Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Relații și familie
  4. Cum să-ți organizezi eficient treburile casnice ca să te bucuri de cel mai frumos Crăciun

Cum să-ți organizezi eficient treburile casnice ca să te bucuri de cel mai frumos Crăciun

Această planificare a sărbătorilor de iarnă este menită să te ajute să prioritizezi acele lucruri care vor putea face această perioadă memorabilă și specială pentru tine și familia ta. Astfel, te vei simți mai puțin stresată și mai puțin copleșită și te vei putea bucura mai mult de timpul pe care îl petreceți în familie.

Crăciunul se apropie cu pași repezi, ocazie cu care începe și goana continuă: goana după cadouri, goana după cumpărături pentru mesele de sărbătoare, goana în făcut curățenie. Perioada Sărbătorilor de Crăciun și An Nou poate fi un timp chiar copleșitor, mai ales când nu ești foarte experimentat în chestia asta numită adultitate sau organizat eficient. Brusc, te trezești cu o mulțime de activități de făcut: cadouri pentru cei dragi și prieteni (simbolice sau mai practice, dar oare ce să iei la fiecare și să nu scrie faliment pe tine la final?), cumpărături pentru mesele de Crăciun și Anul Nou (ai observat și tu cum cresc prețurile pe măsură ce ne apropiem de zilele festive?), curățenie în toată casa (mai știi decorațiunile alea mișto ce le-ai cumpărat anul trecut? oare unde le-ai dosit?), organizat întâlnirile cu prietenii și familia (nu, nu, fără pregătiri de război mondial!)... și deja ți se pare că oala cu stres dă pe dinafară pe aragaz și regreți că nu ai început să te pregătești cu toate din timp, cam cum fac cei de la Ikea când scot decorațiunile de Crăciun la mijlocul lui septembrie, nu?

Dar dacă ți-aș spune că există și viață fără stresul organizării festive înainte, în timpul și după sărbătorile de iarnă? Pufnești pe nas, nu? Nu, nu scot bagheta magică, o învârt de 3 ori în aer și totul se rezolvă de la sine... ci doar mă organizez eficient!

Această planificare a sărbătorilor de iarnă nu este menită să adauge mai multe activități și mai mult stres la lista deja plină de lucruri de făcut, ci este menită să te ajute să prioritizezi acele lucruri care vor putea face sezonul sărbătorilor memorabil și special pentru tine și familia ta. Împărțind sarcinile obișnuite, de zi cu zi, din gospodărie, împreună cu pregătirea alimentelor și celor necesare pentru cumpărăturile de sărbători, te vei simți mai puțin stresată și mai puțin copleșită și te vei putea bucura mai mult de timpul pe care îl petreceți în familie.

Înainte de a începe planificarea efectivă a activităților dinaintea Crăciunului, e bine să ne organizăm... pentru organizare. Sună haios, știu, dar scopul este de a ne structura întreaga activitate atât de eficient încât anii viitori să reușim și mai bine să ne reducem stresul aferent sărbătorilor de iarnă. În acest sens, recomand să pregătești:

 

Planificarea activităților pregătitoare

SĂPTĂMÂNA 1

CURĂȚENIE

Săptămâna aceasta facem curățenie amănunțită în:

 

Iată cum să faci Reîmprospătarea casei în 7 zile

Weekend Inedit cu Transport Gratuit - Comandă minimă 50 lei! - blogPână la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogSare celtică blogComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blog
 

PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORI

CUMPĂRĂTURI

Iată aici un articol despre Cum să faci o listă de cumpărături inteligentă și completă

 

SĂPTĂMÂNA 2

CURĂȚENIE

Săptămâna aceasta facem curățenie amănunțită în:

 

PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORI

 

CUMPĂRĂTURI

 

SĂPTĂMÂNA 3

CURĂȚENIE

Săptămâna aceasta facem curățenie amănunțită în:

 

PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORI

CUMPĂRĂTURI

 

SĂPTĂMÂNA 4

CURĂȚENIE

Săptămâna aceasta facem curățenie de menținere în toată casa:

 

PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORI

 

CUMPĂRĂTURI

 

DUPĂ ZIUA DE CRĂCIUN

PREGĂTIRI DUPĂ SĂRBĂTORI

 

CUMPĂRĂTURI

 

Activități distractive în familie în așteptarea Crăciunului

Și în toată agitația zilnică, la un moment dat trebuie să pui și frână și să te și bucuri de ceea ce ai. Stai. Pune puţină pauză în fiecare zi. Ia lucrurile pe rând şi nu uita de adevăratul spirit al Crăciunului, de a fi buni, a dărui şi a petrece timp cu cei dragi. Copiii nu vor fi mereu mici şi fiecare Crăciun e diferit și inedit în felul tău și e important să le petrecem împreună acum și aici, să ne bucurăm de fiecare moment. Timp petrecut împreună cu cei dragi. Timp de calitate. Timp de bucurie. Timp de conectare. Timp de joacă şi de râsete, de zâmbete şi, de ce nu, de plânsete şi emoţii puternice.

Gândește-te și programează câteva activități distractive în calendarul vostru, fie el calendar personal sau de Advent! Pentru a profita la maximum de perioada magică a sărbătorilor de iarnă, începe prin a face o listă cu toate lucrurile pe care ați dori să le puneți în practică anul acesta. Faceți împreună o listă de activități în așteptarea sărbătorilor! Iată câteva idei:

 

Calendarul de Advent

Calendarele de Advent au devenit o tradiție a Crăciunului. Un calendar de Advent este un calendar special folosit pentru a număra zilele în așteptarea Crăciunului. Deoarece data Primei Duminici a Adventului variază între 27 noiembrie și 3 decembrie, multe calendare de Advent, în special cele care sunt reutilizabile, încep adesea cu 1 decembrie, însă cele produse pentru un anumit an includ adesea și ultimele câteva zile ale lunii noiembrie, care fac parte din timpul liturgic. De la inventarea lor, calendarele de Advent au evoluat de la mici ușițe care ascundeau o imagine sau un verset biblic și la modele mai moderne care includ cadouri precum alcool, machiaj sau chiar brânză.

Dincolo de scopul său concret, de numărătoare inversă până la Crăciun, eu văd acest calendar și ca un angajament pentru timpul petrecut în familie, la care uneori renunțăm în zilele pe repede înainte pe care le trăim, căci calendarul presupune și o mică surpriză pentru fiecare zi, ce trebuie descoperită de cei mici. Surprizele pot fi mici cadouri, povestioare ce pot fi citite seara, Într-o seară ne-am propus să pictăm figurine de ipsos cu tematică de Crăciun. Într-o altă seară vom face decorațiuni pentru brad, în funcție de inspirație. 

Activitățile ascunse în Calendarul de Advent le vom face seara, după serviciu sau înainte de somnul de seară.

 

Secret Santa

Secret Santa este în primul rând o tradiție occidentală. Un filantrop pe nume Larry Dean Stewart este „originalul Moș Crăciun secret”. El a venit cu ideea de a oferi cadouri anonime în timpul sărbătorilor. Timp de mai bine de 25 de ani, Stewart a donat în secret cecuri de 100 de dolari oamenilor din Kansas, potrivit publicației USA TODAY. El a donat, de asemenea, 25.000 de dolari sub formă de cecuri de 100 de dolari către newyorkezi după atacurile teroriste din 11 septembrie. Abia în 2006 s-a aflat că Stewart era Secret Santa de atâta timp.

Tradiția occidentală Secret Santa a început să se răspândească de câțiva ani și în România. Aceasta presupune ca fiecare persoană dintr-un grup sau dintr-o colectivitate să achiziționeze un cadou de Crăciun pentru o alta, fără ca cea de-a doua să știe cine i-a făcut darul. Acest ritual derivă din Statele Unite ale Americii și din Marea Britanie. Este cunoscut ca Kris Kringel sau Kris Kindle (Christkindl) în Irlanda, Wichteln, Secret Santa (Secretul Moș Crăciun), Kris Kringle, Chris Kindle (Christkindl) ori Engerl-Bengerl în unele zone din Austria și Germania, Secret Santa (Moș Crăciun secret) ori Kris Kringle în Canada și Australia.

În general, bugetele stabilite pentru cadouri pornesc de la 20 de lei şi nu depăşesc 50 de lei, acestea fiind un bun prilej de a socializa. Este un mod plăcut pentru mulți oameni de a oferi și a primi un cadou nu foarte scump.

Procedura este simplă: fiecare își scrie numele pe un bilețel dedicat pentru ”Secret Santa” și apoi se extrage la întâmplare un bilețel cu numele persoanei căreia i se va face un cadou. Cadourile sunt primite la fel de anonim și astfel fiecare este integrat în spiritul dăruirii cadourilor de Crăciun.

”Secret Santa” are loc de obicei înainte de sărbătorile de Crăciun când școlile și multe dintre organizații și firme încă nu își întrerup cursurile sau activitatea.

 

Tradiții de sărbători pe care copiii le vor ține minte toată viața

Unele din cele mai vii și mai plăcute amintiri pe care le avem sunt din perioada sărbătorilor de iarnă, cu miros de brad, mere coapte și scorțișoară și cu luminițele magice ale casei împodobite de sărbătoare.

Crăciunul a început ca o sărbătoare creștină și este adesea sărbătorită ca atare, însă oamenii au îmbrățișat sezonul festiv și au adăugat propriile tradiții pe parcurs. Creați propriile tradiții de familie. Tradițiile familiale fac parte din amintirile care se păstrează o viață întreagă. Menținerea tradițiilor care fac parte din familia ta de ani de zile te ajută să menții legătura afectivă cu anumiți membri cu care s-ar putea să nu mai fii atât de apropiat. Pe lângă faptul că este o modalitate minunată de a păstra câteva momente unice și exclusive între cei dragi. Atunci când îți formezi propria familie, poți păstra acele tradiții, chiar și să le folosești ca bază pentru a-ți crea propriile tradiții de familie.

Tradițiile familiale sunt mici rutine care sunt create în jurul unei familii, obiceiuri care sunt menținute de generații și care identifică membrii familiei respective. Aceste tradiții pot fi de mai multe tipuri:

Tradițiile familiale sunt reluate de-a lungul anilor, dar este important să le acordăm valoarea pe care o merită, astfel încât să nu fie uitate.

 

Idei de cadouri

Nu știu alții cum sunt, dar eu ador să fac cadouri! Bucuria pe care o citesc pe chipul celuilalt valorează mai mult decât banii cheltuiți pentru a face surpriza. Și, oricum, banii zboară din portofel de zici că îi trage un aspirator invizibil. Pardon, revenim la mantra mea de prosperitate și abundență: banii vin la mine ușor și fără efort, aici și acum, sunt un magnet al banilor.

La început de an, fac un tabel cu zilele de naștere a persoanelor importante din anturajul nostru, familie, prieteni, cărora dorim să le oferim o amintire pentru a marca aniversarea și o listă cu copiii cărora le oferim cadouri de Crăciun.

Cum arată lista mea pentru cadouri de Crăciun? Iată-o (o poți salva dând click dreapta pe imagine și Save image as):

În fiecare căsuță scriu numele persoanei căreia trebuie să îi facem cadou, pentru o mai bună evidență. Apoi, pe măsură ce ne vin idei bune / achiziționăm / creăm cadouri, scriu lângă nume unde l-am văzut, ce am cumpărat și cum îl vom oferi. Așa știu mereu că persoanele a căsuțe necompletate încă nu au un cadou potrivit cumpărat. În plus, metoda de expediere ne ajută să ne organizăm din timp și cu transportul, dacă e cazul, și ambalarea decorativă.

 

Rețetele favorite de Crăciun

Alcătuirea unui meniu de Crăciun poate da bătăi de cap oricui, căci trebuie să fie un echilibru perfect între rețetele preferate ale familiei, rețete de sezon și rețete de testat ce pot deveni viitoarele preferate. În fine, echilibrul nu e neapărat să fie perfect, se poate merge pe rețete verificate si testate deja, dar cine nu-și dorește să-și surprindă familia cu ceva nou și delicios la masa de sărbătoare?

Căutarea rețetei noi și delicioase de Crăciun pe care ai testat-o în trecut poate fi epuizantă, căci poate nu îți mai amintești unde ai găsit rețeta sau care erau cantitățile exacte, ce condiment o aromatizau sau care erau timpii recomandați pentru gătit. De aceea recomand notarea rețetelor și arhivarea lor în dosarul dedicat Crăciunului.

Anul acesta, vizitele vor fi mai mult virtuale. Mă gândesc să apelez la o tehnică pe care am descoperit-o anul trecut: s trimit prin curier câteva preparate și să le savurăm împreună de la distanță, prin zoom sau messenger. Să primim musafiri anul acesta iese din calcul. Nici familia nu va fi toată la masă. Trebuie să ne adaptăm, altă cale nu e!

Și în organizarea și pregătirea sărbătorilor de iarnă, disciplina își spune cuvântul. E nevoie de un plan bine pus la punct, ca să poți face curățenie structurat și pregăti un meniu atractiv pentru întreaga perioadă, petrecând totodată timp de calitate cu familia. Planificarea este cea mai bună strategie în organizarea casei. În felul acesta economisești timp, bani și energie!

Pentru a ajuta persoanele care doresc să se organizeze mai bine pentru sărbătorile de iarnă și în același timp să economisească timp și bani, am creat un kit digital, un ghid de planificare și organizare în pregătirea Crăciunului care îl poate ajuta pe cel dispus să îi acorde încredere să reducă timpul de pregătire și planificare a meselor și de organizare a curățeniei, gătitului, pregătirilor și cumpărăturilor de bază, astfel încât să poată petrece mai mult timp bucurându-se de sărbători, nu doar pregătind atmosfera pentru ceilalți, făcând economii semnificative în același timp.

Kitul digital cu fișe pentru imprimat și folosit include:

Kitul digital poate fi găsit aici: https://bit.ly/OrganizarePlanificareCraciun

 

Articol scris de Patricia Lidia - comunitatea VVV

Patricia Lidia este programator, scriitor și coach în idei și creativitate. Ce altă meserie ar fi mai potrivită pentru a înțelege algoritmii acestor platforme de care ne folosim zilnic, decât un programator, și ce altă meserie ar fi potrivită pentru a crea content creativ decât un scriitor și coach? 

Patricia a înțeles că pentru ca o afacere să funcționeze corect, pe lângă faptul că trebuie să fii mereu la curent cu noile trenduri în business, trebuie să ai grijă și de tine, astfel că ea te poate ajuta prin tehnici de meditație, Reiki și mindfulness pentru ca tu să fii bine din toate punctele de vedere și să ai succes din toate punctele de vedere. 

Pe Patricia o poți găsi aici:

Website | Instagram

Descoperă seturile și pachetele cadou din magazinul nostru verde viu!

 

#organizare Craciun
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101