Tehnica de mind mapping - sau maparea ideilor - este o adevarata revolutie in ceea ce priveste optimizarea productivitatii si deprinderea unor obiceiuri noi.
Iata cum functioneaza: incepi cu o idee centrala pe care incepi sa cladesti idei si informatii legate de ideea de baza. Le unesti cu ajutorul liniilor si faci asocieri pe masura ce acestea se dezvolta. Poti insera creativ culori, grafice, fundaluri si tot felul de conexiuni folosindu-te (sau nu) de o aplicatie digitala creata in acest sens.
Fie ca vrei sa-ti imbunatatesti abilitatile organizationale, sa-ti gestionezi mai bine timpul sau doar sa maresti productivitatea in ansamblu (sau poate toate la un loc), tehnica de mapare a ideilor este una dintre cele mai bune solutii.
De ce este "harta mintii" considerata o tehnica excelenta pentru marirea productivitatii?
Pentru ca functioneaza cam in acelasi mod in care o face si creierul uman. In loc sa depui eforturi pentru a mentine modul liniar de inregistrare si prezentare a informatiilor, "mind mapping" te ajuta sa abordezi ideile in acelasi fel in care o face si creierul, prin corelatii logice intre informatii. Acest mod de prezentare a informatiilor te ajuta sa devii mai organizat si sa ai o imagine mai clara de ansamblu, ceea ce duce la decizii mai bune si o evaluare mai eficienta a rezultatelor ulterioare.
Organizarea si gestionarea informatiilor
Pe langa faptul ca este un mijloc important de organizare vizuala a datelor sau informatiilor pe care le detii, harta mintii te ajuta sa economisesti timp prin organizarea informatiilor sub forma unei harti care le pune intr-o ordine logica, pentru a putea fi folosite si pe viitor. De asemenea, este si o modalitate eficienta de a comunica si prezenta informatiile gestionate si analizate, astfel incat si altii sa le poata intelege, fiind exprimate intr-o maniera inteligibila.
In ceea ce priveste gestionarea eficienta a timpului si a activitatilor pe care le desfasori pe parcursul zilei sau a saptamanii, mind mapping poate ajuta in mai multe feluri: prin crearea propriilor liste de sarcini si organizarea vizuala sau sublinierea prioritatilor, urmand principiul miscarii in sensul acelor de ceasornic, sau prin rezolvarea sarcinilor dupa importanta. Multi experti in mind mapping sustin ca prin folosirea acestora, poti reduce de pana la trei ori consumul de timp.
Aceste harti ale mintii pot fi folosite cu succes pentru a studia mai bine si a intelege mai repede, pentru a-ti eficientiza programul zilnic , a-ti schimba obiceiurile sau, de ce nu, chiar pentru a-ti planifica cariera.
De ce ai nevoie pentru conceperea unei astfel de harti?
- hartie
- creioane colorate
- imaginatie
Care sunt pasii necesari?
- scrie ideea la baza careia sta harta in mijlocul unei pagini albe. De ce? Pentru ca astfel, creierul percepe libertatea de a-si "extinde" ideile natural.
- foloseste o imagine, un desen sau un grafic simplu care sa ilustreze ideea de baza
- incepe sa construiesti "ramurile" colorate in functie de prioritatea sau de natura lor
- plaseaza câte un cuvânt sau o imagine sugestiva pe fiecare ramura pentru fiecare idee pe care vrei sa o notezi
Iata mai jos un model al unei astfel de harti despre cum sa creezi o harta a ideilor.
O tehnica foarte practica, nu?
Surse:
http://www.tonybuzan.com/about/mind-mapping/
http://lifehacker.com/how-to-use-mind-maps-to-unleash-your-brains-creativity-1348869811