Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Cei mai frecventi paraziti si cum sa scapi de ei

Cei mai frecventi paraziti si cum sa scapi de ei

Parazitii se impart in trei mari categorii: Protozoare – organisme unicelulare care traiesc in interiorul corpului Helminti – organism pluricelulare care traiesc in interiorul corpului (viermi plati, viermi inelari, viermi cilindrici, oxiuri, tenii

Parazitii se impart in trei mari categorii:

Paraziti din categoria de protozoare

Protozoarele, parazitii unicelulari, sunt responsabile de raspandirea malariei, boala somnului (Trypanosomiaza africana) si multe alte boli. Cele mai cunoscute occidentalilor sunt giardia (intalnita frecvent in gradinite) si toxoplasma gondii, care cauzeaza toxoplasmoza, o boala transmisa de obicei prin fecalele pisicii. (Unele estimari arata ca 30% din populatia lumii este infectata cu acest parazit).

Giardia intestinala, sau giardia, este un protozoar care se poate raspandi foarte usor, mai ales printre copiii mici de la camine sau crese. Chisturile se raspandesc prin fecale si pot trai pe suprafete cateva saptamani si in apa rece cateva luni. Infectia se raspandeste prin contactul cu material fecala, prin alimente infectate, apa si sol, sex oral/anal. Apa freatica, lacurile si raurile pot fi contaminate in urma devarsarilor agricole. Contaminarea prin apa se face prin sursele de apa potabila, piscine, parcuri acvatice si puturi sau fantani.

Simptomele infectiei includ diaree, gaze, crampe stomacale, oboseala si greata. Infectia se poate vindeca cu tratament timp de 4-6 saptamani sau persoana infectata poate deveni asimptomatica si poate continua sa fie purtator, infectandu-i pe altii in conditiile unei igiene precare. Infectiile grave duc la distrugerea vililor din intestinul subtire, niste perisori mici care sunt necesari pentru absorbtia nutrientilor.

Toxoplasma gondii este un parazit cu care se crede ca o treime din populatia globului este infestata. Acest parazit nu produce simptome la un adult sanatos, insa la copiii mici si la cei cu sisteme imunitare compromise, cum a fi bolnavii de SIDA, poate declansa o boala numita toxoplasmoza, care poate fi foarte grava si chiar fatala uneori.

Infectia se raspandeste prin murdarie si apa contaminata, fructe si legume, carne insuficient gatita, transplant de organe, transfuzii de sange si fecale de pisica.

Odata inghitit, parazitul ajunge in sange. Un sistem imunitar sanatos previne o infectie, insa pot ramane chisturi in stare latenta in muschii inimii si in schelet, precum si in creier si in ochi. In cazul femeilor insarcinate, parazitul strabate placenta si poate cauza pierderea sarcinii, nasterea unui fat mort, sau probleme de sanatate ale fatului, printre care orbire si encefalita.

Encefalita poate sa apara si in cazul persoanelor cu sistemul imunitar slabit. Un sistem imunitar puternic este cea mai buna aparare contra acestui parazit, impreuna cu o buna igiena, mai ales daca se intra in contact cu fecale de pisica.

Paraziti helminti

Helmintii, sau viermii, infecteaza corpul in interior. Desi multe dintre aceste organisme se gasesc, in general, in zonele tropicale, multe dintre ele ii infecteaza si pe occidentali. In general, ne gandim ca acesti paraziti traiesc in intestine, insa nu toti isi gasesc lacasul acolo. Unii dintre ei raman in intestine; altii nu fac decat sa consume din mancarea ingerata. Unii se ataseaza de peretele intestinal si sug sange. Altii se tarasc de-a lungul peretelui intestinal si ajung pana in plamani sau ficat. Unul se adaposteste in membrana stomacului. Altul in sange si in limfa. Iar altul trece prin piele si ajunge direct in sange.

Viermii cilindrici

Anisakis este un vierme cilindric prezent in peste si in tipari. Desi este un parazit ce nu supravietuieste mai mult de cateva saptamani in corpul uman, poate cauza dureri de stomac si greata in tot acest timp. Pentru a evita contaminarea cu acest parazit, pestele proaspat trebuie congelat imediat dupa ce este prins, la -200 C timp de cateva zile sau trebuie gatit bine.

Ascaris lumbricoides, viermele cilindric gigantic, se estimeaza ca infecteaza 25% din populatia globului, desi mai mult in zona tropicelor decat in alte tari. Infectia se raspandeste prin mancare, apa sau maini murdare care au fost contaminate cu fecalele unei persoane infectate. Din oua ies larve care penetreaza peretele intestinal si intra in sange. Larvele se opresc in plamani (arterele pulmonare) timp de cateva saptamani, dupa care patrund prin alveole (spatiile mici din plamani) si urca pana la nivelul gatului, pentru a fi inghitite din nou. Infectia cu acest parazit poate fi prevenita prin spalarea mainilor si mentinerea unei bune igiene.

Enterobius vermicularis, cunoscut si sub numele de oxiur, este un vierme care cauzeaza cele mai frecvente infectii din occident. Infectia produce mancarimi anale. Acesti viermi traiesc in intestine, consumand mancarea si, in general, calatoresc prin corp cand persoana doarme si depun oua in pielea din jurul anusului.

Oxiurii sunt foarte contagiosi. In general, cand cineva se infecteaza, toata familia trebuie sa se trateze, iar daca sunt copii care merg la gradinita sau cresa, aceste institutii trebuie notificate, pentru ca sunt sanse mari ca si alti copii sa fie infectati. Mentinerea unei bune igiene si a cearsafurilor curate este esentiala pentru a elimina problema.

Ancylostoma duodenale (ancilostomaza) este un anchilostom. Anchilostomul patrunde in corp prin piele (de regula prin picioare) si este frecvent intalnit la oamenii care lucreaza pe camp in picioarele goale. Anchilostomul traverseaza tesutul pana ajunge la sange sau limfa, apoi la plamani, de unde este aruncat prin tuse si inghitit. Anchilostomii se stabilesc in intestine si sug sangele. Uneori larvele migreaza catre tesutul muscular si raman in stare latenta. Sarcina “trezeste” larvele care calatoresc pana la glandele mamare si cauzeaza, astfel, infectarea nou-nascutilor prin laptele matern. O buna igiena previne o posibila infectie.

Viermele de galbeaza

Fasciola hepatica, cunoscut si sub numele de viermele de galbeaza, este prezent mai ales in locurile in care se cresc vite si oi. Infectia este cauzata de consumul de apa contaminata, verdeata contaminata (cum ar fi nasturelul) sau consumul de ficat crud sau insuficient gatit, provenit de la un animal contaminat. Parazitul calatoreste prin peretele intestinal in cavitatea corpului, dupa care ajunge in ficat si consuma tesutul hepatic. In cele din urma viermele matur va bloca ductul biliar ducand la inflamatia ficatului.

Viermii plati

Diphyllobothrium Latum, viermele de peste plat, este ingerat prin peste crud. Infectia este, de regula asimptomatica, insa simptomele pot include dureri de stomac, pierdere in greutate, diaree sau constipatie, obstructive intestinala, voma, oboseala, inflamatie la nivelul ductului biliare sau a vezicii biliare. Acest parazit a fost asociat cu deficitul de B12, pentru ca absoarbe in mare parte vitamina B12 pe care corpul o asimileaza si poate cauza anemie pernicioasa.

Hymenolepis nana, viermele plat pitic, este cel mai comun tip de vierme plat; este prezent in toate zonele din lume cu clima temperata. Se ingereaza ouale prin maini murdare, mancare sau apa contaminata cu oua. Mancarea si apa pot fi contaminate cu oua din fecalele rozatoarelor, iar infectia poate ajunge la oameni prin inghitirea accidentala a unor insecte infectate (carabusi sau muste.)

Ouale se dezvolta in viermi plati adulti in intestine. Viermii plati consuma mancarea oamenilor si cauzeaza inflamatia intestinelor. Printre simptome se numara diareea, greata, modificari ale apetitului, pierderea in greutate, voma, slabiciune, dureri de cap, spasme musculare, convulsii. Pentru a preveni infectia trebuie spalate toate fructele si legumele, mainile si trebuie evitata introducerea degetelor in nas si in gura.

Ectoparaziti comuni

Cu totii cunoastem ectoparazitii – mustele, puricii, capusele, paduchii, plosnitele si scabia – care ne musca si ne sug sangele. Paduchii si anumiti acarieni (cum ar fi scabia) ne invadeaza casele si corpurile. Paduchii traiesc in par. Acarienii, cum este scabia, traiesc in tuneluri pe care si le sapa in pielea noastra.

Plosnitele

Plosnitele au revenit in forta. In ultimii ani s-au raportat infestatii in hoteluri si case sau chiar intr-un cinema. Tratamentul cel mai potrivit pentru plosnite este caldura foarte mare sau frigul extrem. Infometarea nu functioneaza. Plosnitele pot trai ani de zile fara hrana si sunt greu de ucis. In multe cazuri trebuie inlocuite covoare, piese de mobilier si materiale textile. Preventia este esentiala; atentie mare cand calatoriti si cand achizitionati mobila la mana a doua.

Scabia

Scabia sunt niste acarieni care traiesc in si pe piele. Femelele sapa tuneluri sub piele, unde isi depun ouale. Acest lucru cauzeaza mancarimi intense. In cazul unei infectii cu scabia, se impune un tratament standard, dar trebuie intarit si sistemul imunitar.

Spre deosebire de parazitii interni, scabia se trateaza cutanat cu acid undecilenic, ulei de cuisoare, ulei de neem, ulei de oregano, ulei de menta, de lavanda, de cayenne, de usturoi si orice alt ulei antiparazitar. Tratamentul cu aceste uleiuri sau alte tratamente conventionale actioneaza bine, insa acesti paraziti tenace vor reveni in forta in cazul unei persoane cu o tiroida slaba, reactii la gluten, infestare cu Candida sau orice altceva ce poate compromite sistemul imunitar. Acesti acarieni pot trai pana la trei zile fara o gazda si pot fi omorati si prin uscarea la masina automata.

Tantarii

Multe uleiuri esentiale alunga tantarii. O alimentatie sanatoasa cu mult usturoi crud are, de asemenea, efect.

Cum se previn infectiile cu paraziti in mod natural

In cazul parazitilor din categoria de protozoare si helminti precum viermii inelari, malaria si giardia, cel mai important lucru pe care il poti face este sa ramai sanatos si sa-ti mentii sistemul imunitar cat mai puternic posibil. Cu o alimentatie bogata in produse crude, organice si proaspete, dense nutritiv si cat mai putine alimente procesate, corpul este o gazda neospitaliera pentru paraziti. Alimentele simple, procesate, ca zaharul alb, le hraneste. Parazitii prefera si celulele deteriorate si muribunde. Simpla lor prezenta, in numere mari, vor face celulele sa nu mai functioneze bine si sa moara. Mentine-ti celulele sanatoase si corpul hranit cu alimente care nu ajuta microorganismele daunatoare sa se dezvolte.

O instalatie buna de canalizare si alte masuri de igiena sunt esentiale pentru a ajuta populatia sa se protejeze contra infectiilor parazitare. Zonele cu conditii precare, unde apa de baut si de gatit intra in contact apa reziduala, contaminata cu materii fecale, au cele mai mari incidente de infectie parazitara.

Pe de alta parte, oricine din orice tara, indiferent de cat de civilizat este mediul in care traieste sau cat de stricte conditiile de igiena, este posibil sa fie infectat cu paraziti la un moment dat in viata. Intarirea sistemului imunitar pentru a nu cadea prada parazitilor este o masura esentiala. Daca acestia vor incerca sa se stabileasca in corpul unei persoane, un organism sanatos nu le va oferi conditii optime pentru a se inmulti si a prospera. Secretul este sa te detoxifici o data sau de doua ori pe an si sa eviti pe cat posibil carnea cruda (sushi este o sursa comuna de infectii parazitare).

Cum elimini parazitii pe care naturala

Parazitii urasc radacina de gentiana, ghimbirul, murele, varza cruda, uleiul de cocos, aloe, ananasul, semintele de dovleac si papaya. Usturoiul si coptis chinensis sunt plante cu efect puternic antiparazitar (combat si bacteriile, candida etc).

Cele mai puternice plante antiparazitare sunt pelinul, uleiul esential de cuisoare si nuca neagra si trebuie luate impreuna.

Remedii naturale pentru protozoare si helminti

In cazul unei infectii severe, trebuie modificata dieta, curatat colonul si trebuie intarit intregul sistem imunitar (aceste lucruri ar trebui oricum facute). In cele mai multe cazuri, o infectie parazitara sau doar suspiciunea unei astfel de infectii, este un indiciu ca ar fi timpul ca organismul sa fie detoxificat si reparat.

Remedii naturale pentru ectoparaziti

Mentinerea corpului sanatos este esentiala si pentru protectia contra parazitilor externi. Aceleasi recomandari ca pentru protozoare si helminti sunt valabile si pentru ectoparaziti. Diferenta este ca in cazul acestora din urma avem la dispozitie si un intreg arsenal de uleiuri esentiale.

Daca vreun membru al familiei a suferit de o infectie paraziara, ar fi bine ca mobila sa fie inlocuita. Toata lenjeria care este posibil sa fie contaminata ar trebui spalata si uscata cu un program lung. Casa trebuie curatata cu uleiuri esentiale, ca menta, cuisoare, lavanda etc si trebuie aspirat ori de cate ori se poate (punga aspiratorului ar trebui aruncata imediat sau aspiratorul trebuie pus intr-un loc in care parazitii nu au nicio sansa sa iasa afara si sa reinfesteze).

Concluzii

Un sistem imunitar puternic combate infectiile parazitice. Iar o dieta cu adevarat sanatoasa ajuta corpul in doua feluri: corpul primeste nutrientii de care are nevoie pentru a combate o infectie, a repara celulele si a reface tesuturile si furnizeaza si fibre (dintr-o dieta alcatuita din 80% produse crude, organice), care ajuta la eliminarea parazitilor din colon si intestinul subtire. O infectie parazitara este semnul ca organismul are nevoie de o detoxifiere completa si o dieta mai sanatoasa pe termen lung. De asemenea, este indicat sa se consume multa apa sau limonada de merisor indulcita cu stevia.

Daca sunteti interesati de programele de detoxifiere organizate de ViataVerdeViu, puteti citi mai multe despre programele de toamna aici : Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Sursa utilizata: http://www.organiclifestylemagazine.com/common-parasites-and-how-to-kill-them

#paraziti #paraziti interni #viermi intestinali

Ce au mai parcurs alti cititori...

6 beneficii ale propolisului
Plante, condimente si alimente care te scapa de parazitii interni
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101