(ViataVerdeViu) Frica de cancerul la san a facut ca femeile de pretutindeni sa dea fuga pentru o mamograma in speranta ca examinarea medicala a sanilor le va face vietile mai sigure. Dar un nou raport stiintific arata ca examinarea medicala a sanilor dauneaza unui numar egal de femei cu cele carora se presupune ca le face bine. Cercetatorii din Marea Britanie spun ca femeile care fac regulat mamograme au un inalt risc de a obtine false rezultate pozitive, ceea ce inseamna ca ele vor fi supuse cu rapiditate la operatii chirurgicale pentru un cancer malign pe care de fapt nici macar nu il au.
Nenumarate femei supuse unor operatii inutile de cancer la san
In 1986 in Marea Britanie examinarea medicala a sanilor a fost recomandata pentru ingrijire preventiva datorita raportului Forrest, care prezicea ca examinarea va reduce numarul de morti datorate cancerului la san cu o treime. Dar criticile aduse examinarii medicale a sanilor au sporit in ultimii ani, pe masura ce respectivele cercetari au indicat ca fiind mai putin benefica, si posibil mult mai daunatoare decat s-a crezut mai inainte.
James Raferty, profesor de evaluare a tehnologiilor medicale la Universitatea din Southampton, a condus acest studiu. El si o echipa de colegi de-ai sai au analizat constatarile studiului pentru a determina rezultatele reale ale examinarii sanilor. Ei au descoperit ca rezultatele pozitive false si operatiile inutile ar face mamografia mai mult periculoasa decat benefica.
Raportul lor, publicat pe 8 decembrie in versiunea online a British Medical Journal(Jurnalului Medical Britanic), a inclus date din opt studii clinice implicand 100 000 de femei peste varsta de 50 de ani care au fost examinate medical la sani. Cand cercetatorii au luat in consideratie pericolul rezultatelor pozitive false si ale operatiilor inutile, pericol provocat de examinarea medicala a sanilor, beneficiile examinarii au scazut la mai putin de jumatate din cat fusese prezis in raportul Forrest.
“Este nevoie ca semnificatia si implicatiile supradiagnosticarii si supratratarii sa fie mai bine explicate si comunicate”, au scris in raportul lor cercetatorii.
Raferty a mai adaugat “Sunt foarte multe femei care au suportat operatia despre care in mod fals ele cred ca le-a salvat viata”.
Departamentele de sanatate si fundatiile de caritate pentru combaterea cancerului au respins concluziile si continua sa insiste ca femeile sa fie supuse unui examen medical anual la sani. Desi American Cancer Society(Societatea Americana pentru Combaterea Cancerului) a admis anterior ca beneficiile examinarii medicale a sanilor sunt exagerate (http://www.naturalnews.com/028703_breast_cancer_screening.html, document in limba engleza), aceasta continua sa avanseze ideea ca mamogramele salveaza vieti. Este incredibil despre cat de multa cercetare trebuie facuta inainte ca aceste organizatii sa auda chemarea la desteptare de care au atata nevoie.
Sursele:
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d7627
http://www.guardian.co.uk/society/2011/dec/09/breast-cancer-screening-har...
http://www.medpagetoday.com/HematologyOncology/BreastCancer/30108
Pai cum sa mai reduca din 7 miliarde de oameni si sa faca bani?am trait aproape 10 ani in Israel si mai merg o data pe an la analize....toti doctorii refuza sa faca examen mamografic pana la varsta de 50 de ani,chiar in februarie anul acesta am cerut un examen la sani si nu a fost deacord sa-mi faca,am facut acum vreo 7 ani un control la sani dar prin palpare cu mana atat si asta datorita unor dureri foarte mari dar se dovedise ca era din cauza stresului,de atunci nimic totul e ok,la noi se face tam-tam ca sa le umpli buzunarul doctorilor privati