Ai observat ca de multe ori cand gatesti, multe resturi de legume ajung in gunoi?
Sunt persoane care folosesc resturile de legume pentru supa sau pentru ingrasamant, in timp ce unii bucatari le arunca pur si simplu.
Sunt, insa, legume care pot incolti si da nastere unor plante noi cu doar un minimum de efort din partea noastra.
Pastreaza tulpinile si radacinile acestor 7 plante aromatice si legume si priveste-le cum rodesc din nou!
1. Busuioc
Aceasta planta versatila poate rodi in mai multe randuri daca pui cateva tulpinite de 7.5 - 10 cm intr-un pahar cu apa.
Se lasa paharul pe un pervaz unde poate primi multa lumina directa de la soare pana cand radacinile ating o lungime de cca 5 cm.
In acest stadiu planta se poate pune in pamant si se ingrijeste pana creste si devine o planta noua de busuioc!
Citeste articolul: 12 beneficii ale busuiocului si cateva retete
2. Usturoi
Daca ti-a incoltit usturoiul in ladita, nu-l arunca, ci pune-l intr-un pahar cu putina apa si lasa-l sa creasca.
Cand tulpinita nou crescuta ajunge la o lungime de cca 7-8 cm, il poti folosi pentru a da aroma mancarurilor sau il poti planta cu tot cu bulb in pamant, de unde va creste o leguma noua.
3. Varza Bokchoy (varza chinezeasca)
Cand gatesti varza bok choy, taie cotorul si pastreaza-l. Aceasta parte este radacina legumei si din ea poate sa creasca o noua planta.
Pentru a incolti are nevoie de putina apa, asa ca o poti lasa intr-un castron cu putina apa, intr-un loc in care sa primeasca suficienta lumina.
Cam in doua saptamani, o poti transfera in pamant si o poti lasi sa creasca pana ajunge la maturitate!
4. Telina
La fel ca varza bokchoy si telina poate sa creasca daca mai are inca radacina si suficienta lumina.
Radacina trebuie pusa intr-un castron sau un recipient in care sa aiba apa si suficient spatiu pentru radacini.
Cand radacina da firicele suficient de puternice, planta poate fi pusa in pamant, face casa buna cu salata.
La fel se poate proceda si cu prazul si feniculul.
5. Ceapa verde
Ceapa verde trebuie pusa cu radacinile in apa, astfel incat acestea sa fie bine acoperite.
Apa se inlocuieste la cateva zile, pentru a ramane curata si a se evita dezvoltarea de bacterii.
Vasul se tine intr-o camera cu multa lumina si poti avea ceapa proaspata cam intr-o saptamana.
6. Salata
Se pune cotorul salatei intr-un vas cam in 1-2 cm apa si se lasa intr-un loc in care are lumina indirecta de la soare.
Se inlocuieste apa la intervale regulate pentru a o mentine curata.
Dupa ce mai cresc radacinile si apar frunze, planta se poate muta intr-un sol bogat in nutrienti si te poti bucura in curand de noua ta leguma.
7. Morcovi
Morcovii se lasa intr-un vas cu apa, care se pune intr-un loc cu multa lumina.
Trebuie schimbata apa la intervale regulate.
Cand da frunze noi, morcovul se poate muta in pamant, intr-un ghiveci inalt. Radacina se acopera bine cu pamant, lasand, insa, frunzulitele nou incoltite libere.
Citeste si articolul: La ce sunt buni morcovii
Sursa utilizata: http://dailyhealthpost.com/how-to-regrow-vegetables-from-scraps/