Istoric:
Cicoarea este menționată ca plantă medicinală deja în cunoscutul papirus egiptean Ebers (cultivată încă din Egiptul Antic ca plantă medicinală, folosită mai ales pentru tratarea bolilor hepato-biliare), iar Dioscoride a recomandat-o ca întăritor pentru stomac. Pliniu a considerat această plantă ca revigorantă iar celebra Călugăriță Hildegard a indicat-o în caz de probleme digestive, mai ales cand avem de a face cu o digestie leneșă (lentă).
Medicii antici și oamenii de știință au convenit toți asupra faptului că cicoarea reglează pofta de mâncare, îmbunătățește digestia, are efect diuretic și de curățare, și tocmai din această cauză îl folsim și în prezent.
Cicoarea a fost cultivată de-a lungul malurilor Nilului în Egipt timp de mii de ani. În secolul al XVIII-lea, olandezii au cumparat-o în Europa pentru a fi folosita ca adaos la cafeaua lor. De aici s-a răspândit în America de Nord și Anglia.Proprietăți vindecătoare: scade lipidele din sânge, calmează ochii inflamați, detoxifică intestinele, favorizează urinarea (diuretic); ideal pentru ficat și vezică biliară.
Semnificație simbolică
Credincioșie în dragoste, dor amar, dragostea zeiței vegetației pentru zeul soare, iubirea sufletului pentru sinele superior iar în astrologie se afiliază cu Jupiter și Saturn
Esența florii de cicoare este pentru dragoste necondiționată și sentimentul că ești suficient de iubită. (...ești ??? merită să ne gândim puțin asupra acestui lucru, măcar... din când în când)
Floarea de cicoare a fost adesea considerată ca o inspirație pentru conceptul romantic de „Floare albastră”. (Remember? Mihai Eminescu: „Şi te-ai dus, dulce minune/ Ş-a murit iubirea noastră/ Floare-albastră! floare-albastră/!...Totuşi este trist în lume!)
Totodată, floarea de cicoare este un simbol al credinței, fidelității în dragoste, dar și al iubirii zadarnice, în van iar în mitologia creștină, cicoarea face parte din ierburile amărui precum fierea, care simbolizează Patimile lui Hristos.
Pentru greci, această plantă semnifica pe încântătoare nimfă Cynthia, iubita stralucitorului Phoebus (Zeul soare Apollo). Nu este, așadar, de mirare, că în epoca medievală era numită "sponsa solis", adică "soția soarelui".
Corespondența dintre Cristale și Flori:
Întotdeauna când descriu proprietățile energetice subtile ale cristalelor, prezint și corespondența dintre acestea și flori, mai ales că viața este întreținută doar de toate cele trei regnuri împreuna. (tot așa cum există o corespondența între flori și Aromaterapie sau între flori, cristale și Cromoterapie datorită Curenților Universali Subtili colorați.
În cazul nostru, Floarea de Cicoare are o corespondență aproape perfectă:
Agatele albastre din Brazilia „Blue Brasilian Agate”
În ce privește corespondența dintre flori și Meloterapie (tratamente alternative, folosind sunetele și muzica) în cazul nostru Floarea de Cicoare vibrează într-un mesaj melodic incredibil. Iată un exemplu: aici
Stiați că ? ...
- Majoritatea oamenilor nu știu că planta de andive nu este alta decât cicoarea frumoasă cu flori albastre, care crește sălbatic de-a lungul drumurilor și ale căilor, găsite pe întreaga zonă de nord a globului. Și înflorește ușor: dacă un grădinar lasă salată verde cicoare în grădină în timpul iernii, anul următor va înflori din nou în acest arbust cu flori tipic diferențiat. Cicoarea înflorește de la mijlocul verii și până în toamnă, dar înflorește numai în zilele însorite.
- Din punct de vedere istoric, fiecare floare înflorește doar pentru o zi - exact de la 5:00 până la 11:00 AM. Acest ritm cosmic este atât de exact botanistul suedez Carl Linnaeus (1707-1778) a plantat cicoare în celebrul său ceas cu flori din grădina botanică din Uppsala.(Astăzi acest ritm pare să fi fost perturbat, cu florile înflorind până după-amiaza fără să urmărească neapărat soarele așa cum obișnuiau. Se presupune că perturbările electromagnetice, cum ar fi radiațiile cu microunde și WiFi, pot fi responsabil pentru acest lucru.)
- Cicoarea a fost cândva o plantă foarte apreciată, chiar sacră. În vremurile pre-celtice, planta era văzută ca o întruchipare a zeiței vegetației, minunată fiică a Mamei Pământ. Întrucât iubitul și soțul ei nu este nimeni altul decât zeul soarelui strălucitor, fiul celor mai înalte ceruri, zeița cicoarei îl veghează mereu cu ochii ei albaștri și simpatici. Pentru greci planta era nimfa fermecată Cynthia, iubitoarea radiantului Phoebus (zeul soarelui Apollo). Nu este de mirare, deci, că un număr vechi pentru cicoare comun în Evul Mediu era sposa solis: mireasa soarelui.
- În Germania, planta de cicoare este cunoscută drept „veghetorul drumului” și provine dintr-o legendă despre o tânără frumoasă care urmărea în fiecare zi întoarcerea iubitului ei și în cele din urmă a murit de o inimă frântă pe drum. S-a spus că florile de cicoare albastră cresc în locul unde ea a murit.27 iul.
- Fecioara-cicoare a trăit mai departe în folclorul epocilor ulterioare. O poveste se referă la un tânăr cavaler care și-a jurat dragostea unei fete cu ochi albaștri înainte de a călărețui spre este pentru a se alătura cruciadei care vizează eliberarea orașului sfânt Ierusalim. Cu credincioșie, ea aștepta întoarcerea lui, stând în fiecare dimineață pe marginea drumului, privind cu ochii în lacrimi spre est. Când părinții ei au îndemnat-o să ia un alt bărbat, ea a răspuns sfidătoare: „Aș prefera să mă transform într-o floare obișnuită pe câmp” – moment în care Dumnezeu a transformat-o într-o floare de cicoare.
- Magia cicoarei era considerată a fi deosebit de puternică dacă rădăcina era dezgropată atunci când luna era în semnul Leului sau, mai precis, la ora două în ziua Sf. Petru și Sf. Pavel (29 iunie).
- În medicina ayurvedică indiană, cicoarea, numită „ kasni ”, este, de asemenea, o plantă foarte apreciată. Ceaiul din semințe de cicoare zdrobite este folosit ca tonic pentru ficat, splina si vezica biliara. Pulberea de rădăcină este prescrisă pentru lipsa poftei de mâncare, stomac deranjat și febră.
- „Floare” nu este termenul corect. Ceea ce vezi când recunoști o „floare” de cicoare este, botanic vorbind, o inflorescență, adică un grup de flori (ceea ce voi numi un cap de floare). Aceasta înseamnă că cele douăzeci și ceva de „petale” ale florii aparente sunt de fapt părți ale unor flori mici individuale care sunt numite buchete.
- Fiecare floră este o floare completă care constă din cinci petale topite (observați cei cinci „dinți” de la marginea exterioară), un tub de stamine și un pistil Deci, un cap de floare de cicoare este un fel de „super floare” – o îmbunătățire a înfloririi în care florile individuale devin părți ale unui întreg integrat mai mare.
Cicoarea ca plantă medicinală
Bunicii şi străbunicii noştri au folosit-o pentru calităţile sale terapeutice demult consacrate, printre care cele hipoglicemiante, hepatoprotectoare, colagene şi de stimulare a activităţii cerebrale. Desigur, despre efectul "yo-yo" nu auziseră, cu toate că o influenţă a plantei asupra apetitului era evidentă.
Renumitul farmacist român Ovidiu Bojor şi medicul Octavian Popescu s-au numărat printre primii oameni de ştiinţă din lume care au demonstrat această legătură, după ce au observat că cicoarea are efecte benefice în tratamentul obezităţii. Cicoarea reduce efectul yo-yo, extractul din această plantă diminuând secreția de grelină (hormonul foamei) şi ajutând la eliberarea în organism de cantităţi mai mari de leptină (hormonul saţietăţii)", explică fitoterapeutul Elena Badea.
60 grame de cicoare conține:
44 calorii; 0,8 gr Proteine; 10,5 gr Carbohidrați; 0,9gr Fibre; 7% din doza optimă/zi Vitamina B6; 5% din doza optimă Acid Folic; Rădăcina de Cicoare este o sursă bogată de Inulină ( o fibră prebiotică asociată cu accelerarea procesului de scădere în greutate, precum și îmbunătățirea activității intestinale/ tranzitul intestinal)
De asemenea, Cicoarea stimulează producția de bilă; Ajută la fortificarea sistemului imunitar; Are proprietăți antibacteriene și antifungice; Combate Tahicardia
Povești și povestiri
Povestea florii de Cicoare
Poveste culeasă din Transilvania de G. Dem Teodorescu
Într-o frumoasă legendă transilvăneană, Cicoarea este asociată cu Zâna florilor, care se spală cu rouă înainte de răsăritul soarelui pentru a nu fi văzută de cineva. Fiind zărită într-o dimineață de Soare, acesta sa îndrăgostit de îndată de ea și a trimis doi luceferi să o pețească.
Zâna pământeană îi refuză însă, spunându-le:
„Soare, soțior,
E tot călător,
Ziua peste sate,
Noaptea peste ape!”
Supărat, astrul zilei o transformă în floare de cicoare:
„Lăsaţi-mi-o în pace,
Că mi-o voi preface-n
Floare de cicoare
Cu ochii după Soare.
Când voi răsări,
Ea so-nveseli!
Când voi asfinţi,
Ea s-a ofili;
Când voi scăpata
Ea s-a aduna”.
De atunci se spune că cicoarea stă tot timpul cu ochii după Soare până toamna târziu, iar florile ei se strâng seara, la apus și se desfac dimineața, la răsărit.
Prințesa plantelor aici
Povestea „Nechezolului”
Cei care au prins vremurile anilor 1980 își aduc negreșit aminte de artificiile care se făceau din cauza lipsei importului de cafea. Așa s-a trecut la diferiți substituenți (înlocuitori) cum ar fi „Orzoaica”; ness-ul „Inca” si Cafeaua cu Naut și celebrul „Nechezol” care conținea pudră de Cicoare și un amestec de cereale bine proportionat. (folosit la furajarea cailor)
Povestea adevărată o găsiți aici.
Cicoarea-ntr-o poezie de suflet aici.
Cicoarea pe site-ul ViațaVerdeViu
Pe site-ul nostru nu puteau lipsi produse bio obținute din Cicoare și mai întâi vă prezint două varietăți de băutură care vă poate ajuta să înlăturați consumul de Cafea adevărată din obiceiurile noastre zilnice. Este vorba despre Cicoare 100% Instant (la borcan de 100 gr) o băutură solubilă (asemănătoare ness-ului din cafea) provenită de Solaris, precum și de ”Cafeaua” din Cicoare ECO de la Probios (foarte bun prețul pentru jumătate de kilogram de pulbere).
Un alt produs pe baza de Cicoare -despre care cele care doriți să vă mențineți silueta (sau să mai slăbiți puțin) ar trebui să îl studiați mai cu atenție. Este vorba despre ‚Siluetactiv” (de la „Steaua Divină”) produs care contine Inulina din Cicoare și Cărbune vegetal activat.
Tot de la Steaua Divină, găsim „Tinctura pentru Echilibrarea Meridianului Energetic „Vezica biliară” și produsul „Hiperpanaceus” un aperitiv realizat după principiile medicinei Ayurveda, ambele produse conținând ingrediente și din Cicoare.
***
Articol scris de Gheorghe SALAJAN, cristaloterapeut, designer (bijuterii handmade).