Imagineaza-ti urmatoarele patru situatii. Care crezi ca te-ar face mai fericit?
- Calci o camasa si te gandesti strict la calcatul camasii.
- Calci o camasa si te gandesti ce placut ar fi sa mergi la o plimbare.
- Vizitezi o tara straina, esti la un muzeu si te lasi cuprins de frumusetea lui.
- Vizitezi o tara straina, esti la un muzeu si incerci sa te hotarasti la ce restaurant vei merge la cina.
Conform studiilor oamenilor de stiinta, raspunsurile corecte sunt 1 si 3.
Psihologii Matthew Killingsworth si Daniel Gilbert de la Harvard au descoperit ca atunci când mintea este mereu in alta parte, este, de fapt, nefericita. Suntem fericiti atunci cand gândul si actiunea merg pe aceeasi linie, chiar daca este vorba de activitati banale precum calcatul unei camasi.
Echipa lor de cercetare a dezvoltat o aplicatie pentru smartphone care sa inregistreze "mostre de experienta." Adica, la anumite momente pe parcursul zilei, smartphone-ul participantului la studiu suna si ii prezinta un scurt chestionar in care il intreba cât e de fericit, ce face si daca se gândeste la ceea ce face.
In urma studiului s-a descoperit:
- ca persoanele se gândesc la ceea ce nu se intampla aproape la fel de des pe cât se gândesc la ceea ce se intâmpla si
- ca, atunci când fac acest lucru, de regula sunt nefericiti.
Asadar, putem trage urmatoarele conculzii:
Fericirea este previzibila.
Starea de prezenta mentala (cuplarea gândirii cu actiunea) este un bun indicator pentru fericire. Astfel, putem prezice ca o persoana va fi mai fericita acasa, calcând o camasa decât stând la soare si dorindu-si sa vada aurora boreala.
"avem capacitatea de a influenta sirul lucrurilor care ne declanseaza suferinta sau fericirea."
Paul Deger
Lasand la o parte stiinta, haideti sa ne imaginam cateva situatii din viata reala si sa vedem daca ajungem la aceleasi concluzii.
Probabil vi s-a intâmplat sa rememorati o cearta si o "retraiti" iar si iar in minte, pâna simtiti ca vi se inclesteaza dintii de furie si daca continuati, simtiti practic cum incepe sa te doara capul? Iata in câte moduri poti reactiona in aceasta situatie:
- Treci pe "pilot automat".
"Pe pilot automat " inseamna ca nu acordam atentie situatiei in sine si suntem constienti doar de rezultatul negativ, ca si cum nu am detine niciun control asupra a ceea ce ni se intampla. Este un mod de a reactiona care nu duce la niciun rezultat. Pur si simplu suferim consecintele.
- Practicam constientizarea pentru "a atinge un nivel mai profund de intelegere a lucrurilor, care sa ne conduca la situatia subtila (sau mai putin subtila uneori) initiala, care ne poate face sa suferim sau sa fim fericiti.
Acum poti fi atent la inclestarea dintilor si la cearta pe care o retraiesti in minte. Aceasta cale iti ofera posibilitatea de a alege. "Pot alege calea obisnuita (cum ar fi inclestarea dintilor) care ma face sa sufar. Sau pot "experimenta" si pot practica ceva nou (cum ar fi directionarea atentiei catre respiratie) sa vad daca, totusi, pot gasi calmul si ulterior fericirea din acest moment .
Iti poti imbunatati viata prin resetarea creierului.
"Atentia este ca o combinatie intre lumina unui reflector si un aspirator: Lumineaza locul pe care se concentreaza si apoi absoarbe totul in creier - si in tine."
Rick Hanson - psiholog
Creierul nostru se schimba odata cu experienta si ne perfectionam prin practica. Retelele neuronale pe care le exersam devin tot mai puternice si in cele din urma tiparele de gândire si obiceiurile mentale reflectate de aceste retele neuronale sunt mai puternice si devin mecanice. Cea mai puternica modalitate prin care iti poti schimba creierul nu este medicatia, ci comportamentul, pentru ca aceasta este cel care trebuie sa se schimbe in relatia cu creierul - si nu orice fel de comportament, ci comportamentul mental.
Studiile arata ca practicile contemplative, precum meditatia, pot efectiv modifica modul in care creierul functioneaza. Pentru ca, pâna la urma,
Stresul este provocat de faptul ca te afli 'aici' cand tu de fapt iti doresti sa fii 'acolo'. Trebuie sa intelegem ca prezentul (ACUM) este singurul care exista."
Eckhart Tolle
Surse:
https://www.psychologytoday.com/blog/overcoming-self-sabotage/201002/rumination-problem-solving-gone-wrong
http://www.scientificamerican.com/article/a-wandering-mind-is-an-un/