Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Spirit
  4. Probabil singura diferenta majora dintre cuplurile fericite si cele nefericite

Probabil singura diferenta majora dintre cuplurile fericite si cele nefericite

Cu totii stim ca gestionarea conflictelor este secretul unei relatii sanatoase. Cu alte cuvinte, marea diferenta dintre cuplurile fericite si cele nefericite consta in felul in care isi rezolva tensiunile care apar inevitabil intr-o relatie, precum s

Cu totii stim ca gestionarea conflictelor este secretul unei relatii sanatoase. Cu alte cuvinte, marea diferenta dintre cuplurile fericite si cele nefericite consta in felul in care isi rezolva tensiunile care apar inevitabil intr-o relatie, precum si ocazionalele (foarte normale, de altfel) certuri.

Dar mai exista un factor la fel de important (daca nu si mai important) si care contravine tuturor asteptarilor: efortul de a face o relatie sa mearga atunci cand iti doresti cel mai putin sa o faci.

Cand te indragostesti  devii "orb" la anumite aspecte negative din comportamentul partenerilor, desi pentru prietenii tai acestea ar putea fi foarte clare. Lucrurile pe care ni le dorim (chiar daca nu sunt bune pentru noi) devin "asta e ceea ce trebuie sa am." Cand sentimentele ne sunt ranite de o persoana la care tinem, intuitia ne poate spune sa devenim agresivi, ceea ce nu face decat sa inrautateasca si mai mult lucrurile.

Aici intervine conceptul de bunavointa. Cand simtim oboseala emotionala sau tensiune in relatia noastra, probabil ultimul lucru pe care vrem sa-l facem este sa comunicam, sa fim afectuosi sau plini de compasiune. Insa tocmai in acele momente, de criza pentru relatie, avem nevoie sa apelam la rezerve pentru a o proteja.

Pentru ca afectiunea si bunavointa intr-un cuplu sa devina obisnuinta nu trebuie sa renuntam la limite si sa aratam o disponibilitate permanenta si generozitate nelimitata partenerilor nostri. Nu inseamna ca nu trebuie sa spunem nu, sau sa acceptam diverse forme de abuz. Afectiunea face casa buna cu limitele necesare si sanatoase.

In acelasi timp, niciunul dintre parteneri nu ar trebui sa foloseasca instrumentele ostile ale comunicarii (sarcasmul, sentimentul de vinovatie sau violenta verbala) ca reactie la sentimentele de furie, frustrare, dezamagire si asa mai departe. Chiar si atunci cand instinctele ne spun sa fim rai cand trecem prin momente dificile, acest gen de ostilitate nu face decat sa adanceasca conflictul. Uneori tot ce trebuie sa facem in perioada de criza a relatiei este sa ne mai infranam inertia intuitiei.

Sentimentele sunt foarte importante intr-o relatie - dar nu sunt singurele care garanteaza sanatatea relatiei. Gesturile pe care le facem (uneori!) si care ne depasesc instinctele, conteaza enorm. Toate gesturile mici si atentiile sunt "depozite" pe care le faci in contul bunavointei. Acest lucru nu inseamna ca-ti ascunzi nevoile sau dorintele daca simti ca trebuie sa comunici cu partenerul.

In relatiile noastre cele mai intime, reactia noastra instinctuala este deseori opusul a ceea ce are nevoie partenerul si atunci este momentul in care avem nevoie de bunavointa pentru a face un gest contrar asteptarilor.

Cafeaua sau ceaiul pe care sotul tau ti-l aduce in fiecare dimineata, poate chiar de o viata intreaga, inseamna ceva. In unele dimineti poate iti da ceasca direct in mana, romantic si plin de afectiune, alteori o pune pe noptiera si pleaca in fuga la servici; pot fi dimineti in care nu este fericit (din cauza ta sau fara motiv), si atunci o lasa undeva, la marginea patului si trebuie sa te ridici sa o iei. Dar ceasca vine cu regularitate, ca o declaratie constanta de dragoste pe parcursul anilor in care sunteti impreuna si acest gest simplu si neinsemnat poate capata o valoare inestimabila si va poate ajuta sa treceti peste cele mai dificile momente.

Sa ne gandim la un alt context in care este important sa nu ne ascultam orbeste instinctele, sportul de exemplu. Este usor sa te angajezi sa faci un sport regulat, daca esti plin de energie si entuziasm. Dar este cu adevarat important ca in acele dimineti, care pot fi multe (sau cele mai multe!), in care nu ne simtim deloc pline de energie sau entuziasm, sa tragem de noi si sa ne punem in miscare.

Relatiile seamana si ele intr-o oarecare masura cu sportul. Cand totul este frumos si bine, ne este usor sa fim generosi, buni si pozitivi. Cand vedem, insa, ca la un anumit nivel, au aparut blocaje, trebuie sa opunem rezistenta tendintei naturale de a judeca, a  pedepsi, de a ne indeparta si de a ne inchide in noi pentru a ne autoproteja. Odata ce invatam sa fim mai putin defensivi, vom putea alege cum sa infruntam dezamagirile si teama, nu doar sa ne lasam cuprinsi de reactiile instinctive de a lupta sau a fugi.

In special cei care sunt la inceput de relatie pot simti ca nu au nevoie sa "faca depuneri" la banca bunavointei. In prima faza a unei relatii, partenerii simt ca nimic nu le poate tulbura iubirea - nimic si niciodata. Dar aceste "depuneri" sunt vitale. De la bun inceput trebuie sa ne hranim relatia cu dragoste si sa mentinem acel "cont" plin, pentru a face fata acelor momente de criza in care partenerii nu vor mai avea la fel de multa iubire in priviri. Cand avem rezerve din care ne putem alimenta, ne revenim mai usor si mai repede din dezamagiri si neintelegeri.

Surse:
http://www.psychologies.com/Couple/Vie-de-couple/Au-quotidien/Articles-et-Dossiers/Couple-Mieux-vivre-son-quotidien/Couple-Cultiver-les-differences
http://www.psychologies.com/Couple/Vie-de-couple/Au-quotidien/Articles-et-Dossiers/Couple-Mieux-vivre-son-quotidien/Couple-Surmonter-les-epreuves

#detoxifia #fericire #ingrasare #intelegere #personalitatea

Ce au mai parcurs alti cititori...

Sentimentul de lipsa atrage nefericirea, in schimb recunostinta atrage abundenta
10 lucruri pe care trebuie sa le constientizezi pentru a avea o viata mai fericita
9 moduri in care ne privam singuri de fericire
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101