Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Disonanta cognitiva

Disonanta cognitiva

Incepand cu anii 1950, peste 2000 de studii au fost efectuate pe tema disonantei cognitive. Disonanta cognitiva este un termen ce desemneaza un disconfort psihic, disconfort produs de aparitia simultana a doua sau mai multe elemente cognitive, elemen

Incepand cu anii 1950, peste 2000 de studii au fost efectuate pe tema disonantei cognitive. Disonanta cognitiva este un termen ce desemneaza un disconfort psihic, disconfort produs de aparitia simultana a doua sau mai multe elemente cognitive, elemente ce se neaga sau se contrazic reciproc. Alti autori precum Baron si Byrne dau alta definitie pentru disonanta cognitiva si anume:

“Disonanta cognitiva este acea stare interna de disconfort care apare atunci cand indivizii observa inconsecventa intre doua sau mai multe atitudini sau intre atitudini si comportament”.

Exista multe tipuri de disonanta cognitiva dar cele mai multe situatii se incadreaza in una din cele doua categorii generale.

Prima este disonanta predecisionala in care disonanta sau posibilitatea de disonanta influenteaza deciziile persoanelelor. Deci, in acest caz disonanta vine inainte ca oamenii sa ia o decizie.

Celalalt tip este disonanta postdecisionala, in care urmeaza o alegere care este sau o fost deja facuta. Si eforturile pentru a evita sau reduce acesta disonanta afecteaza judecati mai tarziu. Deci, in acest caz, disonanta vine dupa o decizie.

Puterea de disonanta predecisionala a fost frumos ilustrata intr-un studiu clasic de Jim Sherman si Larry Gorkin, publicat in 1980.

Pentru a intelege, luati in considerare urmatoarea poveste:

Un tata si fiul sau sunt intr-o masina. Ei sunt implicati intr-un accident. Tatal este ucis si fiul este in stare critica. Fiul este dus la urgenta la spital. Medicul vine, vede pacientul si exclama: “Acesta este fiul meu!”

Intrebare: Este povestea asta posibila?

Cei mai multi oameni, in special inainte de 1980, cand a fost publicat studiul, au raspuns ca nu se poate.

Rationamentul lor ar fi ca pacientul nu poate fi fiul medicului daca tatal lui a fost ucis.

Cel putin au motivat in acest fel pana cand au inteles ca medicul ar putea fi mama pacientului.

Acum, daca locuiti intr-o tara in care femeile pot fi medici si aceasta posibilitate nu ti-a venit in minte, si daca te consideri o persoana relativ non-sexism, exista o buna sansa sa aveti de-a face cu disonanta.

In plus, teoria prezice ca daca va confruntati cu disonanta cognitiva, veti fi motivat pentru a reduce acea disonanta comportamentala intr-un mod non-sexist mai mult decat oricand, veti arata ca sunteti in favoarea egalitatii dintre femei si barbati.

Cel putin asta e ceea ce Sherman si Gorkin au relatat.disonanta cognitiva 1

La experimentul lor au participat aleatoriu 77 de studenti de sex masculin si feminin si una dintre cele trei conditii a fost “asupra relatiei dintre atitudinile fata de problemele sociale si capacitatea de a rezolva probleme logice”.

In problema sexelor, studentilor li s-au dat cinci minute pentru a explica cum medicul de sex feminin da un sens problemei. Aproximativ 80% dintre studenti nu au fost capabili de a rezolva problema in termen de cinci minute.

In experimentul urmator li s-a dat studentilor un caz de studiu despre decizii judiciare. Studentii au fost informati de la inceput ca aceste doua experimente nu au legatura intre ele. In aceasta parte a studiului, studentii au citit despre un caz de actiune juridica in care o femeie a sustinut ca ea a fost discriminata pentru un post de munca la o Universitate, pe baza faptului ca e femeie. Studentii, si-au dat opinia lor.

Care au fost rezultatele?

Sherman si Gorkin au constatat ca, studentii care nu a reusit sa rezolve problema medicului de sex feminin au fost mai susceptibili de a gasi Universitatea vinovata in discriminarea sexelor si mai putin probabil pentru a vedea ca pentru locul acela de munca era mai potrivita angajarea unui barbat.

Pe baza acestor constatari, Sherman si Gorkin au concluzionat ca studentii care nu au reusit rezolvarea problemei cu medicului de sex feminin au incercat reducerea disonantei cognitive actionand ca pro-egalitate, incearcand sa arate ca ei nu sunt impotriva femeilor.

Sursa pentru acest articol:

Cursul PSIHOLOGIA SOCIALA, realizat de prof. SCOTT PLOUS (Universitatea Wesleyan) pentru Coursera.org

#disonanta cognitiva #minte

Ce au mai parcurs alti cititori...

Dialoguri interne: Filtrarea, minimizarea si maximizarea
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101