AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Dhyana Yoga - cursuri de meditatie si yoga

9 moduri prin care sa iti faci cafeaua mai sanatoasa

Am scris o serie de articole in care am aratat ca a consuma cafea nu este chiar cel mai bun mod de a socializa sau de a-ti incepe ziua. Insa pentru multi oameni cafeaua este una dintre marile placeri ale vietii si chiar singura si cea mai mare sursa de antioxidanti din dieta, in lipsa fructelor , a legumelor sau a superalimentelor. Pentru toti acesti impatimiti ai cafelei, va iubim si va accepta si va oferim cateva sfaturi pentru a face cafea mai sanatoasa.

1. Nici un fel de cafeina dupa ora 14:00

Cafeina este un stimulent. Aceasta este unul dintre motivele principale pentru care ne place cafeaua atat de mult... cafeina ne da un impuls energetic si ne ajuta sa stam treji cand ne simtim obositi. Dar daca bem cafea mai tarziu in decursul zilei, acest lucru poate interfera cu somnul nostru, iar somnul nesatisfacator poate cauza tot felul de probleme . Din acest motiv, este important sa nu beti cafea mai tarziu, spre sfarsitul zilei. Daca trebuie, optati pentru decafeinizata, sau pentru o cana de ceai in loc de cafea. Abtinerea de la cafea dupa 14:00-15:00 este o buna orientare, depinzand de momentul in care mergi la culcare si cat de sensibil esti la cafeina.

2. Nu iti umple cana de cafea cu zahar

Este foarte usor sa iti transformi cafeaua in ceva complet nepotrivit pentru consumul uman. Cea mai buna cale de a o face este sa pui o gramada de zahar in ea, acesta fiind argumentabil unicul cel mai rau ingredient din dieta moderna. Zaharul, in principal datorita inaltei cantitati de fructoza, poate cauza tot felul de boli grave precum obezitatea si diabetul. Daca nu iti imaginezi ca iti poti trai viata fara un indulcitor in cafeaua ta, utilizeaza un indulcitor natural precum Stevia. Citeste mai multe despre efectele adverse ale zaharului in articolul : Zaharul favorizeaza bolile de inima si cancerul

3. Alege o marca de calitate, de preferat organica

Intocmai precum cu alte alimente, calitatea produsului poate varia mult, depinzand de metoda de procesare si modul in care a fost cultivat. Boabele de cafea tind sa fie cafeastropite intens cu pesticide, ierbicide si diferite toxine despre care nu s-a intentionat niciodata sa fie introduse in consumul uman. Apoi tot acest cocktail este prajit la temperaturi foarte ridicate pentru a mai primi pe urma inca o doza de elemente care sa asigure aroma, gusr, culoare si tot asa. Din acest motiv, recomand ca sa alegeti, oricand este posibil, cafeaua organica dintr-o sursa sigura si eventual fair trade, ceea ce inseamna ca aceasta cafea nu a fost cultivata in regim de semi-scalvie ci fermierii au primit un pret corect pe munca lor. Din Romania va recomandam firma "CTS Corner" care indeplineste toate aceste elemente importante.

4. Nu utiliza indulcitori artificiali

Folosirea de indulcitori artificiali ca inlocuitori de zahar in cafeaua ta pare o idee buna, dat fiind ca sunt fara calorii. Dar dovezile nu sprijina aceasta presupunere. Multiple studii bazate pe observatii asociaza indulcitorii artificiali cu tot soiul de probleme de sanatate . Din acest motiv, nu pune indulcitori artificiali in cafeaua ta. Din nou, Stevia este o alternativa naturala, dar intr-adevar... cafeaua neindulcita este minunata, daca iti faci timp sa te obisnuiesti cu ea asa.

5. Adauga niste scortisoara

Scortisoara este o planta gustoasa, ce se potriveste deosebit de bine cu aroma cafelei. Studiile arata ca scortisoara poate micsora glucoza, colesterolul si trigliceridele din sange la diabetici. Daca ai nevoie de un pic de aroma, incearca putina scortisoara. Este surprinzator de buna.

6. Evita frisca/laptele condensat artificial si fara grasimi

Frisca/laptele condensat comercial, fara grasime si artificial, in special cel fabricat special pentru cafea, tinde sa fie puternic procesat si plin de ingrediente nenaturale si daunatoare. Acesta contine sirop de porumb cu inalt continut de fructoza, grasimi trans si alte substante daunatoare. Pe deasupra, combinatia proteine animale(lactate) si carbohidrati(cafea) este una dintre cele mai nefericite pentru digestia ta.

7. Adauga niste cacao

Cacaoa este plina de antioxidanti si asociata cu tot felul de beneficii de sanatate, inclusiv cu un risc redus de boli de inima. Daca vrei niste arome in cafeaua ta, incearca sa adaugi putina cacao organica, cruda, neindulcita in ceasca.

8. Fierbe-ti cafeaua folosind un filtru de hartie

Cafeaua fiarta ar putea contine substante daunatoare cunoscute ca diterpene, care pot ridica nivelul colesterolului din sange. Totusi a scapa de ele este simplu... foloseste un filtru de hartie. Fiertul cafelei cu un filtru de hartie inlatura efectiv toate diterpenele, insa lasa cafeina si antioxidantii benefici sa treaca prin el.

9. Nu consuma cafea intre orele 8 si 9 dimineata

Intre 8 si 9 dimineata este perioada in care corpul tau secreta cel mai mult din hormonul de stres cortizol pentru a ne mentine alerti. Cafeaua actioneaza intr-un mod asemanator asupra glandelor suprarenare si obtinem astfel o supraproductie de cortizol in organism. Citese mai multe in articolul : Bei cafea intre 8 si 9 dimineata? Afla de ce nu ar trebui sa o faci.

Surse pentru acest articol cuprind:
http://www.care2.com/greenliving/8-ways-to-make-your-coffee-healthy.html - cafea

Like Share Share Tweet11392 vizualizari

Postat in categoria Invatam impreuna

Etichete: cafea, cafeaua, sfaturi,

Comentarii recente:
tudor23 June 2014 16:56Raspunde

Pentru indulcirea cafelei precum si a altor bauturi se poate utiliza Panela. Acesta este un indulcitor natural obtinut din suc de trestie de zahar - prin deshidratarea acestuia, nerafinat si integral . Consumul pana la 80 g/zi, in cazul persoanelor fara probleme de sanatate, este benefic organismului deoarece Panela contine vitaminele si mineralele necesare organismului (acestea pierzandu-se in procesul rafinarii)

Dave13 October 2015 17:27Raspunde

Si daca utilizez mierea de albine pe post de îndulcitor? Mierea e foarte sanatoasa.

Ana Blenche13 October 2015 19:25Raspunde

Asa este, insa are indicele glicemic mai mare.

Iraida18 October 2015 16:23Raspunde

Pentru amatorii de cafea organica, gourmet, imbogatita cu cel mai puternic integrator alimentar, va astept pe adresa de e-mail pentru intrebari si detalii iray_da@yahoo.com

Ali10 August 2016 07:21Raspunde

Alt indulcitor pentu cafea puteti recomanda? Eu am incercat stevia si mi s-a parut groaznica , modifca gustul cafelei, pe care chiar nu suport sa o beau simpla. Ce parere aveti despre utilizarea in acest scop a melasei , sirop de agave, de curmale sau al altui tip de zahar mai putin procesat? Exista vreo alternativa sanatoasa?

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

Herpesul genital nu se vindecă permanent, dar remediile naturale îi pot ameliora simptomele

Herpesul genital nu se vindecă permanent, dar remediile naturale îi pot ameliora simptomele

Abordarea holistică în tratarea rozaceei

Abordarea holistică în tratarea rozaceei

Motive pentru a zâmbi

Motive pentru a zâmbi

Ce este polenul crud şi de ce trebuie să il consumăm zilnic

Ce este polenul crud şi de ce trebuie să il consumăm zilnic

Hepatita B: o abordare naturopata

Hepatita B: o abordare naturopata

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE