Hot Summer Sale % TRANSPORT GRATUIT LA COMENZI DE PESTE 150 LEI

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. Palmierul pitic este mai eficient in tratarea bolilor de prostata decat medicamentele de sinteza

Palmierul pitic este mai eficient in tratarea bolilor de prostata decat medicamentele de sinteza

Fructele de palmier pitic s-au dovedit mai sigure si mai eficiente decat medicamentele in ceea ce priveste hiperplazia benigna de prostata, precum si pentru alte afectiuni specifice barbatilor. Hiperplazia benigna de prostata (HBP) sau prostata marit

Fructele de palmier pitic s-au dovedit mai sigure si mai eficiente decat medicamentele in ceea ce priveste hiperplazia benigna de prostata, dar si alte afectiuni specifice barbatilor.

Hiperplazia benigna de prostata (HBP) sau prostata marita se estimeaza ca poate afecta peste jumatate de barbati pe perioada vietii si 90% dintre barbatii cu varste peste 85 de ani.

HBP cauzeaza urinare frecventa, inclusiv pe timpul noptii, nevoie accentuata de urinare si un jet cu presiune scazuta. Poate duce la infectii de tract urinar si alte infectii si poate deteriora rinichii.

Testosteronul si dihidrotestosteronul 

O cauza importanta a HBP este conversia tot mai mare a testosteronului in dihidrotestosteron (DHT), care este de cinci ori mai puternic decat testosteronul. Insa HBP este deseori descrisa simplist ca fiind o afectiune cauzata exclusiv de aceasta conversie. Daca ar fi asa, insa, fructul de palmier pitic nu ar putea fi cel mai bun tratament pentru HBP. Asadar, nu are o singura cauza, pentru ca palmierul pitic este cel mai bun tratament pentru hiperplazia benigna de prostata si scade in mod eficient dihidrotestosteronul de la nivelul celulelor de prostata.

Cauzele multiple ale HBP si actiunile multiple ale palmierului pitic

Sunt multe cauze care contribuie la HBP. Factorii favorizanti includ o conversie tot mai mare in DHT, o proportie crescuta a estrogenului fata de testosteron, o stare de inflamatie, insulina crescuta si obezitatea. Palmierul pitic are probabil un efect mai puternic decat tratamentele medicamentoase pentru ca se adreseaza mai multor cauze nu numai conversiei in DHT.

Palmierul pitic nu numai ca reduce productia de DHT, dar blocheaza si incercarile acestuia de a se lega de celulele de prostata. Palmierul pitic a dovedit in studii de tip dublu-orb ca reduce receptorii de estrogen la barbatii cu HBP. (European Urology 1992;21:309-14). Si a dovedit, de asemenea, ca este antispastic si antiinflamator.

Inflamatia HBP poate cauza infectii. Exista o puternica asociere intre HBP si prostatita, inflamatia prostatei, probabil cauzata de o infectie bacteriana (J Steroid Biochem Mollecular Biology 2008;108:254-60). Palmierul pitic s-a dovedit recent ca poate ajuta in cazul prostatitei bacteriene (The Archives of Italian Urology and Andrology 2013;85:190-196).

1. Extractul din fruct de palmier pitic actioneaza mai bine decat cele mai bune medicamente

Asadar, palmierul pitic are o actiune multipla asupra cauzelor HBP. Si acest lucru explica superioritatea acestuia fata de medicamente.

Multe studii arata ca fructul de palmier pitic este mai eficient, actioneaza mai rapid si este mai sigur decat medicamentele.

In primul studiu efectuat pentru a compara palmierul pitic si medicamentul Finasterida, planta s-a dovedit la fel de eficienta ca medicamentul (Prostate1996;29:231- 40). In studiul reluat un an mai tarziu, planta a surclasat medicamentul (Phytomed 1997;3:309-13). In 1998, Revista Asociatiei Medicale Americane (JAMA) a analizat studiul si a concluzionat ca fructul de palmier pitic este la fel de eficient ca medicamentul Finasterida (JAMA 1998;280:1604-9).

Finasterida a fost inlocuit cu medicamente mai noi, alfa blocante, asa cum s-a intamplat cu cele mai multe medicamente pentru HBP, insa rezultatele comparatiei acestora cu fructul de palmier pitic raman la fel. Palmierul pitic este la fel de eficient ca Tamsulosin (European Urology 2002;41:497-506). O analiza a unui numar de 124 de persoane din studiul respectiv, care sufereau de simptome grave, a aratat ca palmierul pitic este superior fata de Tamsulosin in cazurile severe: Scara Internationala a Simptomelor de Prostata (IPSS) a scazut cu 5.8 puncte in grupul care a luat medicamente si cu 7.8 puncte in grupul care a folosit planta (European Urology 2004;45:773-80).

Un studiu dublu-orb efectuat pe 704 barbati a comparat 320 mg de extract de fruct de palmier pitic cu 0.4mg de Tamsulosin timp de un an. La finalul studiului, IPSS a aratat imbunatatiri in ambele grupuri (-4.4). Cresterea ratei maxime de jet urinar (Qmax) a fost similara in ambele grupuri (Prog Urology 2002;12(3):384-92). Un alt studiu care a comparat 320 mg de extract de fruct de palmier pe zi cu 0.4 mg de Tamsulosin pe zi si cu administrarea combinata a palmierului pitic si a medicamentului Tamsulosin a observat, de asemenea, ca planta si medicamentul au imbunatatit in aceeasi masura Qmax si IPSS si ca adaugarea de Tamsulosin la palmierul pitic nu a avut niciun beneficiu suplimentar (International Urology and Nephrology 2007;39(3):879-86.

Desi a existat si un studiu negativ asupra palmierului pitic, o meta-analiza efectuata asupra studiului a descoperit ca planta imbunatateste semnificativ fluxul urinar, urinarea pe timp de noapte si IPSS (BJU International 2004;93:751).

Si alte comparatii facute cu medicamente au aratat ca fructul de palmier pitic este la fel de eficient ca multe dintre acestea, variind de la cele mai putin eficiente pana la cele mai eficiente.

Un studiu recent a facut din nou o comparatie intre palmierul pitic si Tamsulosin. In cadrul studiului care a durat 6 luni, 265 de barbati cu HBP au primit fie 4 mg de medicament fie 320 mg de fruct de palmier, fie ambele. Valorile IPSS au scazut la fel si in mod semnificativ in toate grupurile si jetul de urina s-a marit semnificativ, aratand, inca o data, ca palmierul pitic este la fel de eficient ca orice medicament si ca o combinatie intre cele doua nu are un efect mai puternic decat oricare dintre acestea folosite separat. (Vojnosanif Pregl2013;70:1091-6).

2. Palmierul pitic este mai sigur decat medicamentele

Medicamentele pentru HBP au multe efecte secundare, printre care si disfunctia erectila. Studiile dovedesc in mod constant avantajul fructului de palmier pitic comparativ cu medicamentele, din cauza lipsei de riscuri.

Studiile care au comparat Finasterida si fructul de palmier pitic nu numai ca au dovedit ca acesta din urma este la fel de eficient sau chiar mai bun, dar si ca are mai putine efecte secundare, inclusiv disfunctia erectila (Prostate 1996;29:231-40;Phytomed 1997;3:309-13). O analiza publicata in JAMA a aratat ca fructul de palmier pitic are cu 90% mai putine efecte secundare decat Finasterida.

Palmierul pitic este mai sigur si decat noile generatii de medicamente, ca Tamsulosin (European Urology 2002;41:497-506;Vojnosanif Pregl 2013;70:1091-6; Prog Urol 2002;12(3):384-92).

3. Fructul de palmier pitic reduce dimensiunea prostatei marite

Pana de curand, nu multe studii au dovedit ca fructul de palmier pitic poate reduce prostate. Dar lucrurile s-au schimbat intre timp. Primul indiciu ca palmierul pitic ar putea reduce prostate vine de la primul studiu comparativ facut intre palmierul pitic si Tamsulosin: acesta a aratat ca extractul din fruct de palmier pitic a redus moderat dimensiunea prostatei (Prog Urol 2002;12(3):384-92).

Ulterior, un studiu pe barbati cu inflamatie cronica de prostata a comparat Tamsulosinul cu 320mg de extract din fruct de palmier pitic timp de 3 luni. Inflamatia cronica este un precursor al HBP, in care nodulii prostatici declanseaza inflamatia si stimuleaza cresterea prostatei. Au avut loc scaderi la nivelul a 17/26 markeri de inflamatie la grupul cu extractul din fruct de palmier spre deosebire de 12/26 in grupul cu medicamente. 12/15 dintre cei mai importanti markeri au fost redusi la planta spre deosebire de 5/15 la medicament. Extractul din palmier pitic a avut un efect mai benefic asupra a 73.3% dintre markeri comparative cu 26.6% la markerii din grupul care a luat medicamentul. Diferenta a fost semnificativa si din punct de vedere statistic la ambele grupuri. Acestea au prezentat imbunatatiri in ceea ce priveste dimensiunea prostatei. Acest studiu a demonstrat efectul antiinflamator al palmierului pitic in reducerea dimensiunii prostatei (Prostate 2015;75:1857-1867).

4. Medicamentele cauzeaza aparitia disfunctiei erectile; palmierul pitic imbunatateste disfunctia erectila

HBP poate cauza disfunctie erectila si o pierdere a libidoului. Nu numai ca medicamentele folosite pentru HBP nu amelioreaza aceste simptome, dar de multe ori chiar le agraveaza.

Cand un grup de barbati de 69 de ani a primit 320 mg de extract de fruct de palmier pitic pe zi, timp de opt saptamani, simptomele de HBP s-au imbunatatit cu 50%. Si nu numai atat. Partea cea mai buna in cadrul studiului a fost ca functia lor sexuala s-a imbunatatit in medie cu 30%.

Datorita eficientei plantei si a acestui beneficiu important comparativ cu medicamentele, autorii studiului au recomandat fructul de palmier pitic ca prima varianta de tratament pentru HBP medie pana la moderata (Phytother Res 2012 doi:10.1002/ptr.4696).

5. Poate reduce calvitia 

Ca un beneficiu suplimentar, palmierul pitic poate preveni si calvitia. Nouasprezece barbati cu alopecie androgenetica medie pana la moderata au primit fie un placebo fie 50 mg de beta-sitosterol si 200 mg de extract din fruct de palmier pitic (85-95% continut liposterolic) de doua ori pe zi, timp de 4,6 luni. In grupul de tratament, 60% dintre persoane si-au imbunatatit conditia, spre deosebire de 11% in grupul cu placebo. Conform autoevaluarii, 33% de barbati din grupul cu placebo, spre deosebire de 0% din grupul care a primit tratament, au raportat o agravare a calvitiei (J Altern Complement Med2002;8(2):143-152).

Intr-un studiu nou, cercetatorii au administrat palmier pitic cu aplicare cutanata pe 50 de barbati cu alopecie androgenetica timp de 24 de saptamani in cadrului unui studiu deschis. In medie, parul acestora s-a indesit si a devenit mai gros (Australas J Dermatol 2016;57(3):e76-82).

Sursa utilizata: http://www.greenmedinfo.com/blog/five-reasons-men-use-saw-palmetto-berry

#barbati #disfunctie erectila #hiperplaziei benigna de prostata #calvitie #palmierul pitic
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101