AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Tabra detox toamna 2017 - 12-19octombrie | 9-16 noiembrie

Mentine-te echilibrat iarna aceasta si pregateste-te de primavara utilizand nutritia traditionala chineza

Medicina traditionala chineza este cel mai bine cunoscuta pentru acupunctura dar aceasta este numai o parte a cuprinzatorului sistem medical care poate ajuta la mentinerea echilibrului prin variatiile si schimbarile de sezon.

In medicina traditionala chineza nutritia joaca un rol vital si este privita din multe unghiuri. Teoria medicinii traditionale chineze afirma ca focul digestiv este cel mai intens dimineata, iar micul dejun ar trebui sa fie cea mai mare masa a zilei. Mai mult, ar trebui sa se manance in acord cu constitutia persoanei, cu starea de sanatate si cu anotimpul.

Dietele moderne adesea trec cu vederea efectul important si imposibil de negat pe care anotimpurile le au asupra corpului uman. Diferitele sisteme si organe trebuie sa lucreze mai din greu si trebuie sa fie sprijinite corespunzator. In plus, schimbarea aromelor mancarii si a tintei focalizarii dietetice la fiecare cateva luni ajuta in aspectul mondenitatii si plictiselii dietelor fade puternic restrictive.

Iarna

Iarna este capatul tuturor anotimpurilor. Este timpul incetinirii, al conservarii energiei si reconstruirii inaintea renasterii si reintineririi primaverii. „Frigul si intunericul determina cautarea caldurii launtrice" (Pitchford).

Din perspectiva medicinii traditionale chineze, aceasta inseamna ca dieta noastra ar trebui sa se focalizeze pe imbogatirea yin-ului si supunerea yang-ului. Batatele (cartofii dulci), curmalele, ciupercile, mugurii de bambus, prazul si nucile, toate stimuleaza yin-ul.

Din punct de vedere al elementelor, iarna corespunde apei iar organul este rinichiul. Prin sistemul meridianelor, rinichii se deschid in urechi. Mesele impartasite si gatitul in jurul celor dragi sunt deosebit de importante in acest moment al anului. Sunetele gatitului si vocile in bucatarie stimuleaza apetitul. In iarna, mesele gatite lent sunt deosebit de importante pentru a construi energie. In plus, legumele cu frunze verzi gatite la abur,alimentele uscate, fasolea neagra si algele hranesc  rinichii.

Aromele care se accentueaza pe timpul iernii sunt cele sarate si amare. Ele favorizeaza o energie conectata la pamant, centranta si concentrata. Ele ajuta aducerea caldurii mai inauntru in corp, incalzind partea centrala a corpului, simultan cu racirea partii exterioare. Acest lucru face corpul mai putin sensibil la frigul de afara. Nota bene: accentuarea gustului sarat nu inseamna supraconsumul de sare iodata. In loc de asta, utilizeaza alimente  precum: patrunjel, miso, sos de soia, alge, sare de himalaya, mei si orz.

Pentru a proteja inima si mintea pe timpul iernii, pot fi introduse si cateva arome amare precum nasturelul, laptuca, andivele, escarolele (tot o specie de andiva din cicoare), napii, telina, asparagusul, lucerna, frunzele de morcov, ovazul, quinoa, stirul si cojile de citrice. Catre sfarsitul iernii in special, alimentele si ierburile energizante, precum ginsengul, ciupercile medicinale si hurmuzul (Symphoricarpus racemosus) pot fi utilizate pentru a ne pregati de primavara.

Importanta de a-ti cunoaste propria constitutie

Desi acestea sunt reguli generale in cadrul structurii medicinii traditionale chineze, fiecare dieta ar trebui sa fie unica pentru fiecare individ si  constitutia lui. Ai observat vreodata cum oameni diferiti tind sa aiba un anumit subset de simptome pe care le experimenteaza, in special cand se imbolnavesc si cad la pat?

De exemplu, cum anumiti oameni experimenteaza anxietatea ca palpitatii, respiratie scurta si bufeuri de caldura, iar altii experimenteaza dureri gastrointestinale, constipatie sau diaree. In medicina chineza, acestea sunt manifestari ale slabiciunilor noastre constitutive si intotdeauna sunt luate in seama.

Sursele pentru acest articol includ:

Ni, Maoshing. The Yellow Emperor's Classic of Medicine. Shambhala Productions. 1995.

Pitchford, Paul. Healing with Whole Foods: Asian Traditions and Modern Nutrition. North Atlantic Books. 2002.

Beinfield, Harriet; Korngold, Erfem. Between Heaven and Earth. Random House. 1991.

 

Like Share Share Tweet3086 vizualizari

Postat in categoria Invatam impreuna

Etichete: echilibru, iarna, medicina traditionala chineza, pregatire pentru primavara,

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

Suferi de sinuzită? Iată ce trebuie să faci

Suferi de sinuzită? Iată ce trebuie să faci

Simptomele endometriozei pot fi ameliorate substanţial prin alimentaţie

Simptomele endometriozei pot fi ameliorate substanţial prin alimentaţie

Tratează inflamaţia cronică plecând de la cauzele apariţiei acesteia

Tratează inflamaţia cronică plecând de la cauzele apariţiei acesteia

Postul intermitent – o metodă nouă de slăbit, cu multe beneficii pentru sănătate

Postul intermitent – o metodă nouă de slăbit, cu multe beneficii pentru sănătate

Cele mai bune alimente afrodiziace si riscul medicamentelor cu acelasi efect

Cele mai bune alimente afrodiziace si riscul medicamentelor cu acelasi efect

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE