Cand te simti deprimat, asculti o melodie care-ti place, mergi la o alergare, sau bei o ceasca fierbinte de cacao pentru a alunga starea negativa. Dar exista mai multe metode pentru crearea unei dispozitii mai bune — unele de-a dreptul surprinzatoare. Iata 3 terapii neobisnuite care nu numai ca-ti maresc buna dispozitie, dar pot ajuta considerabil persoanele cu tulburari mai grave. Incearca sa aplici cateva dintre aceste strategii in propria ta viata …
Terapia prin mima. Nu ai nevoie de o fata vopsita in alb si o camasa pestrita pentru a fi mim. Mima este, de fapt, o forma de arta complexa care stimuleaza coordonarea dintre corp si minte. Mima este o terapie utilizata cu succes in cazul pacientilor cu sindromul Down in Houston, acestia gasind mult mai usoara si amuzanta comunicarea sentimentelor prin mima decat prin explicatii verbale. Pantomima este o forma esentiala de “terapie prin arta nonverbala”, si poate avea un efect profund asupra celor ce se nu-si gasesc exprimarea prin forme creative, ajutandu-i, in acelasi timp, si pe cei care se simt stresati sau deprimati.
Daca nu poti face sub nicio forma pantomima, incearca sa dai drumul la muzica si danseaza pe un ritm de blues pentru un efect similar. Nu numai dansul, ci, in general, miscarea ritmica, te face sa te simti bine si sa eliberezi multe endorfine si iti imbunatateste si capacitatea de a invata. Nu esti “dansator”? Nici nu trebuie. Trebuie doar sa ai incredere. Poti fii si cel mai slab dansator din lume, daca te dedici cu tot sufletul ritmului, este imposibil sa nu simti bine. Dansatorii nepriceputi sunt cei se jeneaza si sunt nesiguri. Da-ti drumul, intra in ritm si arata cele mai bune /caraghioase miscari!
Terapia prin zambet. Cei ce sufera de stres cronic pot beneficia din plin de aceasta terapie. Chiar daca nu o faci cu sinceritate, efortul de a zambi si a rade are un impact profund asupra dispozitiei tale. Nu numai ca zambetul readuce bunadispozitie prin eliberarea de endorfine si serotonina, dar te face sa pari si mai atragator, elimina stresul si intareste sistemul imunitar, ba chiar scade si presiunea sangelui. Numai beneficii! Si chiar mai mult decat atat, zambetul este contagios, asa ca ai mai putea binedispune inca o persoana in afara de tine daca zambesti.
Terapia prin lumini. Aceasta terapie este legata, de obicei, de tulburarile afective sezoniere. Lumina, sau, mai bine zis, lipsa acesteia, ne poate influenta hormonii dispozitiei, ceea ce inseamna ca lipsa soarelui poate genera sentimente de neimplinire si depresie. In mod obisnuit, pacientii folosesc o veioza in mijlocul iernii pentru a crea o atmosfera mai plina de caldura, uneori folosita in combinatie cu un alt concept, la fel de interesant, denumit cromoterapie. Energia rasaritului de soare poate fi de mare ajutor in zilele reci si intunecoase. Pentru a scapa de sentimentul de posomoreala, poti face o plimbare dis-de-dimineata. Expunerea la lumina soarelui de dimineata produce melatonina — care ne face sa ne simtim lenesi si lenti – si va da un start proaspat si pozitiv zilei — chiar inainte de prima ceasca de cafea!
Nu este niciodata placut sa fii intr-o dispozitie proasta. Viata este scurta, de aceea e bine sa te bucuri de orice moment in cel mai pozitiv mod. Obisnuinta de a face putin sport, a profita de lumina soarelui si mult zambet te pot ajuta sa devii o persoana mult mai fericita.
Sursa utilizata:
http://www.care2.com/greenliving/3-unexpected-therapies-to-improve-mood.html