Lipidele sau grasimile sunt o categorie de macronutrienti destul de ocolita si despre care nu se vorbeste intotdeauna de bine, iar acest lucru este nedrept. Si asta pentru exista anumite grasimi , care fac grasimile "de ras". Ati ghicit este de vorba de grasimile saturate de provenienta animala sau mai bine zis grasimile de care corpurile noastre s-au cam saturat.
Grasimile ca de altfel toti macronutrientii si carbohidratii si proteinele sunt compuse din carbon, oxigen si hidrogen . Proteinele mai au si azot in compozitie. Aranjarea hidrogenului determina daca o grasime este saturata sau mononesaturata ori polinesaturata. Cu cat este mai mult hidrogen prezent cu atat este mai saturata grasimea. De regula grasimile de provenienta animala sunt saturate(solide) iar cele din plante sunt nesaturate (lichide). Binenteles ca mai exista si exceptii cum este uleiul de peste sau uleiul de cocos.
Cele mai bune grasimi saturate sunt : ulei de cocos presat la rece, untul de cocos, si uleiul de palmier.
Cele mai bune mononesaturate : avocado, masline, nuci(nucie sunt polinesaturate), uleiul de masline virgin.
Cele mai bune polinesaturate : ulei de canepa, seminte de canepa, chia, in, ulei de in, nuci.
Dintre seminte : dovleac, floarea soarelui, susan, cocos, in, chia, canepa.
Dintre nuci: mai toate nucile crude si untul facut din ele si boabele de cacao
Grasimile de provenienta animala si uleiuri gatite
Grasimile si in special uleiurile vegetale gatite, margarina si grasimea animala sunt cele mai periculoase alimente care exista. Acestea trei in special in primul rand pentru ca nu sunt miscibile cu apa. Iar pentru ca oamenii sunt o forma de viata bazata pe apa(suntem intre 65 - 90 % apa), acest lucru face metabolizarea acestora foarte dificila. Astfel acestea duc la acnee, probleme de piele, stagnarea ficatului, miros urat al corpului si deficiente nutritionale. Pe langa acestea , ele ingrasa, sunt inflamante pentru tesuturi, intetosaza creierul, ranesc sistemul cardiovascular si accelereaza procesul de imbatranire. Sa nu uitam ca grasimile animale sunt cauza bolilor cardiovasculare , care sunt pe locul 1 in topul deceselor in lumea moderna.
Gatitul cu si in ulei de orice fel ne afecteaza in mod negativ pielea si duc la acnee si alte probleme dermatologice. Sunt deosebit de distructive pentru ten.
Cand ii recoltezi sange unui om si il lasi sa stea o perioada, vei observa ca sangele gros se va lasa pe fundul tubului iar serul din sange, de culoare galbuie, se va ridica la suprafata. Acest lucru este ceva normal , sanatos. Insa serul unui om care a mancat recent un cheesburger, va fi tare si unsuros albui. Pe langa aceasta se va lipi de peretii tubului precum lipiciul. Aceasta este grasimea din burger si din branza(cascaval). Specialistii numesc acest fenomen lipemie si se intampla de fiecare data cand consumi o masa bogata in grasimi. Sangele ramane in starea asta pentru aproape 4 ore , pana cand ficatul reuseste sa-l curete.
Haideti sa ne gandim un pic! Daca intr-o zi mananci o placinta cu branza la micul dejun, un hamburger sau o shaworma la pranz, pui prajit cu cartofi prajiti in baie de ulei la cina si o inghetata ca si desert, ce crezi ca se va intampla? Sangele tau va fi in aceasta stare de lipemie toata ziua. Iar sangele care nu are sansa sa curete reziduurile de grasime pentru perioade indelungate de timp le va lipi de peretii arterelor iar acestea vor bloca circulatia normala a sangelui.