Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Este nectarul de agave un indulcitor mai sanatos decat zaharul?

Este nectarul de agave un indulcitor mai sanatos decat zaharul?

Efectele daunatoare ale zaharului sunt printre putinele lucruri asupra carora expertii in sanatate s-au pus de acord in ultimii ani. Oricine stie ca zaharul este nesanatos si este evitat de cei care constientizeaza cat de importanta este alimentati

Efectele daunatoare ale zaharului sunt printre putinele lucruri asupra carora expertii in sanatate s-au pus de acord in ultimii ani. Oricine stie ca zaharul este nesanatos si este evitat de cei care constientizeaza cat de importanta este alimentatia in legatura cu sanatatea.

In mod deloc surprinzator, pentru a satisface nevoia de dulce sanatos, au aparut in ultimii ani tot felul de indulcitori, atat naturali cat si artificiali. Unul dintre acestia este numit nectar de agave, un indulcitor care este gasit de sine statator sau in diferite „alimente sanatoase”.

Despre acest indulcitor modern, se pretinde ca este natural si este prezentat ca un indulcitor prietenos pentru diabetici pentru ca nu ridica brusc nivelul zaharului din sange. Insa, dincolo de aspectul comercial, daca arunci o privire la ceea ce contine cu adevarat nectarul de agave, poti observa ca de fapt este chiar mai rau decat zaharul simplu.

Weekend Inedit cu Transport Gratuit - Comandă minimă 50 lei! - blogPână la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogSare celtică blogComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blog
 

Planta de agave

Planta de agave creste in mod natural in sudul Statelor Unite si in America de Sud. Este asociata insa in mod obisnuit cu Mexicul. Desi majoritatea occidentalilor au auzit doar recent despre agave, aceasta a fost utilizata in Mexic de sute (daca nu mii) de ani. Din cele mai vechi timpuri, mexicanii o utilizau pentru diferite scopuri si credeau ca are proprietati medicinale.

Mexicanii mai obisnuiau sa fiarba seva pentru a produce un indulcitor cunoscut ca miere de agave. Dar utilizarea cea mai obisnuita a plantei de agave este fermentarea zaharurilor pentru a produce bautura alcoolica numita tequila. De fapt tequila, unul dintre cele mai binecunoscute produse pentru export ale Mexicului, este cea mai obisnuita utilizare a plantei de agave astazi.

Precum multe plante in starea lor naturala, agave probabil are si unele beneficii pentru sanatate. Totusi, asa cum adesea este cazul, cand produsul este procesat si rafinat, tinde sa isi piarda unele dintre aceste beneficii de sanatate (sau pe toate). Acesta pare sa fie cazul si cu indulcitorul rafinat de agave pe care il consuma oamenii in speranta de a-si satisface pofta de dulce intr-un mod sanatos.

Cum este facut nectarul de agave?

Indulcitorul vândut in mod obisnuit ca nectar de agave ar fi mai corect etichetat ca sirop de agave. Adevarul este ca are foarte putin in comun cu indulcitorul traditional facut de mexicani.

Procesul initial este acelasi. Se ia planta, apoi se taie si se preseaza pentru a extrage seva. Acest lichid este bogat in zaharuri, dar mai contine si compusi sanatosi precum fructanii, care sunt corelati cu efecte binefacatoare asupra metabolismului si insulinei. Totusi, atunci cand este procesat in sirop, producatorii descompun fructanii in fructoza prin expunerea fluidului zaharos la caldura foarte mare. Acest proces distruge toate proprietatile plantei de agave si ramane siropul concentrat disponibil pe rafturi, despre care in mod fals se pretinde ca este sanatos.

Procesul de producere este similar celor prin care sunt produsi alti indulcitori nesanatosi, precum siropul din porumb cu un inalt continut de fructoza. Deci indulcitorul vândut ca nectar de agave nu este cu adevarat „nectar” – este indulcitor rafinat, semi-procesat, facut din nectar de agave si, poate cel mai important aspect, nu este in nici un caz crud.

In concluzie indulcitorul de agave vândut astazi este facut prin tratarea zaharurilor la caldura , ceea ce distruge toate efectele binefacatoare asupra sanatatii ale plantei de agave.agave

Sursa foto : http://goo.gl/fhvF4S

Nectarul de agave nu ridica mult si brusc nivelul zaharului din sange

Indicele Glicemic (IG) masoara cat de rapid intra zaharul dintr-un aliment in fluxul sanguin. In general vorbind, cu cat este mai ridicat indicele glicemic al unui aliment, cu atat mai brusc creste nivelul de zahar in sange.

Spre deosebire de glucoza, fructoza nu merge direct in fluxul sanguin si de aceea nu ridica nivelul zaharului in sange sau al insulinei in termen scurt. De aceea indulcitorilor cu inalte concentratii de fructoza adesea li se face reclama ca „sanatosi” sau „prietenosi cu diabeticii”. Nectarul de agave are un IG foarte scazut, in primul rand deoarece aproape tot zaharul este sub forma de fructoza. Nectarul de agave are foarte putina glucoza, cel putin cand este comparat cu zaharul obisnuit.

 

Un studiu recent facut pe soareci a comparat efectele metabolice ale nectarului de agave si ale sucrozei (zaharului simplu) dupa 34 de zile. Soarecilor carora li s-a dat nectar de agave au luat mai putin in greutate si au avut nivele mai mici ale zaharului in sange si ale insulinei.

Asta este ceea ce ne-am astepta la un studiu pe termen scurt, intrucat glucoza din zaharul simplu ridica atat nivelul zaharului din sange cat si al insulinei, in timp ce fructoza nu o face. Acestea fiind spuse indexul glicemic este doar unul dintre multele lucruri de luat in considerare atunci cand privesti la efectele indulcitorilor asupra sanatatii. Efectele daunatoare ale agavei (si zaharului in general) de fapt au foarte putin de-a face cu indicele glicemic, dar au mult de a face cu marile cantitati de fructoza... iar nectarul de agave este foarte bogat in fructoza.

In concluzie, nectarul de agave este sarac in glucoza si de aceea nu produce ridicari mari si bruste ale nivelului de zahar din sange. Acest lucru confera indulcitorului un indice glicemic scazut.

Nectarul de agave este bogat in fructoza

Zaharul si siropul de porumb bogat in fructoza contin doua zaharuri simple, circa jumatate glucoza si jumatate fructoza. Desi atat glucoza cat si fructoza arata similar, ele au efecte complet diferite asupra corpului.

Glucoza este o molecula incredibil de importanta. Este gasita in multe alimente sanatoase (precum morcovii si cartofii), iar corpurile noastre chiar o produc pentru a se asigura ca avem intotdeauna indeajuns din ea. De fapt, fiecare celula vie de pe planeta are glucoza in ea deoarece aceasta molecula este absolut vitala pentru existenta unui organism.

In timp ce fiecare celula din corpul uman poate metaboliza glucoza, ficatul este unicul organ care poate metaboliza fructoza in cantitati semnificative. In contextul unei diete moderne, bogate in calorii si carbohidrati, adaosul de fructoza are un impact semnificativ asupra sanatatii organismului.

Ficatul devine suprasolicitat si incepe sa transforme fructoza in grasime, care ajunge sa fie expediata sub forma de particule VLDL si ridica nivelul trigliceridelor din sânge. Multi cercetatori cred chiar ca unele dintre grasimi se pot depozita in ficat si pot astfel cauza boala ficatului gras (steatoza).

Desi fructoza nu ridica nivelul zaharului din sange pe termen scurt, isi poate aduce contributia in ce priveste rezistenta la insulina, atunci cand este consumata in cantitati mari. Acest lucru poate cauza pe termen lung cresteri majore ale nivelelor zaharului din sange si insulinei, lucru ce duce inevitabil la cresterea riscului de diabet de tip II.

Consumul de mari cantitati de fructoza mai poate avea si alte variate efecte daunatoare precum sporirea cantitatii de particule mici si dense de LDL si LDL oxidat (foarte rau), si poate cauza acumularea de grasime in zona abdominala, pentru a numi doar cateva dintre aceste efecte.

Aici este punctul in care lucrurile devin cu adevarat interesante. Nectarul de agave are circa 85% fructoza, ceea ce este cu mult mai mult decat are zaharul obisnuit (50%).

Important de retinut este ca nimic din toate acestea nu se aplica fructelor intregi, care sunt pline de fibra si ne fac rapid sa ne simtim satui. Suntem bine echipati pentru a face fata micilor cantitati de fructoza gasite in fructe.

Daca trebuie sa adaugi niste dulce suplimentar in dieta ta, nectarul de agave nu este modalitatea ideala de a o face. Exista cativa indulcitori naturali care sunt mult mai sanatosi incluzand stevia, eritriolul, xilitolul si, de ce nu, mierea. La fel de bine se pot folosi fructele uscate natural(nu cele confiate).

Ce alte variante de indulcitor inafara de agave ati folosit? Spuneti-ne parerea voastra in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna!

 

SURSE

http://www.liveinthenow.com/article/agave-nectar-a-sweetener-that-is-even-worse-than-sugar - agave

#carob #glucoza #nu sunt dulci #sange #sinergie #valeriana

Ce au mai parcurs alti cititori...

Pudra de roscove:un aliment delicios de sanatos

Ce spun cititorii despre "Este nectarul de agave un indulcitor mai sanatos decat zaharul?"

paul02 October 2015 09:29Raspunde

articolul este complet nedocumentat si confuziile care se fac fie prin omisiune , fie prin informatii gresite pun o lumina nefavorabila asupra agavelor. pentru autor poliolii sunt naturali...am triat sa o citesc si pe asta.

marci21 January 2015 18:43Raspunde

zah?r din cocos . ce îmi pute?i spune despre el?

Alec Blenche21 January 2015 21:14Raspunde

este o varianta destul de buna cititi aici: http://viataverdeviu.ro/zaharul-din-nuca-de-cocos-are-indice-glicemic-scazut/

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101