Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Paradoxurile tutunului

Paradoxurile tutunului

Tutunul (Nicotina tabacum) este considerat, din cauza obiceiului atat de daunator si de larg raspandit, "drog de placere". Dar pe langa enormele deservicii si pericole pentru sanatate el are si unele efecte terapeutice pentru care poate, candva, va f

Tutunul (Nicotina tabacum) este considerat, din cauza obiceiului atat de daunator si de larg raspandit, "drog de placere". Dar pe langa enormele deservicii si pericole pentru sanatate el are si unele efecte terapeutice pentru care poate, candva, va fi reconsiderat ca planta medicinala.

De altfel, in timpuri indepartate, pieile rosii, bastinasii de pe continentul american, foloseau frunzele de tutun uscate si macerate atat in domenii medicale (impotriva muscaturilor de sarpe, impotriva viermilor intestinali) cat si in scopuri rituale (la pornirea unui razboi si la pregatirea "pipei pacii", care constituia un pact nescris de neagresiune intre triburi). Mai tarziu, in alte spatii culturale, tutunul a fost recomandat si utilizat ca medicament sub forma de pudra intr-un amestec de grasimi, pentru combaterea paduchilor de cap, sub forma de clisme impotriva constipatiei, ca adjuvant in prepararea unor unguente (alifii) antireumatice, toate acestea constituind motive pentru care tutunul a fost denumit in acele perioade "iarba sfanta" sau "iarba sfintei cruci".

Astazi, din frunzele de tutun se prepara "zeama de tutun" iar din pulberea de planta, "praful de tutun" ambele folosite ca substante insecticide.Dar mai important e ca in industria farmaceutica, din tutun se prepara acidul nicotinic, substanta mai cunoscuta sub denumirea de vitamina PP, utilizata  mult in tratamentul pelagrei dar si al altor afectiuni neurologice sau psihice, asa cum sunt boala Parkinson, maladia Alzheimer si schizofrenia. S-a pornit de la constatarea ca in randul fumatorilor numarul cazurilor de astfel de boli este mai redus decat in cazul nefumatorilor. Totusi, observatia nu trebuie sa-i incurajeze pe fumatori sa-si justifice viciul.

O alta suferinta neurologica in care s-ar obtine rezultate bune cu ajutorul nicotinei extrase din tutun ar fi cea cunoscuta sub numele de sindromul La Taurette sau "boala ticurilor" manifestata prin ticuri motorii si verbale. Acidul nicotinic (vitamina PP) isi gaseste locul si astazi in tratamentul unor tulburari vasculare periferice si cutanate iar un derivat al sau, nicotinatul de metil, este folosit in prepararea unor medicamente antireumatice , antiinflamatorii si activatoare ale circulatiei periferice.

Tutunului (defapt, obiceiului de a fuma) i se atribuie de catre unii cercetatori calitatile unei substante afrodisiace, pe de o parte prin efectul de favorizare a eliminarii de noradrenalina (substanta biologica activa secretata de glandele suprarenale), cu consecinte directe in accelerarea circulatiei sanguine in zona organelor genitale, iar pe de alta prin stimularea directa, ca substanta excitanta a functiilor nervoase centrale.

Specialistii americani intreprind in prezent cercetari ample pentru a utiliza tutunul ca planta anticancerigena. Prin modificare genetica, tutunul ar putea capata efecte antitumorale.Astfel ei au modificat tutunul asiatic astfel incat sa fie in stare sa absoarba o gena umana capabila sa determine secretia unei substante proteice care apare in mod normal in corpul uman, denumita codificat M.I.S, proteina apta sa inhibe si apoi sa impiedice dezvoltarea cancerului ovarian, de san sau de prostata.

Dar, trebuie retinut ca toate aceste efecte benefice sunt atribuitei plantei de tutun,nicidecum fumului de tigara.Ele palesc in fata efectului malefic exercitat asupra organismului de nicotina si de ceilalti constituenti chimici  rezultati prin arderea plantei.

Citeste si articolul: 12 metode eficiente de a renunta la fumat

Surse: Fitoterapie traditionala si moderna - Ovidiu Bojor

#nicotina #tutun #vitamina PP

Ce spun cititorii despre "Paradoxurile tutunului"

chi25 January 2016 07:11Raspunde

Sindromul se numeste Gilles De La Tourette!

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101