Tratamentul conventional pentru prostata marita

Tratamentul pentru prostata marita depinde de severitatea simptomelor si de riscul complicatiilor, cum ar fi retentia urinara. Majoritatea barbatilor cu prostata marita manifesta simptome usoare pana la moderate si le pot gestiona fara sa aiba nevoie de planuri de tratament serioase, cum ar fi medicamentele. Insa pentru alti barbati, simptomele pot fi extrem de grave sau dureroase si se pot inrautati cu timpul, de aceea un plan de tratament ar putea fi necesar.

In occident medicii aplica tot mai des o strategie numita “supraveghere atenta”. Aceasta implica o monitorizare atenta a pacientilor, pentru a vedea daca simptomele se agraveaza, inainte de a recomanda vreun tratament. Supravegherea atenta a devenit o practica destul de comuna pentru ca tratamentele pentru prostata marita sau pentru cancerul la prostata, cum ar fi interventia chirurgicala au tratamentele cu radiatii pot avea efecte secundare grave pe termen lung, cum ar fi incontinenta si impotenta. Supravegherea atenta implica observarea anumitor modificari ale simptomelor in locul unor analize frecvente sau al administrarii unui tratament prea timpuriu.

Un studiu care a inceput intre 1989 si 1999 si care a fost publicat in “Revista de medicina din New England” a implicat 695 de barbati cu inceput de cancer la prostata, carora li s-a recomandat fie supravegherea atenta fie o prostatectomie radicala (inlaturarea glandei de prostata) si care au fost tinuti sub observatie pana la finalul anului 2012. Rezultatele, la o evaluare facuta peste 23 de ani, arata o scadere substantiala a mortalitatii dupa operatie, in special acolo unde interventia chirurgicala a fost facuta in baza varstei sau a riscului tumoral. Iar un mare procent al supravietuitorilor pe termen lung dintre cei din grupul cu supraveghere atenta nu a necesitat niciun tratament special. Conform acestui studiu si a multor altora ca acesta, supravegherea atenta este benefica pentru pacientii cu risc scazut si le permite sa amane tratamentele invazive sau daunatoare care nu sunt necesare. 

Daca simptomele prostatei marite sunt constante sau devin tot mai greu de suportat cu timpul, printre optiunile conventionale de tratament se numara urmatoarele:

Medicamente

Cei mai multi barbati cu prostata marita fie vor urmari simptomele sa vada cum se dezvolta, fie vor lua medicamente. Alfa blocantele, ca terazosinul, pot ameliora simptomele hiperplaziei benigne de prostata in decurs de cateva saptamani, insa nu vor impiedica cresterea prostatei. Inhibitorii 5-alfa reductaza se folosesc pentru a reduce prostata marita, insa efectul lor se va vedea dupa sase luni sau chiar mai mult. Uneori se foloseste o combinatie de afla blocante si inhibitori 5-alfa reductaza. Cand se iau medicamente, trebuie tinut cont de posibilele interactiuni care apar cu alte medicamente. De exemplu, daca un barbat ia alfa blocante, ar trebui sa evite tratamentul pentru impotenta, pentru ca ambele medicamente vor scadea tensiunea. 

Interventii chirurgicale

Exista tehnici chirurgicale folosite pentru a inlatura sau a distruge tesutul prostate. Operatia este necesara doar cand apar complicatii sau cand simptomele prostatei marite devin prea grave si cand nu exista alte cale prin care se poate inlatura disconfortul. Sectionarea transuretrala a prostatei este interventia cea mai comuna a prostatei marite. Operatia implica inlaturarea tesutului care obstructioneaza prostata cu laser sau curent electric.

Intr-un studiu din 2011 au fost analizati 40 de pacienti care au suferit o astfel de operatie pentru tratarea prostatei marite. Participantii aveau varste sub 80 de ani si greutatea tesutului de prostata era intre 30–80 grame. Dupa colectarea informatiilor de la participanti, dupa operatie, cercetatorii au concluzionat ca metoda de sectionare transuretrala a prostatei le-a imbunatatit semnificativ calitatea vietii si impactul asupra calitatii vietii nu a avut legatura cu varsta. 

Tratamente naturale pentru prostata marita

1. Modificari ale stilului de viata si ale dietei

Anumite modificari in stilul de viata pot ameliora simptomele prostatei marite. Iata cateva recomandari pentru cei care prefera sa amane un tratament medicamentos sau o interventie chirurgicala:

2. Exercitii pentru intarirea zonei pelviene (exercitii Kegel)

Exercitiile pentru zona pelviana, sau exercitiile kegel, pot intari muschii diafragmei pelviene, imbunatatind pierderea anormala sau involuntara de urina care apare la barbatii cu prostata marita. Aceste exercitii, care implica contractarea si apoi relaxarea muschilor, ajuta vezica si inchid sfincterul. Pentru ca poate fi greu de localizat muschiul, se poate practica in timpul urinarii. Se contracta muschiul, lasand urina sa curga incet si apoi se opreste urinarea cam 20 de secunde. In general, se recomanda ca barbatii care practica aceste exercitii sa le repete de 3-5 ori pe zi. 

3. Suplimente din plante

Urmatoarele plante sunt de ajutor in hiperplazia benigna de prostata:

Palmierul pitic

Palmierul pitic a fost indelung utilizat ca remediu terapeutic pentru disfunctia urinara cauzata de hiperplazia benigna de prostata. Studiile arata ca palmierul pitic ajuta la imbunatatirea disfunctiei urinare si a vezicii hiperactive la bolnavii de hiperplazie benigna de prostata. Palmierul pitic este cunoscut ca remediu sigur, chiar si pe termen lung. 

Radacina de urzica

Un studiu condus in Japonia a descoperit ca urzica are compusi hidrofobici, ca steroizii, care inhiba activitatea tesutului prostatei, care pot suprima metabolismul celular si cresterea prostatei. 

Uleiul din seminte de dovleac

Un studiu publicat in revista coreeana de nutritie “Studii si practici de nutritie” (Nutrition Research and Practice) a descoperit ca uleiul din seminte de dovleac are capacitatea de a reduce simptomele unei prostate marite in decurs de trei luni. Fluxul urinar maximal a fost imbunatatit progresiv dupa sase luni. 

Interactiunea cu alte medicamente

Barbatii cu prostata marita ar trebui sa consulte medicul inainte de a lua orice fel de medicamente, cum ar fi decongestionate sau antihistaminice. Acestea, luate de regula pentru raceli si alergii, pot agrava simptomele urinare impiedicand muschii prostatei si gatul vezicii sa se relaxeze  si permitand urinei sa curga liber. 

Diureticele, care maresc urinarea, poate agrava, de asemenea, simptomele de prostata marita, de aceea barbatii care iau astfel de medicamente ar trebui sa consulte medicul pentru alternative la acestea.

Concluzii

 

   Sursa utilizata: https://draxe.com/enlarged-prostate/

#adenomul de prostata #prostata marita #hiperplazia benigna de prostata
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101