Cancerul la san este una din cele mai frecvente afectiuni grave intalnite in societatea moderna. Din pacate cei care ar trebui sa se ocupe si sa se ingrijeasca de sanatatea noastra, nu fac decat sa foloseasca metode chimice de a "trata" rezultatul acestor afectiuni.
Parabenii sunt o clasa de chimicale ce imita estrogenii si care pot fi gasite in numeroase medicamente, alimente, produse de ingrijire personala si cosmetice si care au fost nu numai o data corelate in mod direct cu cancerul la san.
Un nou studiu din Jurnalul de Toxicologie Aplicata ne-a facut si mai constienti de pericolele parabenilor. In acest studiu numit“Detectarea parabenilor in diferite zone ale sanului uman, consideratii despre sursa si implicatii ale descoperirilor”, cercetatorii au discutat rolul posibil al parabenilor in cauzarea cancerului la san si bolilor infantile.
Odata ce incepi sa citesti etichetele, vei descoperi ca parabenii sunt gasiti in mii de produse de ingrijire personala de pe piata.
Centrul Genesis de Prevenire a Cancerului la San de la Spitalul Universitar al Fundatiei NHS Manchesterul de Sud (Genesis Breast Cancer Prevention Centre/University Hospital of South Manchester NHS Foundation Trust), au dezvaluit un raport in care afirma ca : Hormonii umani sunt eclipsati de chimicalele sintetice (martie 2012). Astfel savantii de la Centrul de Prevenire a Cancerului au descoperit cinci esteri parabeni in mostre de tesut mamar uman, colectate de la 40 de mastectomii facute la femei cu cancer primar la san.
Raportul reveleaza trei puncte principale:
1) Forma esterica a parabenilor gasiti in mostrele tesuturi mamare au indicat o ruta dermica a expunerii, asa cum s-ar petrece prin produsele de ingrijire a pielii si deodorantele de sub brat.
2) Reziduurile de parabeni au fost gasite la concentratii de pana la 1 milion de ori mai inalte decat nivelele de estrogen (estradiol) gasite in mod natural in tesutul mamar uman.
3) Propilparabenul a fost gasit in cea mai inalta concentratie in zona de sub brat (axila) unde sunt utilizate cel mai mult deodorantele si prevalenta cancerului la san este cea mai mare.
Intre timp, organizatia noastra de "paza sanitara", OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) considera proprietatile estrogenice ale parabenilor ca fiind de risc toxicologic scazut, datorita faptului ca este de 10 000 pana la 100 000 de ori mai putin puternic decat estradiolul (E2). Totusi, nivelele de un milion de ori mai mari gasite in mostrele de tesuturi mamare indica limpede ca magnitudinea expunerii compenseaza cu mult mai mult potenta redusa.
Noul studiu ridica o extrem de tulburatoare posibilitate:
“Pentru expunerile la copii, a fost deja exprimata ingrijorarea ca ‘povara estrogenica a parabenilor si a metabolitilor lor din sange ar putea depasi in perioada copilariei actiunea estradiolului endogen si marja de siguranta a propilparabenului este foarte mica atunci cand sunt comparate cele mai grave cazuri de expunere’” (Boberg et al., 2010).
Problema cu aceste chimicale ce sunt adaugate la atat de multe produse de ingrijire personala zilnica este ca, desi nu ar fi problematic sa utilizezi zilnic un singur produs, ce se intampla cand ele sunt combinate in corpurile noastre? Asa cum ar fi ok sa iei un medicament cand ai nevoie de el sau iti este prescris de medic, dar cand incepi sa combini medicamentul acela cu alte prescriptii si medicatii care nu au nevoie de prescriptie (reteta), ce fac corpurile noastre cu combinati de aceste chimicale?
Se mai poate minuna cineva despre ce se intampla cand sugarii sunt expusi, atat intern, cat si extern, la acele produse de ingrijire personala, cand produsele sunt aplicate direct pe sanii mamelor lor. Sunt atat de multe intrebari ridicate aici, totusi se presupune ca noi trebuie sa avem parerea ca OMS cunoaste cantitatea totala de parabeni pe care o primeste fiecare individ la un anumit timp.
Stau si ma intreb mai exista ceva astazi care sa nu fie nociv?
Va recomand produsele cosmetice TREETS cu Unt de Shea si fara parabeni.Eu le folosesc!