Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Dezvoltare personala
  4. Importanta timpului pierdut

Importanta timpului pierdut

Intotdeauna vor exista liste interminabile de lucruri de facut, iar vanitatea omniprezenta azi ne face sa credem ca suntem productivi numai daca atacam aceste liste fara ezitare, fara pauze si fara a arata in vreun fel ca suntem coplesiti de ele, fac

Intotdeauna vor exista liste interminabile de lucruri de facut, iar vanitatea omniprezenta azi ne face sa credem ca suntem productivi numai daca atacam aceste liste fara ezitare, fara pauze si fara a arata in vreun fel ca suntem coplesiti de ele, facandu-ne chiar sa ne simtim vinovati daca pierdem ceva timp intre punctele de pe lista.

Cum rezolvam o problema si o taiem de pe lista, cum ne simtim fortati sa atacam urmatorul punct de pe lista. Si tot asa. Adevarul e ca o viata petrecuta in acest fel, sarind de la o sarcina la asta, raspunzand la emailuri toata ziua, e o viata cam seaca. Iar timpul “pierdut” e in fond foarte necesar.

Merlin Mann, autorul cartii “Inbox zero”, a primit o comanda sa scrie o carte despre cum isi administreaza el emailurile primite. Doi ani mai tarziu, a abandonat acest proiect si a scris un articol care, in rezumat, spune ca si-a dat seama ca, datorita faptului ca s-a concentrat prea mult pe cum sa-si petreaca mai bine timpul, tot ce a reusit sa faca a fost sa piarda momente pretioase din viata fiicei lui.

Problema este ca, atunci cand alergam dupa productivitate, refuzam sa luam pauze reale. Consideram ca a trece la o alta sarcina, imediat dupa ce am terminat-o pe precedenta, inseamna a lua o pauza.

Amanam cititul unei carti, o plimbare prin natura sau leneveala in pat dimineata pentru ca sunt alte lucruri mai importante de facut. Si atunci cand cedam si ne permitem sa facem lucruri care ne aduc placere, ajungem sa ne simtim vinovati, avand mereu in minte acea lista interminabila de indatoriri si responsabilitati, ceea ce face ca intreaga experienta de relaxare sa fie umbrita de un sentiment negativ (cu care vom asocia toate experientele viitoare de timp “pierdut”).

Michael Guttridge, un psiholog care se ocupa de comportamentul la locul de munca, spune ca am ajuns sa credem ca trebuie sa fim disponibili nonstop, gata de treaba tot timpul. E greu sa rupi programul de munca si sa iesi la o plimbare. Dar partile negative devin evidente: ajungem sa ne uitam pierduti la ecranul computerului, cautand distragere pe retelele de socializare, pacalindu-ne pe noi insine ca suntem multifunctionali, cand in realitate sarcinile marunte ne iau din ce in ce mai mult timp.

Totodata nu luam in considerare beneficiile psihice ale timpului folosit pentru sine. Oamenii au ajuns sa manance in fata computerului, pentru a nu pierde timpul! Ar trebui sa se ridice de la birou si sa faca o scurta plimbare pana jos la cafenea numai pentru a intrerupe rutina. Pana si in fabricile din epoca victoriana, oamenii erau incurajati sa ia pauze de munca!

Ideea ca trebuie sa muncim mult pentru a avea rezultate bune nu e sustinuta de cercetari stiintifice. Mari ganditori, precum Charles Dickens, Gabriel Garcia Marquez sau Charles Darwin, aveau orare destul de relaxate, muncind 5 ore pe zi sau chiar mai putin. Mintea umana are nevoie de perioade de relaxare pentru ca, atunci cand e pusa la treaba si trebuie sa se concentreze adanc, sa fie capabila sa recurga la rezervele de energie din perioada relaxarii.

Adevarul e ca munca poate ocupa oricat de multe ore suntem dispusi sa ii acordam. Multi dintre noi am putea petrece mai putin timp la birou si totusi rezolva toate problemele de serviciu.

Uneori, chiar si activitatile care ar trebui sa fie considerate recompense – vizionarea unui film sau o alergare pe-afara – pot fi umbrite de un simt al responsabilitatii. Guttridge spune ca a auzit de sefi de companie care vizioneaza filme pe o viteza mai mare, pentru a intelege subiectul filmului mai repede si a ajunge la finalul povestii cat mai curand. Si poate ca reusesc sa o faca, dar cu siguranta ei nu experimenteaza aceeasi placere ca cineva care se cufunda in lumea cinematica.

Chiar si uitatul la televizor (atat de denigrata vizionare consecutiva a episoadelor, unul dupa altul fara intrerupere) poate fi o experienta transformatoare, daca te relaxezi si iti place.

Permiteti-va sa luati o pauza de la viata de zi cu zi si nu va mai stresati atunci cand pierdeti timpul. Nu va mai agitati daca ati pierdut cateva minute si nu va mai suparati daca azi ati luat o pauza mai lunga decat ieri. Nu trebuie sa va simtiti vinovati pentru ca nu ati lucrat cele doua ore, ci sa va bucurati de relaxarea pe care o aduc cele doua ore de timp pierdut in restul vietii. E o comoditate mult mai pretioasa.

In fond, toti avem dorinta de a lenevi din cand in cand, rasfoind o revista sau citind un ziar, plimbandu-ne in jurul blocului sau prin parc sau chiar nefacand nimic. Ar trebui pur si simplu sa acceptam acest lucru ca ceea ce este de fapt, un timp bine petrecut, nu pierdut.

Sursa utilizata: https://qz.com/970924/the-psychological-importance-of-wasting-time/

#importanta #productivitate #timp pierdut
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101