Poluarea sonora - mai ales cea generata de masini si avioane - nu ne afecteaza doar auzul. Un studiu la scara larga efectuat de suedezi arata ca sunetele emise de mijloacele de transport sunt asociate cu obezitatea.
Cei 5.075 de participanti la studiu au facut parte din programul de Prevenire a Diabetului, desfasurat la Stockholm intre 1992 si 1998.
Cercetatorii au tinut participantii sub observatie intre anii 2002 si 2006, cerându-le periodic informatii despre regimul alimentar, stilul de viata si factorii de mediu, printre care si poluarea sonora.
Au descoperit ca participantii erau expusi la o poluare sonora mai mare aveau o circumferinta a taliei mai mare, un indicator important pentru multe probleme de sanatate. Poluarea sonora nu parea sa aiba impact asupra indicelui de masa corporala.
Mai interesant a fost ca impactul poluarii sonore a variat in functie de sex.
Zgomotul facut de avioane pare sa aiba cel mai mare impact: pentru fiecare 5dB produsi de zgomotul unui avion, participantii aveau cu 0.21cm mai mult in talie, iar femeile reflectau mai intens efectele negative. Poluarea sonora provenita de la masini a fost al doilea factor semnificativ, marind dimensiunea taliei cu 0.16cm la fiecare 5dB de zgomot, in special la barbati.
Diferentele de statut social, stil de viata si expunere la poluarea din aer nu au influentat in niciun fel rezultatele, insa cercetatorii au descoperit ca persoanele peste 60 de ani erau mai predispuse la efectele negative ale acestor tipuri de poluare.
Având in vedere ca a fost doar un sondaj si nu un studiu bine controlat, nu se poate spune cu certitudine ca este vorba de o relatie cauza-efect. Autorii studiului sunt de parere ca poluarea sonora este un factor de stres suficient de puternic pentru a declansa productia de cortizol, un hormon de stres care favorizeaza acumularea de grasime abdominala.
Acest studiu nu este primul de acest gen care trateaza riscurile poluarii sonore. Organizatia Mondiala a Sanatatii enumera sapte efecte negative asupra sanatatii cauzate de poluarea sonora, iar documentul mentioneaza ca poluarea sonora poate afecta sanatatea inimii, precum si alte aspecte ale sanatatii fizice.
De ce este atât de periculoasa grasimea abdominala?
Acumularea de grasime in jurul taliei este un indicator de boli asociate cu obezitatea, chiar si la persoanele cu o greutate corporala normala. Un mod in care se poate verifica acumularea de grasime in jurul taliei este de masurarea raportului dintre talie si sold.
Pentru a obtine acest raport, trebuie sa imparti circumferinta taliei la cea a soldurilor. De exemplu, daca ai 73 cm in talie si 80 cm la sold, raportul dintre talie si solduri este 73/80 sau 0.91. Un raport sanatos intre solduri si talie la barbati este de 1.0 sau mai scazut. Iar pentru femei este de 0.8 sau mai putin. Alte informatii despre grasimea abdominala gasiti in articolul:Grasimea abdominala - pericol pentru sanatate. De asemenea este bine de stiut ca aceste 9 alimente naturale ajuta in lupta cu grasimea.
Daca aveti un raport talie-sold ridicat, sunteti predispusi la diabet, boli de inima, presiune marita a sângelui si accident vascular.
Expertii sunt de parere ca grasimea din jurul taliei este mai usor de pierdut decÂt grasimea depozitata in partea inferioara a corpului. Când corpul descompune grasimea abdominala, acizii grasi rezultati ajung în ficat si muschi, marind nivelul de colesterol si trigliceride. Totodata pot mari si rezistenta corpului la insulina.
Ce putem face in privinta reducerii poluarii sonore?
Daca locuiesti intr-o zona cu multa poluare sonora, singura solutie, pe cât posibil, este sa apelezi la produse antifonice sau sa te muti - permanent sau doar temporar.
Autorii studiului din Suedia au declarat ca singurul lucru pe care nu l-au putut masura a fost izolarea fonica si pozitia dormitorului. Daca poti dormi intr-o camera mai linistita, merita sa faci schimbarea.
Combaterea grasimii abdominale se poate face si prin alte metode: exercitii cu greutati, consumul de linte si naut (care combat acumularea grasimii in jurul taliei), precum si evitarea substantelor toxice BPA si BPS, des întânite in sticlele de plastic conventionale.
Surse:
http://www.medscape.com/viewarticle/554566_3
http://www.who.int/docstore/peh/noise/Comnoise3.htm
http://oem.bmj.com/content/early/2015/04/28/oemed-2014-102516