REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Ierbarul cu povești: Dovleacul

Ierbarul cu povești: Dovleacul

Dovleacul (Cucurbita maxima), zis și bostan sau cucurbătă, (de aici, numele de cucurbitacee) este o plantă erbacee cu tulpina flexibila și agățătoare, având frunze în formă de inimă, flori galbene și cărnoase iar fructul mare, sferic sau oval cu mărimi care poat varia între 25cm și 40cm diametru.

Conform unui singur aviz, dovleacul a fost adus împreună cu alte bunuri de către comercianții persani. În Europa, dovleacul a apărut oarecum mai târziu dar și-a câștigat imediat popularitatea bine meritată. În China antică, meșteșugarii au folosit și dovleci ca rezervoare de apă. În plus, chinezii crezând că dovlecii aduc noroc și prosperitate casei, au început să-l considere un important dar de nuntă. Fructele de dovleac au câștigat, de asemenea popularitate mai ales în domeniul medicinii.


Romanii și grecii au folosit dovleacul în forma alungită, că „sticle” în care țineau apa și... vinul. Romanii îi spuneau dovleacului „tărtăcuță” (pentru că era gol înăuntru) iar noi, românii, mai glumeți din fire, am folosit cuvântul „tărtăcuță” în diverse situații la figurativ: fie descriind un om glumeț, fie descriind o ființă mică și bondoacă, fie, o persoană care nu prea are nimic în cap (adică, mai pe românește, cam „prostuță”:
„Ce ai mata în tărtăcuța aia ?”


De exemplu, cu ajutorul dovlecilor, boli ale intestinului, ale sistemului genito-urinar, anemia, au fost tratate de vechii tămăduitori cu succes. Cambodgienii, Thailandezii și vindecători din Laos, încă mai folosesc dovleacul în ritualuri magice pentru a proteja de spiritele rele și de a atrage bogăția și pentru tratamentul infertilității.

Dar de era atât de important dovleacul, în afara faptului că devenise popular și că avea un gust dulce, apetisant? Vechii tămăduitori cunoșteau faptul că fructele de dovleac conțin un număr destul de mare de elemente utile: urme de fier, caroten, vitamina T, precum vitaminele C, E, PP, D. În plus, pulpa de dovleac conține săruri de fosfor și de cupru, care sunt benefice pentru regenerarea și refacerea sângelui.

Încă din vechime Dovleacul era recomandat cu succes în tratamentul vezicii biliare, ficat, diverse boli ale tractului gastrointestinal, diabet zaharat, susținerea activității sexuale, iar corpul uman în formă bună. Sucul de dovleac ajută la inflamația glandei prostate și consumul de semințe de dovleac elimină riscul de a dezvolta această boală aproape complet.Dovleacul conține și vitamina E, care incetineste îmbătrânirea prematură a corpului și are un efect stimulativ asupra glandelor sexuale. Prin urmare, fructele dovleacului sunt si ... afrodisiace!.

Cu acest istoric în spate, dovleacul s-a impus și în Europa, nu numai ca aliment ci și ca un important suport în terapiile complementare contemporane.

 

 

Toamna dovleacului

A venit Toamna ...iar George Toparceanu ne-a lăst spre aducere aminte frumoasele versuri:

„Sa ivit pe culme Toamna,
Zâna melopeelor,
Spaima florilor și Doamna
Cucurbitaceelor”

 

*poza: Zâna Cucurbitaceelor 

În tradiția populară românească întotdeauna în luna Octombrie se țin „Moșii de Toamnă” care sunt prilej de mare sărbătoare pastorală (ținută încă de pe vremea Dacilor) , un fel de revelion la care participă tot satul. Pomenirile, rugurile aprinse pe coamele dealurilor, la răspântii, în mijlocul satului, lângă ape – deci ”locurile propice adunării spiritelor”, alături de veghea rituală, țin de credința că la Sâmedru, morții se fac moroi, vârcolaci, strigoi și ieșind din morminte, încearcă să-i chinuie pe cei vii. Tradiția populară a găsit însă, și elementul purificator: focul.


În ajun de Sfântul Dumitru, în fiecare an, avea loc sărbătoarea numită ”Focul lui Sâmedru” (o întreagă poveste este în jurul acestui „Foc”) iar mai târziu (când au apărut și la noi dovlecii) oamenii umblau noaptea pe ulițele satelor cu bostani luminați.(mai ales „feciorii”) Am pomenit de „Focul lui Sâmedru” deoarece de acolo ne-a rămas tradiția folosirii dovleacului scobit și purtarea lui pe străzi cu o lumanare în el pe post de felinar. (și în niciun caz de la halloween-ul american, care încearcă acum să ne infuzeze cultura)

 

Povești cu ...Dovleci!


1.Dovleacul și vița de vie
(scrisă de Alexandru Mitru: 1914-1989, prozator, autor de literatură pentru copii și tineret)

I-adevărat că întamplarea asta s-a petrecut de mult. Viţa de vie se urca pe araci ca şi acuma iar dovleacul se târa pe jos, precum îi este obiceiul.
-Ia da-te jos de-acolo, se rățoi dovleacul. Mai lasă şi pe altul să se urce pe arac!
-Ce vrei dovleacule? De ce eşti supărat? răspunse viţa de vie.
-Aşa, a spus țâfnos dovleacul. De ce sa stai într-una pe sus, iar eu să-mi port fructul prin praf, doar pentru că ţăranul n-a vrut să-mi pună şi mie un arac?
-Ţăranul a ştiut ce face, a grăit blând viţa de vie.
S-au tot certat în dimineaţa aceea şi nu s-au înţeles.
Mâniat, dovleacul s-a hotărât să urce la fel de sus ca viţa de vie. Şi cum numai la câțiva paşi de acolo se găsea un copac, s-a prins de trunchiul sau şi a urcat numai să se vadă cățărat și el sus, precum vița de vie. A ajuns pâna în varful copacului. Îi venea să râdă de viţa de vie care rămase mult mai jos, pe arac.
Tocmai atuncea trecea pe acolo țăranul:
-Ia uite la dovleacul ăsta unde s-a căţărat? grăi el către vecin.
-Dar să-l vedem când o să-i crească fructul, ce-o să facă?
La auzul acestor vorbe dovleacul simţi că îl cuprinde frica.
Se uită în jos şi îl apucă ameţeala.
-E oare vreo primejdie? se întrebă în capul lui cel mare.
Ar fi vrut sa coboare, dar se temea ca vița de vie va râde de el.
Şi fructul se cocea şi creştea tot mai mare şi mai greu se făcea. Abia se mai ţinea.
Ce bine ar fi fost pe pământ... nu mă mai chinuiam atat de mult.
-Viţo de vie, ajută-mă să cobor! Am fost un prost… De-o fi să cad prinde-mă tu între frunzele tale ca să nu mă sfârm.
-Te-aş ajuta, dar n-am putere! răspunse viţa de vie privindu-şi strugurii grijulie, să nu-i strivească dovleacul gogoman când o cădea.
S-a îngreunat dovleacul tot mai mult şi într-o zi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat: dovleacul a căzut, coaja s-a spart şi sâmburii s-au împrăștiat. Un purcel, care trecea pe-acolo, l-a văzut ...şi l-a mâncat.
Cine l-a pus pe nătăfleţul de dovleac să fie aşa pizmaş şi făra minte?

Morala acestei povestioare s-ar reduce la trei fraze; Cunoașterea de sine; Puterea de sine și Ajutorul de sine. Adică, mai întâi să ne recunoastem propriile posibilități intelectuale, apoi să vedem dacă aceste cunoștințe le putem pune în practică (dacă suntem capabili să facem ce ne dorim fizic și financiar) și abia apoi să demarăm o acțiune dar ca și cum nimeni nu ne-ar sări în ajutor. (adică ”ajuta-te singur”)

 

2. Povestea dovleacului felinar
(adaptată după o poveste Zen)

E noapte și străzile sunt pustii. De departe se aud râsetele unor bețivani care se întoarceau de la cârciumă, spre casele lor. Pe aceeași stradă, dar din sens invers, un bătrân, cu un baston de nevăzător în mâna testa drumul cu bastonul iar de gât îi atârna un dovleac scobit în care era o lumanare, pe post de felinar. Cand s-au apropiat unii de alții, unul dintre cheflii, abia ținându-se pe picioare și vorbind împleticit zise:
Ați mai văzut așa ceva? Un orb are un felinar la gât, ca să vadă drumul! Ha,ha,ha!
Bătrânul orb auzise ironia și când ajunse în dreptul lor le spuse:
Felinarul nu este pentru mine, pentru că eu simt și cunosc drumul.
Felinarul este pentru oameni ca voi, orbi cu ochii larg deschiși, ca să mă vedeți de departe și să nu vă ciocniți cu mine.

Morala acestei povestioare este superbă:
Oare nu cumva trăim și noi -uneori, asemenea unor oameni „orbi cu ochii larg deschiși”?

Apoi, urmărind doar câteva dintre produsele de pe site-ul nostru ViațaVerdeViu: Semințe crude și decojite de Dovleac; Amestecul de semințe pentru salată (dovleac plus susan, in, chia, pin și floarea soarelui) precum și Uleiul de semințe de Dovleac presat la rece - toate produsele de la Solaris, am ales să vă prezint câteva informații interesante legate de Uleiul din semințe de Dovleac presat la rece și beneficiile lui.

 

Fabricarea uleiului

Trebuie spuse câteva cuvinte despre producerea uleiurilor presate la rece, deoarece de aici –dacă înțelegem bine procesul de fabricație, înțelegem și din care cauză aceste uleiuri sunt mai scumpe decât cele obținute prin rafinare. (sau alte metode)


Am ales două videoclipuri sugestive din care puteți înțelege cum se fabrică aceste uleiuri și - mai ales, raportul dintre materia prima și produsul finit: dintr-o cantitate relativ mare de semințe de dovleac se obține o cantitate foarte mică de ulei presat la rece, indiferent dacă este manufacturat s-au obținut cu echipamente mai moderne (și acest aspect este valabil pentru toate tipurile de uleiuri presate la rece).


Obținerea uleiurilor naturale (Bio) încep de la selecția unor semințe naturale, la o agricultură ecologică și se încheie cu producerea și conservarea lui, fără alte adaosuri suplimentare... Ceea ce nu e nici simplu, nici ieftin!


Revenind la produsele obținute din dovleac, prezente pe site-ul nostru ViațaVerdeViu, să ne bucurăm că absolut toate produsele postate poartă marca BIO și sunt de înaltă calitate cu un raport preț/calitate deosebit de bun.

 

Beneficiile uleiului de Dovleac presat la rece

Trebuie să înțelegem că Dovleacul este mult mai mult decât ce se vede, din care cauză nu trebuie privit doar ca un decor festiv de toamnă, ca ingredient de bază al unei plăcinte perfecte sau al unei superbe ciorbe tradiționale. Din această cauză voi încerca să prezint succint câteva dintre beneficiile sale extraordinare.

În ultima vreme, cercetări demne de luat în seamă din lumea medicală, au condus la rezultate foarte bune în sfera stării de spirit (planul emoțional afectiv) dar și ca factor de prevenire a depresiei (în special depresiile la copii).

Timpul a dovedit că folosirea uleiului de dovleac presat la rece are efecte pozitive asupra creșterii părului (în special la bărbați) dar și menținerea sănătoasă a pielii.

Uleiul din semințe de dovleac presat la rece, este de fapt o grăsime nesaturată (ceea ce înseamnă că este tipul de grăsime „bună”) or, se cunoaște deja că grăsimile nesaturate sunt esențiale pentru a avea o inimă sănătoasă. Mai mult, ajută la scăderea colesterolului LDL (cel rău), la reglarea tensiunii arteriale și, foarte important, poate juca un rol hotărâtor pentru ameliorarea stărilor inflamatorii

Bărbații ar trebui să cunoască faptul că uleiul de dovleac presat la rece poate face parte dintr-o terapie alternativă pentru HBP (hipertrofia benignă de prostată). O prostată mărită în volum poate crea senzații extrem de dureroase și poate chiar bloca fluxul de urină.

Nu putem neglija efectul benefic al uleiului din semințe de dovleac presat la rece asupra tractului urinar (tractul urinar este compus din rinichi, vezică urinară și uretră, care leagă vezica urinară de orificiul urinar)

Uleiul din semințe de dovleac presat la rece, este de fapt o grăsime nesaturată (ceea ce înseamnă că este tipul de grăsime „bună”) or, se cunoaște deja că grăsimile nesaturate sunt esențiale pentru a avea o inimă sănătoasă. Mai mult, ajută la scăderea colesterolului LDL (cel rău), la reglarea tensiunii arteriale și, foarte important, poate juca un rol hotărâtor pentru ameliorarea stărilor inflamatorii

Bărbații ar trebui să cunoască faptul că uleiul de dovleac presat la rece poate face parte dintr-o terapie alternativă pentru HBP (hipertrofia benignă de prostată). O prostată mărită în volum poate crea senzații extrem de dureroase și poate chiar bloca fluxul de urină.

Nu putem neglija efectul benefic al uleiului din semințe de dovleac presat la rece asupra tractului urinar (tractul urinar este compus din rinichi, vezică urinară și uretră, care leagă vezica urinară de orificiul urinar)

Femeile ar trebui să știe un lucru foarte important: s-a descoperit că uleiul din semințe de dovleac este de mare ajutor la ameliorarea unora dintre simptomele menopauzei. Aceasta a inclus o scădere a bufeurilor, a durerilor articulare și a durerilor de cap. Femeile care au luat ulei din semințe de dovleac au avut și o creștere a nivelului lor de HDL, care este colesterolul „bun”.

De asemenea, conțin o mulțime de antioxidanți și o cantitate remarcabilă de acizi grași polinesaturați, potasiu, vitamina B2 (riboflavină) și acid folic; datorită conținutului de Zinc reduce riscul infertilității la bărbat prin îmbunătățirea calității spermei.

 

Plăcinte tradiționale românești cu dovleac:

În încheiere, nu putea lipsi, tradițională rețetă a „Plăcintei americane” cu dovleac: aici

 

***

Articol scris de Gheorghe SALAJAN, cristaloterapeut, designer (bijuterii handmade).

#Dovleacul #seminte de dovleac #uleiul din seminte de dovleac #alimente care scad colesterolul #piele sanatoasa

Ce au mai parcurs alti cititori...

Uleiul din seminte de dovleac poate trata calvitia
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101