Bolnavii de cancer cu convingeri spirituale mai puternice se bucura de o conditie fizica mai buna si manifesta simptome ale cancerului mai putin severe, arata o serie de studii publicate recent in cadrul unei reviste medicale. Studiile se alatura unui numar tot mai mare de dovezi care arata ca aspectul spiritual al vietii are influenta si asupra corpului.
Se stie ca medicina si spiritualitatea au fost legate intr-un fel sau altul inca de la inceputurile istoriei asa cum o cunoastem. Insa in ultimele secole, pe masura progreselor tehnologice si industriale, aceste doua sisteme de vindecare, fizica si emotionala/spirituala, au fost separate iar aceasta segregare a avut loc cu precadere in tarile dezvoltate.
Spiritualitatea este "multidimensionala"
Un studiu a analizat informatii despre peste 32.000 de adulti diagnosticati cu o mare varietate de tipuri de cancer in diferite grade de dezvoltare. Rezultatele au aratat ca pacientii care au obtinut punctaje mai mari pe scala convingerilor spirituale s-au bucurat si de o stare de sanatate generala mai buna.
Concret, persoanele cu un simt al conectarii la ceva mai presus de propria persoana au raportat o mai buna recuperare fizica. Au raportat si simptome de cancer mai putine ca numar si mai putin grave cat si mai putine efecte secundare ale tratamentelor.
Bineinteles, asta nu inseamna ca trebuie sa fii o persoana spirituala pentru a te putea vindeca. Insa modul in care se desfasoara procesul de vindecare in cazul persoanelor cu convingeri spirituale este mai usor de suportat decat pentru persoanele care nu manifesta astfel de convingeri.
Un al doilea studiu, efectuat de cercetatori de la Universitatea Northwestern, a examinat o cercetare anterioara pe 14.000 de bolnavi de cancer. Analiza a evidentiat faptul ca numeroase instrumente de manifestare religioasa si spirituala au fost asociate in mod independent cu o stare autoevaluata de sanatate si relationare sociala mai buna: convingerile religioase, o imagine pozitiva despre Dumnezeu si autoevaluarea unei stari de implinire spirituala. Aceasta asociere a fost facuta independent de factori demografici cum ar fi varsta, sexul sau rasa.
Cercetatorul John M. Salsman, in prezent membru al Scolii de Medicina Wake Forest din Winston-Salem, Carolina de Nord, a evidentiat modul in care spiritualitatea si viata religioasa sunt multidimensionale si nu pot fi caracterizate de o trasatura unica. El a observat ca anumite caracteristici spirituale si religioase sunt mai puternic asociate cu rezultate pozitive de sanatate. Persoanele cu o sanatate spirituala mai buna sau cu experiente spirituale zilnice, de exemplu, au raportat o conectare sociala mai mare decat cei care doar au raportat ca au convingeri religioase.
Conectarea sociala este, prin ea insasi, asociata cu o sanatate mai buna pe termen lung.
Puterea rugaciunii
Cercetatorii au emis pareri conform carora persoanele mai spirituale au capacitatea de a indura mai bine tratamentul pentru cancer.
"O explicatie plauzibila ar fi ca pacientii care vad in Divinitate o putere iubitoare si binevoitoare, ce constituie o sursa de confort si putere pentru ei, sunt ajutati astfel sa suporte mai bine simptomele dureroase chiar daca frecventa acestora nu s-a modificat," a spus Salsman.
Un mare neajuns al acestor studii, au subliniat cercetatorii, a fost faptul ca rezultatele s-au bazat pe autoevaluarile pe care pacientii le-au facut asupra propriilor stari de sanatate si nu pe masuratori obiective.
"Un alt exemplu din cercetarile asupra personalitatii este faptul ca persoanele care sunt spirituale au un caracter mai placut," a spus Salsman. O alta explicatie ar putea fi legata de conceptiile spirituale care pot, in oarecare masura, reduce stresul, care se stie ca impiedica vindecarea.
Surse:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1305900/
http://news.yahoo.com/spirituality-may-tied-easier-cancer-course-144350920.html
http://eu.wiley.com/WileyCDA/PressRelease/pressReleaseId-119804.html
http://www.hindawi.com/journals/isrn/2012/278730/