Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Dezvoltare personala
  4. 5 moduri prin care budistii isi controleaza mânia

5 moduri prin care budistii isi controleaza mânia

Toata lumea se infurie. Fie ca e vorba de o simpla iritare sau de o explozie de manie, cu totii experimentam aceasta emotie zi de zi si pentru unii nu este o problema serioasa. Iar prin “problema” intelegem acea stare “care iti mana

Toata lumea se infurie. Fie ca e vorba de o simpla stare de iritare sau o explozie de manie in toata regula, toti ne putem confrunta cu aceasta emotie zi de zi, insa pentru unii nu este o problema serioasa. Prin “problema” intelegem acea stare “epuizanta, neproductiva, care iti creste tensiunea, iti inclesteaza maxilarele si te face sa spui sau sa faci lucruri pe care apoi le regreti”. Este o stare pe care, in termeni mai blanzi, budistii o numesc "emotie daunatoare" sau, cu alte cuvinte, o stare mentala care cauzeaza suferinta.

Eliminarea suferintei este scopul fundamental al budismului. Dupa cum insusi Budha afirma: “Atat in vremurile din trecut cat si acum propovaduiesc un singur lucru: despre natura suferintei si cum sa-i punem capat.” Iar mania aduce suferinta.

Unii ar spune ca mania e un rau necesar. Poate. Cu toate acestea, cele mai multe lucruri pentru care ne-am putea gandi ca mania ar putea fi utila - combaterea nedreptatii, alungarea unui pericol, propria noastra protectie - sunt dobandite mult mai usor fara manie. Cand suntem calmi, stapani pe noi si ne lasam condusi de iubire in loc de manie, suntem mai profunzi, mai eficienti, mai plini de energie si mai rezistenti in fata problemelor, fie ele sociale ori personale.

Avem nevoie, apoi, de o cale de a ne elibera de starile mentale de manie atunci cand acestea apar. Iata cinci metode pe care Budha le sugereaza in acest sens.

1) GANDESTE-TE LA CUM TE AFECTEAZA MANIA

Dupa cum explica Budha, o persoana plina de manie isi doreste ca dusmanul sau sa nu doarma bine, sa sufere pierderi, sa fie urat si lumea sa se intoarca impotriva lui. Insa toate aceste lucruri se intampla, de fapt, persoanei care se infurie! Persoana manioasa este cea care doarme prost. Munca ei are de suferit. Ea este cea care nu se bucura de ceea ce are. Oamenii o evita. Si nimic nu este mai neplacut decat o persoana manioasa. Daca nu crezi, cand te enervezi, uita-te in oglinda. (Kodhana Sutta, AN 7.60)

2) GASESTE UN LUCRU BUN IN PERSOANA CARE TE-A INFURIAT

Pentru acest lucru ai nevoie de smerenie. Atat de mult incat Budha a folosit o metafora cu o persoana foarte insetata care a dat peste urma unui elefant in jungla. Urma era plina cu apa de ploaie. Asa ca, insetat, omul s-a lasat pe palme si pe genunchi ca sa bea apa. Cand suntem furiosi, cealalta persoana poate sa ne apara intr-o lumina distorsionata - rau-intentionata, proasta, rauvoitoare.

Nu mai vedem nimic bun in ea, iar aceasta perceptie subiectiva nu face decat sa ne hraneasca si mai mult mania. Daca putem simti smerenia cand ne infuriem si cadem in genunchi, metaforic, putem gasi ceva bun in presupusul nostru "dusman", iar cand facem acest lucru cu siguranta nu il vom mai privi cu aceiasi ochi. Ne recapatam calmul si procesul de vindecare poate incepe.

controlul mâniei

3) AMINTESTE-TI UN LUCRU BUN PE CARE PERSOANA CARE TE-A INFURIAT L-A FACUT PENTRU TINE

Pe langa faptul ca probabil nu este vorba de o persoana plina de rautate, este posibil sa te fi si ajutat la un moment dat in viata. Adevarul este ca, avand in vedere ca oamenii pe care ne infuriem cel mai des sunt si oamenii cei mai apropiati noua, este posibil ca acestia sa ne fi ajutat mai mult decat o data in viata. Cand ne amintim acest lucru, efectul este similar cu situatia anterioara — calmeaza focul furiei care alimenteaza gandurile negre din minte.

4) VIZUALIZAREA

Budha era destul de strict in privinta non-furiei. El spunea ca si daca te taie cineva in bucati cu un fierastrau, daca te infurii, nu esti un discipol autentic (Kakacupama Sutta, MN 21). Odata stabilit acest standard, Budha ne-a indemnat sa meditam ca pamantul, ca spatiul gol, ca o apa curgatoare. Trebuie sa fim precum pamantul: indiferent de cate lucruri pun oamenii pe el sau cat de mult sapa in el, tot pamant ramane. In acelasi fel si noi trebuie sa ramanem detasati in fata maniei: calmi si integri precum pamantul.

“Spatiul gol si apa curgatoare” sunt tehnici de vizualizare alternative care functioneaza in acelasi fel: spatiul nu se pateaza, iar apa nu se opreste din cursul sau si nici nu-si schimba culoarea.

Desigur, in timpurile prezente in care ne confruntam cu o poluare masiva, “spatiul, pamantul si apa” pot fi afectate de substantele cu care vin in contact. Poate ca daca negativismul la care suntem expusi pare sa ne polueze dincolo de capacitatea noastra de a-i face fata, ar trebui sa ne imaginam cum mergem spre apus si disparem treptat in orizont. 

5) MEDITATIA

Aceasta este meditatia folosita in medicina preventiva. In unele curente ale budismului se obisnuieste ca la inceputul si la sfarsitul fiecarei sesiuni de meditatie sa se foloseasca ceva numit “metta bhavana”, sau “cultivarea unei bunatati pline de iubire”.

In acest exercitiu de meditatie invoci sentimente de bunavointa sau de iubire. Incepi prin a-ti spune in gand: “Imi doresc sa fiu bine. Imi doresc sa fiu fericit. Imi doresc sa fiu multumit.” Te poate ajuta sa-ti imaginezi ca radiezi de fericire si esti in starea ta cea mai buna. Apoi doreste-ti acelasi lucru si pentru altii, incepand cu cei pe care ii stii si ii iubesti si mergand mai departe, marind cercul si incluzandu-i pe cei pe care ii cunosti mai putin, pe care nu-i cunosti deloc si, in final, pe cei pe care nu-i agreezi sau fata de care simti manie.

Vizualizeaza-i cum sunt bine, fericiti si multumiti si gandeste-te “Imi doresc sa fie bine. Imi doresc sa fie fericiti. Imi doresc sa fie multumiti.” Gandeste-te ca daca oamenii pe care nu-i agreezi, sau cei care te-au ranit, ar fi atat de bine precum le doresti, nu ar mai fi asa de greu de placut si nu te-ar mai rani nici pe tine si nici pe altcineva.

Cand iti cultivi bunavointa, iti maresti si rezervele de bunavointa si acest lucru incepe sa modeleze modul in care privesti lumea, ajutandu-te sa te aliniezi mai bine la adevarul absolut, care ne invata ca toti oamenii impartasesc la un anumit nivel aceleasi experiente - orice fiinta isi doreste sa fie fericita si sa nu sufere - si acest lucru te va ajuta sa-ti mentii mintea limpede, sa te enervezi mai greu, iar cand simti ca te enervezi, sa te detasezi de aceasta stare.

Sursa utilizata: http://www.enlightened-consciousness.com/5-ways-buddhists-deal-with-anger/

#buddha #buddhism despre viata #bunatate #calma #mânie #principii budhiste
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101