Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Prima noastra hrana vie: laptele matern

Prima noastra hrana vie: laptele matern

In providenta sa, Mama Natura s-a asigurat ca prima relatie pe care o avem cu lumea sa contina si "hrana vie" ideala. De indata ce ies din pantecele mamei nou-nascutii pot identifica instinctiv sanul mamei daca sunt asezati pe abdomenul acesteia. In

In providenta sa, Mama Natura s-a asigurat ca prima relatie pe care o avem cu lumea sa contina si "hrana vie" ideala. De indata ce ies din pantecele mamei nou-nascutii pot identifica instinctiv sanul mamei daca sunt asezati pe abdomenul acesteia.

In ziua de azi multe mame redescopera valoarea incomensurabila pentru sanatate a alaptarii bebelusilor. Sanul produce lapte, o hrana "special pentru om", destinata hranirii bebelusului.

Alaptatul ajuta in tranzitia copilului spre viata extrauterina si contribuie la refacerea mamei dupa sarcina.

Laptele uman proaspat este un aliment viu pre digerat extrem de dinamic. Este o hrana naturala ce contine toti nutrientii necesari cresterii si dezvoltarii copilului. Echilibrul substantelor componente din laptele matern se modifica de la portia de dimineata pana la portia de seara. Acesta se schimba dramatic si in prima luna de viata a bebelusului, iar compozitia acestuia difera la fiecare copil pe care-l va alapta mama.

Ce este in laptele matern?

Laptele matern contine toti nutrientii esentiali (apa, proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si laptele matern mamaminerale) in cantitati potrivite, care-i pot ajuta pe copii cel putin in primii doi ani de viata. In plus, contine si cateva tipuri de celule albe, care distrug patogenii; enzime care ajuta absorbtia nutrientilor si inhiba dezvoltarea bacteriilor si a altor substante, inclusiv anticorpi, care protejeaza sugarii de boli stimuland sistemul imunitar si neutralizand in acelasi timp dezvoltarea bacteriilor, a parazitilor si a virusilor.

Laptele matern contine si hormoni, compusi antiinflamatori si factori de crestere care nu pot fi reprodusi in mod artificial. Laptele matern mai este denumit si "sangele alb" de cercetatori pentru ca este similar unui tesut viu nestructurat, asa cum este sangele uman. Compozitia laptelui se modifica dramatic atunci cand bebelusul suge la san. La inceput are mai multa apa, iar in urmatoarele zece minute de la inceputul suptului devine mai dens nutritiv.

Dupa nastere, primul lapte care apare se numeste colostru. Acesta este produs de glanda mamara sau san in al doilea trimestru de sarcina. Corpul se pregateste din timp pentru o eventuala nastere prematura. Colostrul este o hrana extrem de nutritiva si concentrata cu efect laxativ la sugari. Colostrul curata tractul gastrointestinal al bebelusului, furnizeaza bacterii si anticorpi sanatosi care pregatesc copilul pentru hrana pe cale bucala. Aspectul uneori galbui al colostrului se datoreaza continutului sau ridicat de beta caroten. Colostrul se schimba treptat in lapte, cam prin a treia saptamana dupa nastere.

Cu ce contribuie alaptatul la sanatatea bebelusului, a mamei si a familiilor?

Susra foto : http://goo.gl/ng0ckT

Sotii Clement, in cartea lor “Copiii” au dat o definitie pe cat de simpla pe atat de cuprinzatoare alaptatului:

“Este daruirea de sine sub forma ei cea mai pura si naturala intre o mama si copilul sau.”

Alaptarea bebelusilor contribuie pozitiv si la dezvoltarea fizica si comportamentala a copilului. Alaptatul s-a dovedit a fi startul cel mai natural in viata pentru copil si familie, pentru ca in felul acesta copilul este mai protejat de boli. Mai putine boli inseamna si mai putin timp pierdut de la munca si mai multe resurse financiare economisite. Mama se bucura si ea de unele beneficii, o revenire mai rapida a uterului, o normalizare mai rapida a hormonilor materni. Alaptatul indelungat s-a dovedit a proteja contra cancerului la san.

Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru hranirea sugarului sunt in urmatoarea ordine (1) laptele matern, (2) laptele matern muls, (3) lapte matern de la o banca de lapte, sau (4) lapte artificial.

Cand comparam laptele matern cu laptele artificial, comparam hrana vie cu hrana inerta/ ne-vie; laptele artificial este pe locul patru ca metoda de hrana a nou-nascutilor, conform OMS.

Un consultant despre lactatie din New York a scris despre ordinea intocmita de OMS pentru hrana nou-nascutilor si a spus

“In afara de mama, al doilea lucru cel mai bun pentru copil este ce provine din sanul ei, nu dintr-o cutie”.

Ea a sesizat ironia faptului ca sistemul medical nu include rezerve de lapte matern. Cand oamenii au nevoie de o transfuzie de sange, obtin sangele de la o banca de sange, nu apeleaza la un inlocuitor de mana a patra. In SUA exista sapte banci de lapte matern care accepta, folosesc, depoziteaza si doneaza lapte numai in baza unor retete. Brazilia si alte tari au sisteme de banci de lapte matern incluse in sistemele publice sanitare.

Mai sunt inca multe de invatat despre beneficiile laptelui de mama pentru copii, familii si societate in general. Din fericire, avem cel mai bun invatator - insasi Mama Natura - care ne poate da lectii valoroase.

Sursa utilizata:

http://hippocratesinst.org/Diet/our-first-living-food-mothers-milk - laptele matern mama

#copii #danezi #lapte #mama #sulful

Ce au mai parcurs alti cititori...

Laptele de mama
Stiati ca branza creeaza dependenta?
Deceptia laptelui
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101