Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. De ce este considerat piperul negru regele tuturor condimentelor?

De ce este considerat piperul negru regele tuturor condimentelor?

Ştiai că acel condiment care se află mereu în bucătăria ta şi pe care îl foloseşti la majoritatea preparatelor culinare poate avea numeroase beneficii pentru sănătatea şi starea ta de bine?

 

Piperul negru este considerat regele tuturor condimentelor, deoarece se bucură de cea mai mare popularitate în bucătăriile popoarelor lumii, dar şi pentru că are proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare impresionante, contribuind la menţinerea sănătăţii şi tratarea multor afecţiuni.

Cunoscut sub denumirea ştiinţifică de Piper nigrum, acest condiment reprezintă un principiu activ în medicina tradiţională chineză şi în cea ayurvedică. Studiile recente confirmă proprietăţile curative ale piperului negru. De la detoxifierea colonului, la susţinerea sănătăţii glandei tiroide şi tratarea răcelilor, piperul pare a fi nu doar cel mai folosit condiment, ci şi un remediu natural omnipotent. Citeşte articolul pentru a afla care sunt beneficiile piperului negru şi cum îl poţi consuma în cel mai eficient mod?

Aniversăm 13 ani de Viața Verde Viu! De ziua noastră, punem sănătatea TA pe primul loc! Descoperă reducerile!-blog-
 

Cuprins

 

Ce este piperul negru?

Piperul negru sau piperul, aşa cum este denumit cel mai frecvent (Piper nigrum), este un arbust cățărător cu tulpină lemnoasă, ajungând până la 10 m înălțime.

Fructele conțin o substanţă numită piperină, responsabilă de gustul picant iute şi de anumite calităţi terapeutice ale piperului. Datorită acestor proprietăți, piperul a devenit un condiment atât de frecvent utilizat în alimentație.

Țara de origine a piperului este India, mai precis coasta Malabar. În procesul de colonizare (indizare) a Asiei de Sud s-a extins și cultivarea piperului, în urmă cu circa 1000 de ani, fiind cultivat astăzi și în Indonezia și Malaezia. Varietăți de piper poate mai puțin cunoscute sunt piperul alb, piperul verde și piperul roșu.

Piperul negru este recoltat necopt și uscat la soare, în urma uscării devenind negru și dur, iute și înțepător la gust și la miros.

Piperul verde este recoltat înainte de coacere, se păstrează congelat, uscat sau în saramură.

Piperul alb copt are boabele roșii, care devin galben-albicioase după ce sunt puse la înmuiat o săptămână, pentru a li se îndepărta coaja și apoi sunt uscate.

Piperul roșu copt are culoarea roz când este cules și nu este prelucrat.

Piperul nu are miros, iar gustul său picant, iute, aparține substanței pe care o conține - Pipera Alcaloida.

 

Compoziţia nutriţională a piperului negru

Piperul negru este un condiment foarte nutritiv, plin de vitamine şi minerale: vitamina A, E , K , C, vitamina B6, sodiu, potasiu, mangan, cupru etc. Are foarte puţine calorii, aşadar poate fi consumat cu încredere şi de persoanele care doresc să scadă în greutate.

O linguriţă de piper negru, aproximativ 2,3 grame, conţine:

Înapoi la cuprins

Top 10 beneficii ale piperului negru

Piperul negru este utilizat nu doar pentru a da gust mâncării, ci şi sub formă de supliment alimentar pentru rezolvarea multor probleme de sănătate. Cele mai cunoscute beneficii ale sale sunt legate de capacitatea acestuia de a regla digestia şi a stimula absorbţia nutrienţilor, a grăbi procesul de slăbire şi a trata simptomele răcelii.

Iată principalele 10 motive pentru care piperul negru este un condiment atât de valoros pentru sănătate:

1. Are efect antioxidant şi antiinflamator

Datorită compuşilor săi, piperul negru are efect antioxidant, adică luptă împotriva radicalilor liberi. Factorii de mediu, cum sunt poluarea, radiațiile, fumatul și pesticidele, pot produce radicali liberi. Radicalii liberi sunt răspunzători de creșterea riscului de apariție a cancerului, cataractelor, bolilor cardiovasculare, precum și de îmbătrânirea celulelor și a întregului organism.

Un alt factor important care ne afectează sănătatea este inflamaţia cronică. Alimentaţia nesănătoasă produce adesea inflamaţii în organism, ducând, în timp, la apariţia unor boli cronice. Antioxidanţii din piperul negru ajută la reducerea inflamaţiilor, contribuind la prevenirea sau la tratarea bolilor inflamatorii.

2. Este benefic în combaterea infecţiilor bacteriene

Piperul negru are un puternic efect antibacterian, de aceea este foarte util în tratarea infecţiilor. Cercetările publicate în revista Phytomedicine au arătat că substanţele active din piperul negru au fost eficiente în distrugerea bacteriilor gram-pozitive (inclusiv Stafilococul auriu) și împotriva anumitor tulpini bacteriene gram-negative. De asemenea, piperul stopeaza proliferarea bacteriilor din tractul digestiv şi grăbeşte vindecarea.

3. Este un sprijin în lupta împotriva depresiei

În timp ce medicamentele antidepresive au efecte secundare şi produc dependenţă, piperul pare a fi un remediu eficient şi sigur.

Piperina, substanţa activă din piper, este responsabilă de efectele antidepresive ale acestuia. De asemenea, piperul îmbunătăţeşte funcţiile creierului şi creşte capacitatea de memorare. Studiile ştiinţifice, publicate în reviste medicale precum Jurnalul de toxicologie alimentară și chimică, au arătat că piperul este benefic în tratarea depresiei, sporind, în acelaşi timp, în mod semnificativ funcţionalitatea creierului.

Descopera produsele din magazinul verde viu care au piper negru in componenta!

4. Ajută în procesul de digestie

În stomac, se secretă acidul clorhidric, care este esențial pentru procesul de digestie. Piperul negru crește secreția acestui acid, care ajută organismul să digere alimente. De asemenea, piperul previne producerea de gaze intestinale și stimulează transpirația și urinarea, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor din organism şi calmarea crampelor abdominale.

Prin rolul lui detoxifiant, piperul are rol protector şi asupra celulelor ficatului, care pot suferi dacă nivelul toxinelor este mult prea mare.

Citeşte şi Piperul negru combate grasimile, imbunatateste digestia si ajuta la combaterea depresiei

5. Contribuie la absorbţia nutrienţilor

Consumul de piper negru ajută organismul să absoarbă mai multe substanțe nutritive din alte alimente. Folosirea piperului negru cu fructe, legume sau orice alt fel de mâncare va ajuta organismul să absoarbă nutrienții la potențialul lor maxim.

 

Înapoi la cuprins

6. Ajută la scăderea în greutate

Celulele de grăsime trebuie să fie rupte pentru a putea pierde în greutate. Stratul exterior de culoare închisă al piperului poate accelera ruperea acestor celule grase și te ajută să creşti rata metabolică, aceasta ducând, la rândul ei, la reducerea greutății. Datorită proprietăților sale carminative, piperul ajută și la reducerea balonării.

În plus, piperul este benefic în tratarea celulitei, care dă mari bătăi de cap multor femei.

7. Este un bun remediu pentru tuse și răceală

Piperul negru are proprietăți expectorante care ajută la reducerea simptomelor asociate cu tusea și alte probleme respiratorii. Este adesea recomandat ca ingredient în remedii pentru tuse. Cea mai bună metodă de utilizare a acestuia în caz de tuse este să amesteci un sfert de linguriţă de piper cu o lingură de miere.

Piperul este, de asemenea, foarte util în caz de sinuzită sau congestie nazală, ajutând la eliminarea depunerilor de mucus din tractul respirator. Aşadar, atunci când eşti răcit sau tușeşti, consumă mâncăruri şi supe piperate.

8. Oferă un aspect sănătos şi luminos pielii

Piperul negru este plin de nutrienți necesari organismului nostru. Consumul regulat al acestui condiment ajută la obținerea unui ten strălucitor și a unei pieli fericite. Poate fi folosit și ca exfoliant, adăugat în miere sau iaurt.

Se crede că piperul poate ajuta şi în tratarea bolii vitiligo, care determină depigmentarea anumitor zone ale pielii. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Oregon, conţinutul de piperină al piperului poate stimula pielea să secrete melanocite, acele celule pigmentare responsabile de culoarea pielii. Aceştia susţin că tratamentul topic cu piperină, combinat cu terapia cu lumină ultravioletă, ar fi mult mai bun decât alte tratamente chimice pentru vitiligo.

9. Menţine sănătatea cavităţii bucale

Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare şi antibacteriene, piperul ajută în combaterea cariilor, calmează durerile de dinţi şi inflamaţiile gingivale, contribuind la prevenirea şi tratarea celor mai frecvente afecţiuni ale cavităţii bucale: halitoză, infecţii, gingivită, parodontoză.

10. Este benefic pentru o inimă sănătoasă

Piperul negru este adesea recomandat de medici pentru a fi adăugat în diverse preparate consumate de pacienţii care suferă de boli de inimă. Piperul negru ajută la scăderea colesterolului acumulat în artere, prevenid, astfel, afecţiuni precum ateroscleroza, principala cauză a atacurilor de cord.

Înapoi la cuprins

Cum să consumi în mod eficient piperul negru?

Cel mai la îndemână mod de a consuma piper negru este de a-l adăuga în mâncărurile preferate, cărora le va da multă savoare şi acel gust de iute. Este cel mai versatil condiment, putând fi combat cu uşurinţă cu aproape orice preparat. Poate fi un ingredient cheie în sosuri, salate şi chiar şi în deserturi. În plus, piperul negru va ajuta organismul să asimileze toate substanţele nutritive ale alimentelor pe care le consumi.

Este de preferat să-l cumperi sub formă de piper boabe, pe care să le macini cu ajutorul râşniţei de fiecare dată când îl foloseşti. Astfel, îşi va păstra prospeţimea şi aroma.

Deoarece ajută la absorbţia nutrienţilor, foarte multe suplimente alimentare au în compoziţie piperină, substanţa activă din piper. În medicina ayurvedică, efectele ghimbirului, ale turmericului sau ale ashwagandhei erau potenţate de piperul negru, aceste remedii străvechi foarte valoroase fiind utilizate tot timpul împreună.

Află De ce ar trebui intotdeauna sa mananci turmericul cu piper negru?

O altă formă sub care se găseşte piperul negru este uleiul esenţial. Acesta este utilizat atât intern, cât şi extern, pentru afecţiuni digestive, dureri articulare sau în aromaterapie. Uleiul esenţial de piper negru aduce o mulţime de beneficii sănătăţii. Printre acestea se numără scăderea în greutate, renunţarea la fumat, relaxarea şi ameliorarea stresului.

Descopera produsele din magazinul verde viu care au piper negru in componenta!

Înapoi la cuprins

Contraindicaţii şi efecte adverse ale piperului negru

Spre deosebire de alte condimente picante, efectele secundare ale piperului negru sunt neglijabile.

Singurul lucru pe care trebuie să-l cunoşti este faptul că acesta influențează modul în care medicamentele sunt absorbite și metabolizate. Dacă urmezi un anumit tratament medicamentos, ar trebui să discuti cu medicul tău despre utilizarea piperului.

Piper negru inhibă digoxina, un medicament pentru tensiune arterială, și ciclosporină, un imunosupresor prescris pentru a evita respingerea organelor după transplant.

Piperul nu trebuie consumat în cantitate mare, dacă observi semne de reacție alergică, întrerupe utilizarea și consultă medicul.

După cum am văzut, piperul negru este mult mai mult decât un condiment care dă gust mâncării, este un adevărat leac împotriva multor probleme de sănătate.

Bucură-te şi tu de minunatele beneficii ale piperului negru! Foloseşte-l zilnic în preparate culinare şi chiar în băuturile tale energizante de fructe şi legume.

Descopera produsele din magazinul verde viu care au piper negru in componenta!

Articol scris de Alina Mihalache - Echipa Viaţa Verde Viu

*Acest material are scop informativ si nu înlocuieşte sfatul medicului.

 

 

SURSE

https://www.naturalfoodseries.com/11-health-benefits-black-pepper/

https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-black-pepper.html

https://www.healthline.com/nutrition/black-pepper-benefits#2.-Has-anti-inflammatory-properties

https://draxe.com/black-pepper-benefits/

#piper negru #piperul beneficii

Ce au mai parcurs alti cititori...

De ce ar trebui intotdeauna sa mananci turmericul cu piper negru?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101