Savanti britanici avertizeaza ca seturile de vopsele de par atat de populare si utilizate de milioane de femei contin un numar de substante chimice care au fost corelate cu cancerul.
Potrivit ziarului britanic Daily Mail, savantii au mai spus ca atat seturile de vopsit parul acasa, cat si vopselele de par utilizate la mult mai scumpele saloane de coafura pun un tot mai mare risc potential pentru sanatate.
Cercetatorii, care si-au consemnat recent descoperirile intr-un respectat jurnal medical, spun ca substantele chimice din solutiile de permanent pentru par ar putea reactiona cu fumul de tutun si alti poluanti din aer“pentru a forma unul dintre compusii cei mai cancerigeni cunoscuti”, a spus Daily Mail .
Cercetatorii doar ”au unit punctele” din studiile facute pe seturile de vopsele de par
Intrucat mai mult de o treime dintre femei si un barbat din 10 isi vopsesc parul in mod regulat, cercetatorii au observat ca este „imperativ” ca riscul pentru sanatatea lor sa fie masurat si consemnat in mod adecvat.
Nu este surprinzator ca industria cosmeticelor contrazice puternic descoperirile savantilor, contraziceri care provin de la cercetatorii unei companii din Leeds, numita Green Chemicals, care a facut o analiza a produselor chimice implicate in producerea vopselelor de par.
Savantii au spus ca toate informatiile privitoare la amenintare erau deja disponibile; tot ce au facut, au spus ei, a fost sa “uneasca punctele”, pentru a face corelarile cu cancerul.
In descoperirile lor, cercetatorii au identificat chimicale numite amine secundare, care se gasesc in toate solutiile de vopsele sau permanent sau care se reformeaza in acestea. Aceste substante sunt capabile sa penetreze bariera pielii si sa ramana in par timp de saptamani, luni sau chiar ani dupa ce au fost aplicate vopselele de par.
In timp, compusii ar putea reactiona cu fumul de tutun, gazele de esapament sau alte substante, pentru a forma substante extrem de otravitoare cunoscute ca N-nitrozamine.
Cunoscute ca provocand cancer, aceste substante au fost interzise pentru utilizarea in alte cosmetice, dar cercetatorii au argumentat ca ele sunt totusi capabile sa fie generate printr-o simpla reactie chimica.
In trecut, vopselele de par au fost corelate cu multe tipuri de cancer, inclusiv tumori la san, vezica urinara, ovare si creier, si au fost cunoscute ca jucand un rol in cauzarea leucemiei.
Pe langa riscul sporit de cancer, oamenii de stiinta sunt preocupati de faptul ca un numar tot mai mare de oameni devin alergici la continutul vopselelor, uneori dezvoltand chiar reactii fatale.
Reglementarea industriei probabil ca se va dovedi problematica, daca nu chiar imposibila: oficialii britanici estimeaza ca doar vanzarile seturilor pentru vopsirea parului acasa se ridica la circa 321 milioane de lire anual, o cifra ce este de asteptat doar sa creasca, pe masura ce populatia imbatraneste.
Unul dintre autorii studiului, prof. David Lewis, care este un expert in componenta chimica a diferitelor vopseluri, spune ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a evalua complet riscul.
"La acest stadiu nu putem fi siguri de cantitatea N-nitrozaminelor produse sau de nivelul de risc pe care acesti compusi il pun, dar este clar ca exista un potential risc”, a declarat el ziarului. In interesul sigurantei consumatorilor, este imperativ ca sa fie condusa o investigatie independenta si deplina pentru a stabili nivelurile de toxicitate ale acestor compusi si riscurile potentiale.
Un purtator de cuvant al companiei Green Chemicals, care este pe cale sa lanseze propriile sale marci de vopsele de par „ultrasigure”, a spus ca in ciuda unui numar de studii asupra subiectului, pericolele puse de substantele chimice din vopselele de par reactionand cu elementele din aer pana acum fie au lipsit, fie au fost ignorate.
„Companiile chimice au interes sa tina ascuns adevarul despre seturile de vopsele de par”
Totusi producatorii insista asupra faptului ca posibilitatea reactiei chimice a fost cunoscuta demult.
Dr. Emma Meredith, din partea Cosmetic, Toiletry & Perfumery Association(Asociatiei pentru Produse Cosmetice, de Toaleta si de Parfumerie), un grup de lobby din Anglia, a spus ca legea actuala interzice aminele secundare in orice forma capabila de a cauza astfel de reactii.
Altii au spus ca fabricantii de cosmetice ar beneficia in mod automat daca nu s-ar face pe larg cunoscute potentialele pericole de cancer ale produselor lor catre public.
„Companiile producatoare de chimicale au un interes deosebit in pastrarea secretului despre acest lucru”, a spus George Hammer, posesor al Urban Retreat de la Harrods, cel mai mare salon de coafura si cosmetica din lume.
Oamenii de stiinta au publicat descoperirile lor in jurnalul Materials.
In 2009, ziarul a dezvaluit ca femeile care foloseau vopsea de par mai mult de noua ori pe an aveau un risc cu 60% mai mare de a face cancer al sangelui (leucemie).
Un an mai tarziu, Comisia Europeana „interzicea 22 de vopsele de par care supuneau utilizatorii pe termen lung riscului de cancer la vezica urinara”, a raportat ziarul.
Intr-un alt material : Pericolul din vopseaua de par chimica, faceam referire la doua cazuri de tinere fete care au avut complicatii periculoase in urma folosirii seturilor de vopsele de par. Pielea corpului uman este cel mai mare organ al nostru. Pielea cuprinde si scalpul iar precum bine se stie, tot ce este aplicat pe piele ajunge inevitabil in fluxul sanguin. Si desi pare putin exagerat , este chiar mai sanatos sa mananci aceste vopsele de par decat sa le pui pe parul si pielea ta , deoarece in acest mod corpul poate avea o reactie directa si iti poate indica cat de periculoase sunt. Aplicand aceste vopsele de par direct pe piele , ele ajung imediat in fluxul sanguin , "sarind" practic peste sistemul digestiv care te poate apara. Nu degeaba se spune "nu pune pe pielea ta ceva ce nu poti manca". Binenteles ca nu trebui sa se ajunga chiar pana acolo, dar este bine insa sa citim ingredientele din care sunte facute aceste vopsele de par si sa alegem constient atunci cand le utilizam. Iubiti-va corpul, protejati-l, aveti grija de el.
Cititi mai multe despre revolutia anti-chimicale si despre produse naturale de ingrijire corporala si curatenie menajera pe siteul: http://fara-chimicale.ro
Surse pentru acest articol cuprind:
http://www.dailymail.co.uk
http://www.thefactsabout.co.uk/ - vopsele de par
Eu folosesc de ceva timp Henna si sunt tare multumita. Macar e ceva natural. Va recomand si site-ul de unde poate fi achizitionat Rolplant.ro Bafta!
acest studiu este valabil si pt vopseaua fara amoniac?sau se refera doar la vopseaua permanenta cu amoniac?
Lavinia, amoniacul este "parfum" pe langa ce chimicale contine orice vopsea de par. Da, articolul e valabil si pentru vopseaua fara amoniac. Am vazut la un moment dat pe o eticheta de paine, scria "Nu contine coloranti", cand am citit, avea o tona de conservanti, dar "Fara coloranti". Asa e si cu vopseaua fara amoniac...